VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Exotika v Brně: K dostání na jídelním lístku

BRNO - Tzatziky, musaka, guacamole, nachos, chappati, krabí lupínky, chobotnice, kalamáry, carpaccio. Většinu těchto exotických pochoutek ochutnají Brňané na letní dovolené u moře.

2.11.2007
SDÍLEJ:

Lasagne.Foto: Deník

Pokud je však kulinářský zážitek takový, že se bez něj nechtějí obejít ani v Brně, mohou navštívit několik cizokrajných restaurací.

Restaurace, které se specializují výhradně na pokrmy jednoho státu, mají vše do detailů promyšlené. Snaží se totiž o co největší autentičnost. Proto suroviny, ale také interiér restaurace a další doplňky dováží přímo z dané země. „Zelenina nebo maso se dá nahradit, ale speciální přísady jako kaktus, guacamole nebo chilli papričky ne. A bez originálních přísad to není pravé Mexiko,“ myslí si majitel mexické restaurace Chilli Richard Hošek. Jeho slova potvrzuje i provozní italské restaurace U císaře Leopolda Martin Helia. „Přímo z Itálie nakupujeme hlavně víno a italské sýry parmazán, mozzarellu nebo gorgonzolu. Právě poslední zmiňovaný sýr tvoří základ naší speciální omáčky,“ říká Helia.

Pokud majitelé restaurací dováží zahraniční ingredience do Brna ze států Evropské unie, žádné problémy nehrozí. „Dovážení surovin ze zemí Unie je volné. Při dovozu z ostatních zemí musí být surovina projít speciální kontrolou a vyšetřením,“ vysvětluje ředitel Krajské hygienické stanice v Brně Jan Mareček.

Zřejmě z toho důvodu existují sklady exotických surovin ve státech na území Evropy. „Suroviny používáme výhradně indické, nakupujeme je ale v Anglii, kam je dováží indičtí dodavatelé,“ popisuje spolumajitel indické restaurace Taj Ashok Aggarwal. Majitel řecké restaurace Zorbas Janis Tipoas zásobuje svou restauraci ze skladu ve Vídni. „Z Řecka se dováží zejména mořské plody a přísady do řeckých předkrmů,“ vypočítal Tipoas.

Brňané se nemusí exotiky bát jako dřív. „Doba oblbování zákazníka náhražkami už je dávno pryč. Restaurace se teď naopak snaží o to, aby chuť a kvalita pokrmů byla stejná jako v zahraničí,“ myslí si bývalý šéfkuchař restaurace U kastelána Michal Göth. Jeho slova potvrzují sami restauratéři. „Lidé už začali ochutnávat například chobotnici nebo kalamáry. Oceňují, že si je mohou dát nejen na dovolené, ale i v Brně,“ říká Tipoas.

V restauracích se návštěvníci někdy mohou cítit jako na dovolené díky detailně propracovanému interiéru. Ten nabízí například mexická restaurace Chilli. „Někomu se výzdoba zdá kýčovitá, Mexiko ale přesně takové je,“ říká Hošek. Číšníci zde obsluhují v sombrérech a stěny zdobí typické kaktusy.

2.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zbrojovka porazila v prvním domácím zápase jarní části ligy Slovan Liberec těsně 1:0.
AKTUALIZOVÁNO
1 20

Zbrojovka zvládla domácí premiéru, spasila ji vítězná hlavička Řezníčka

Masopust v brněnských Kníničkách.
16

Ulicemi se proháněla pirátská loď. V Kníničkách slavili masopust

AKTUALIZOVÁNO

Legendární baron Trenck se projde Špilberkem. Vědci tvoří 3D model podle mumie

Brno – Přesnou podobu jednoho z nejznámějších vězňů držených v brněnské pevnosti Špilberk, legendami opředeného barona Trencka, uvidí lidé již za dva roky. Trojrozměrný model baronova těla i obličeje připravuje vědecký tým. V sobotu baronovu mumii, která se nachází v Kapucínské hrobce, poprvé skenovali a měřili. Výzkum zatím ukázal, že jedna z legend je lživá. Baron totiž nemá v těle žádnou uvízlou střelu.

AKTUALIZOVÁNO

Na dálnici u Popůvek se srazilo několik aut. Tvořily se kolony

Popůvky – Se zdržením museli počítat řidiči, kteří chtěli jet dálnicí D1 ve směru na Brno v sobotu odpoledne. Nedaleko Popůvek se totiž stala dopravní nehoda, kvůli které se tvořily kolony.

Účet za lety do Mnichova dělá 60 milionů. Letiště Brno už linku dotovat nechce

Brno – Z vlastní kapsy dotuje Letiště Brno provoz letecké linky z Brna do Mnichova. Celkem ho spojení, které využívá v průměru padesát lidí denně, stálo doposud šedesát milionů korun. Jihomoravský kraj a město Brno přitom slíbili linku podpořit celkem pětačtyřiceti miliony korun. Zatím nedali nic.

V parku na bývalém hřbitově v Líšni rozkvetou magnólie

Brno – Dříve tam k odpočinku ukládali mrtvé, dnes tam nachází klid živí. Park v líšeňské Trnkově ulici se už na podzim možná dočká rekonstrukce. Růst v něm mají nové stromy a návštěvníkům posvítí lampy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies