Zájem firem o účast na veletrhu se od loňska zvýšil o sedmnáct procent. „To jsou nejvyšší čísla za poslední čtyři roky. Výstavní plocha se zvětšila o osm procent. Haly máme zcela zaplněné a někteří vystavují i pod širým nebem," uvedl ředitel veletrhu Jiří Rousek.

Z téměř devatenácti set vystavovatelů je víc než polovina ze zahraničí. „Nejvíc jich je z Německa. Celkem 335 firem. Letos je také masivní účast společností z Ruska a Indie," dodal Rousek.

Indie je zároveň hlavní partnerská země veletrhu. „Česká republika je jeden z našich nejdůležitějších obchodních partnerů v regionu. To, co v roce 1920 začínalo nenápadně, přerostlo do strategického partnerství. Loni dosáhl obrat vzájemného obchodu jeden a půl miliardy amerických dolarů a do tří let by mohl vzrůst až na dvě miliardy," uvedl zástupce ředitele agentury pro podporu indického strojírenství Gaurab Majumdar.

Na volném prostranství mezi pavilony si mohou návštěvníci prohlédnout nejmodernější protipovodňová opatření. Vystavovatelé předvedou například přenosné protipovodňové stěny nebo situaci, jak se auto vypořádá s metrovou přílivovou vlnou. „Ukázky se konají ve speciálně upraveném bazénu před pavilonem Z," řekl mluvčí veletrhu Jiří Erlebach.

Uvnitř pavilonů pak návštěvníci spatří například prototyp létajícího kola, českého robota, který umí vyhledat správnou součástku v hromadě jiných a správně ji umístit nebo historické exponáty Národního technického muzea. Z Česka pochází také elektrobus, který bude od pondělí do čtvrtka rozvážet po areálu návštěvníky.

Kromě technologických novinek nabídne výstaviště i možnost najít nové pracovní místo.  Ve čtvrtek se tam totiž koná JobFair MSV v pavilonu A. „Letos se mohou návštěvníci těšit na společnosti jako GCE, Honeywell, ABB, Brammer, nebo AERO Vodochody," dodal Erlebach.

Veletrh potrvá až do pátku a zároveň s ním se na výstavišti koná mezinárodní veletrh obráběcí a tvářecí techniky IMT a technologické veletrhy Fond-ex, Welding, Plastex a Profintech spolu s veletrhem osobní ochrany, bezpečnosti práce a pracovního prostředí Interprotec. „Veletrhy by měly popřít novinové titulky o pokračující krizi. Ukáží, že česká ekonomika je silná," poznamenal ředitel brněnského výstaviště Jiří Kuliš.

Nadějné vyhlídky potvrzuje i Josef Hlavinka z českého Svazu sléváren. „Náš obor  od roku 2010 zase roste a čekáme, že to bude pokračovat," podotkl Hlavinka.