VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Exotika v Brně: K dostání na jídelním lístku

BRNO - Tzatziky, musaka, guacamole, nachos, chappati, krabí lupínky, chobotnice, kalamáry, carpaccio. Většinu těchto exotických pochoutek ochutnají Brňané na letní dovolené u moře.

2.11.2007
SDÍLEJ:

Lasagne.Foto: Deník

Pokud je však kulinářský zážitek takový, že se bez něj nechtějí obejít ani v Brně, mohou navštívit několik cizokrajných restaurací.

Restaurace, které se specializují výhradně na pokrmy jednoho státu, mají vše do detailů promyšlené. Snaží se totiž o co největší autentičnost. Proto suroviny, ale také interiér restaurace a další doplňky dováží přímo z dané země. „Zelenina nebo maso se dá nahradit, ale speciální přísady jako kaktus, guacamole nebo chilli papričky ne. A bez originálních přísad to není pravé Mexiko,“ myslí si majitel mexické restaurace Chilli Richard Hošek. Jeho slova potvrzuje i provozní italské restaurace U císaře Leopolda Martin Helia. „Přímo z Itálie nakupujeme hlavně víno a italské sýry parmazán, mozzarellu nebo gorgonzolu. Právě poslední zmiňovaný sýr tvoří základ naší speciální omáčky,“ říká Helia.

Pokud majitelé restaurací dováží zahraniční ingredience do Brna ze států Evropské unie, žádné problémy nehrozí. „Dovážení surovin ze zemí Unie je volné. Při dovozu z ostatních zemí musí být surovina projít speciální kontrolou a vyšetřením,“ vysvětluje ředitel Krajské hygienické stanice v Brně Jan Mareček.

Zřejmě z toho důvodu existují sklady exotických surovin ve státech na území Evropy. „Suroviny používáme výhradně indické, nakupujeme je ale v Anglii, kam je dováží indičtí dodavatelé,“ popisuje spolumajitel indické restaurace Taj Ashok Aggarwal. Majitel řecké restaurace Zorbas Janis Tipoas zásobuje svou restauraci ze skladu ve Vídni. „Z Řecka se dováží zejména mořské plody a přísady do řeckých předkrmů,“ vypočítal Tipoas.

Brňané se nemusí exotiky bát jako dřív. „Doba oblbování zákazníka náhražkami už je dávno pryč. Restaurace se teď naopak snaží o to, aby chuť a kvalita pokrmů byla stejná jako v zahraničí,“ myslí si bývalý šéfkuchař restaurace U kastelána Michal Göth. Jeho slova potvrzují sami restauratéři. „Lidé už začali ochutnávat například chobotnici nebo kalamáry. Oceňují, že si je mohou dát nejen na dovolené, ale i v Brně,“ říká Tipoas.

V restauracích se návštěvníci někdy mohou cítit jako na dovolené díky detailně propracovanému interiéru. Ten nabízí například mexická restaurace Chilli. „Někomu se výzdoba zdá kýčovitá, Mexiko ale přesně takové je,“ říká Hošek. Číšníci zde obsluhují v sombrérech a stěny zdobí typické kaktusy.

2.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Brněnské podzemí. Ilustrační foto.

Nové trasy v podzemí mají zpoždění

Závěrečný podnik Českého poháru a zároveň Mistrovství České republiky na brněnské trati nad Anthroposem.
21

Brněnská trať je rychlá a zábavná, řekl český šampion Kulhavý

V autoškole neuspěje každý druhý. Na vině je i stres

Brno /ANKETA/ - Neuspěl. S tímto verdiktem odchází napoprvé od závěrečné zkoušky v autoškole víc než polovina Brňanů. Podle instruktorů je to kvůli stresu a neznalosti předpisů.

Memoriál Marka Těšíka v beachvolejbalu vyhráli nováčkové Starý a Hojgr

Brno /FOTOGALERIE/ – Sedmnáct dvojic zasáhlo do čtvrtého ročníku Memoriálu Marka Těšíka v beachvolejbalu. Na brněnských kurtech Sport Centra Srbská se nejvíc dařilo nováčkům turnaje Bořivoji Hojgrovi s Petrem Starým, kteří ve finále porazili 2:1 na sety Jakuba Šeráka s Tomášem Kubáskem.

Místo stromů bytový dům. Lidé chtějí náhradní zeleň

Brno - Monstrum, kvůli kterému firma vykácela vzrostlé stromy. Tak označují lidé na internetu nový dům s padesáti byty, jehož stavbu připravuje developerská firma v Turgeněvově ulici v brněnských Černovicích. Stavební povolení na něj již vydal místní stavební úřad. Rozhodnutí ale znovu projednají úředníci brněnského magistrátu.

Jednou jsme nechtíc utopili rudl alkoholu, říká kapitán brněnské lodi Stuttgart

Brno /ROZHOVOR/ - Devětadvacet let. Tak dlouho už se po Brněnské přehradě plaví kapitán Josef Chládek, který velí lodi Stuttgart brněnského dopravního podniku. Ve firmě drží několik prvenství. Jako první kapitán jezdil na lodi s rodinou. Jeho syn mu na lodi dělal lodníka a dcera průvodčí. Ještě nikdo takový v podniku přitom nebyl. V současnosti je už ale ze syna kapitán další z brněnských lodí. S vodou je Chládek starší spojený už od mládí, dříve se plavíval na kanoích, kajaku či plachetnicích. „V dopravním podniku jsem začínal na lodi Veveří. Té ale končila v roce 2011 životnost, pak jsem přešel právě na Stuttgart,“ říká o své historii na lodích.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení