Pokud je však kulinářský zážitek takový, že se bez něj nechtějí obejít ani v Brně, mohou navštívit několik cizokrajných restaurací.

Restaurace, které se specializují výhradně na pokrmy jednoho státu, mají vše do detailů promyšlené. Snaží se totiž o co největší autentičnost. Proto suroviny, ale také interiér restaurace a další doplňky dováží přímo z dané země. „Zelenina nebo maso se dá nahradit, ale speciální přísady jako kaktus, guacamole nebo chilli papričky ne. A bez originálních přísad to není pravé Mexiko,“ myslí si majitel mexické restaurace Chilli Richard Hošek. Jeho slova potvrzuje i provozní italské restaurace U císaře Leopolda Martin Helia. „Přímo z Itálie nakupujeme hlavně víno a italské sýry parmazán, mozzarellu nebo gorgonzolu. Právě poslední zmiňovaný sýr tvoří základ naší speciální omáčky,“ říká Helia.

Pokud majitelé restaurací dováží zahraniční ingredience do Brna ze států Evropské unie, žádné problémy nehrozí. „Dovážení surovin ze zemí Unie je volné. Při dovozu z ostatních zemí musí být surovina projít speciální kontrolou a vyšetřením,“ vysvětluje ředitel Krajské hygienické stanice v Brně Jan Mareček.

Zřejmě z toho důvodu existují sklady exotických surovin ve státech na území Evropy. „Suroviny používáme výhradně indické, nakupujeme je ale v Anglii, kam je dováží indičtí dodavatelé,“ popisuje spolumajitel indické restaurace Taj Ashok Aggarwal. Majitel řecké restaurace Zorbas Janis Tipoas zásobuje svou restauraci ze skladu ve Vídni. „Z Řecka se dováží zejména mořské plody a přísady do řeckých předkrmů,“ vypočítal Tipoas.

Brňané se nemusí exotiky bát jako dřív. „Doba oblbování zákazníka náhražkami už je dávno pryč. Restaurace se teď naopak snaží o to, aby chuť a kvalita pokrmů byla stejná jako v zahraničí,“ myslí si bývalý šéfkuchař restaurace U kastelána Michal Göth. Jeho slova potvrzují sami restauratéři. „Lidé už začali ochutnávat například chobotnici nebo kalamáry. Oceňují, že si je mohou dát nejen na dovolené, ale i v Brně,“ říká Tipoas.

V restauracích se návštěvníci někdy mohou cítit jako na dovolené díky detailně propracovanému interiéru. Ten nabízí například mexická restaurace Chilli. „Někomu se výzdoba zdá kýčovitá, Mexiko ale přesně takové je,“ říká Hošek. Číšníci zde obsluhují v sombrérech a stěny zdobí typické kaktusy.