VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Exotika v Brně: K dostání na jídelním lístku

BRNO - Tzatziky, musaka, guacamole, nachos, chappati, krabí lupínky, chobotnice, kalamáry, carpaccio. Většinu těchto exotických pochoutek ochutnají Brňané na letní dovolené u moře.

2.11.2007
SDÍLEJ:

Lasagne.Foto: Deník

Pokud je však kulinářský zážitek takový, že se bez něj nechtějí obejít ani v Brně, mohou navštívit několik cizokrajných restaurací.

Restaurace, které se specializují výhradně na pokrmy jednoho státu, mají vše do detailů promyšlené. Snaží se totiž o co největší autentičnost. Proto suroviny, ale také interiér restaurace a další doplňky dováží přímo z dané země. „Zelenina nebo maso se dá nahradit, ale speciální přísady jako kaktus, guacamole nebo chilli papričky ne. A bez originálních přísad to není pravé Mexiko,“ myslí si majitel mexické restaurace Chilli Richard Hošek. Jeho slova potvrzuje i provozní italské restaurace U císaře Leopolda Martin Helia. „Přímo z Itálie nakupujeme hlavně víno a italské sýry parmazán, mozzarellu nebo gorgonzolu. Právě poslední zmiňovaný sýr tvoří základ naší speciální omáčky,“ říká Helia.

Pokud majitelé restaurací dováží zahraniční ingredience do Brna ze států Evropské unie, žádné problémy nehrozí. „Dovážení surovin ze zemí Unie je volné. Při dovozu z ostatních zemí musí být surovina projít speciální kontrolou a vyšetřením,“ vysvětluje ředitel Krajské hygienické stanice v Brně Jan Mareček.

Zřejmě z toho důvodu existují sklady exotických surovin ve státech na území Evropy. „Suroviny používáme výhradně indické, nakupujeme je ale v Anglii, kam je dováží indičtí dodavatelé,“ popisuje spolumajitel indické restaurace Taj Ashok Aggarwal. Majitel řecké restaurace Zorbas Janis Tipoas zásobuje svou restauraci ze skladu ve Vídni. „Z Řecka se dováží zejména mořské plody a přísady do řeckých předkrmů,“ vypočítal Tipoas.

Brňané se nemusí exotiky bát jako dřív. „Doba oblbování zákazníka náhražkami už je dávno pryč. Restaurace se teď naopak snaží o to, aby chuť a kvalita pokrmů byla stejná jako v zahraničí,“ myslí si bývalý šéfkuchař restaurace U kastelána Michal Göth. Jeho slova potvrzují sami restauratéři. „Lidé už začali ochutnávat například chobotnici nebo kalamáry. Oceňují, že si je mohou dát nejen na dovolené, ale i v Brně,“ říká Tipoas.

V restauracích se návštěvníci někdy mohou cítit jako na dovolené díky detailně propracovanému interiéru. Ten nabízí například mexická restaurace Chilli. „Někomu se výzdoba zdá kýčovitá, Mexiko ale přesně takové je,“ říká Hošek. Číšníci zde obsluhují v sombrérech a stěny zdobí typické kaktusy.

2.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V pátek začaly rekonstrukce Riviéry.
3

Bazén na Riviéře vyloží nerezem, aby zabránili úniku vody. Přibyde tam i tobogán

Nordic walking. Ilustrační foto.

Mají transplantované srdce. Na společném setkání k němu dostanou i rodný list

Fyzické testy jihomoravských policistů zkusilo 26 zájemců. Neuspěla ani půlka

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Jihomoravští policisté mají ve svých řadách šestapadesát volných míst. Zájemci o ně musí být zdravotně způsobilí a splnit psychické i fyzické testy. Prozkoušet svou zdatnost mohli v pátek při workshopu Policistou na zkoušku. Odehrál se ve Sportovním klubu policie Kometa Brno poblíž Riviéry.

Za kampaně na nelegálních billboardech nemůžeme, hájí se politické strany

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – Reportéři Deníku Rovnost napočítali u vybraných úseků silnic prvních tříd a dálnic v kraji dvanáct volebních billboardů. Jsou na místech, kde už podle novely silničního zákona být nemají. Politici to neřeší.

Kolony v centru: kolaps odnesl vedoucí dopravního odboru Bielko

Brno /ANKETA/ – Nervózní řidiči v nekonečných kolonách volají po lepším plánování oprav na brněnských silnicích. Žalostnou situaci posledních dní má za úkol vylepšit nová pracovní skupina složená ze zástupců města, republikové i městské policie, brněnského dopravního podniku, Brněnských komunikací a dalších společností, jejichž investice ovlivňují dopravu ve městě. Podle informací Deníku Rovnost stál dopravní kolaps funkci vedoucího dopravního odboru Vladimíra Bielka.

Festival nabídne šedesát druhů piva a hudební lahůdky. Na stadionu za Lužánkami

Brno – Pivní speciály, lahůdky nejen české kuchyně a koncert oblíbených kapel. První ročník festivalu Beer Fest Brno má být ve velkém stylu. „Napadlo nás to spontánně, když jsme zjistili, že Beer Fest Brnu chybí. Rozhodli jsme se ho zorganizovat a pokusíme se založit každoroční tradici,“ uvedl pořadatel David Kopp.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení