VYBERTE SI REGION

Knedlíky Svoboda podle domácí receptury

BLUČINA - Společnost Svoboda z Blučiny na Brněnsku vyrobí měsíčně milion knedlíků. Rozváží je do několika obchodních sítí, restaurací, jídelen a nemocnic.

3.12.2007
SDÍLEJ:

Milan SvobodaFoto: DENÍK/Ondřej Surý

Zákazníci si mohou pochutnat na jejich hlavním výrobku, kterým je moravský knedlík. Za něj společnost získala před čtyřmi lety ocenění Klasa a o dva roky později ohodnocení Chuť jižní Moravy. Společnost také vyrábí řadu kynutých a tvarohových knedlíků s několika sladkými i slanými náplněmi a různými posýpkami.

Podnikat začal Milan Svoboda už v roce 1990 s perlivými víny. Jenže nebylo možné obstát v obrovské konkurenci. Vlastnil také bufety na strojní a stavební fakultě v Brně, které nakonec prodal. „Asi o rok později manželka, vyučená kuchařka, s kamarádkou uvařila dvacet knedlíků a vybídla mě, abych je zkusil prodat. Ozval se zákazník ze Židlochovic a knedlíky mu chutnaly,“ vzpomíná majitel společnosti.

Podle stejné receptury, kterou zavedla Svobodova manželka, se ve firmě vyrábějí knedlíky dodnes. Sortiment se postupně vyvíjel. „Zprvu jsme prodávali jen kynuté knedlíky, pak začali s plněním a zavedli i mražené tvarohové knedlíky, do kterých nedáváme marmeládu, nýbrž ovoce. V současné době jsme jediná firma v Česku, která má certifikát na výrobu bio knedlíků. Snažíme se totiž neustále sledovat vývoj,“ říká Svoboda.

Knedlíky na začátku vznikaly v garáži, kterou vybavili potřebnými přístroji. Když prostory nestačily, koupili v Blučině starou hospodu. Opravili ji a udělali z ní výrobnu knedlíků. Od roku 2001 společnost sídlí v nové dílně v Blučině. „Zakázky se zvětšovaly a s nimi i potřeba nových prostor. Počet zaměstnanců také rostl. Teď je jich přes osmdesát,“ uvádí Svoboda.

Změnila se také technologie výroby knedlíků. Vaření v páře se ukázalo jako ekonomičtější a hygieničtější. Knedlíky jsou také trvanlivější.
„Kromě knedlíků ještě dodáváme palačinky, halušky a mražené pečivo. Spolupracujeme se slovinskou firmou z Lublaně, které vozíme naše výrobky a oni nám dodávají pečivo,“ vysvětluje.

Do budoucna Svoboda plánuje do balení knedlíků kromě posýpky přibalovat i kostičku másla, aby měl zákazník po ruce všechno, co ke knedlíkům patří.

3.12.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

AKTUALIZOVÁNO

Nehoda u Lomničky: Držte se! vzkázali spolužáci. Dívka je stále ve vážném stavu

Lomnička – Nezletilá dívka, která si vážně poranila hlavu při čtvrteční dopravní nehodě u Lomničky na Brněnsku, je nadále ve vážném stavu. „Není už bezprostředně v ohrožení života, ale její stav je pořád vážný. Má poraněnou hlavu a je na umělé plicní ventilaci," uvedl mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára. Dívka leží na oddělení ARO v Dětské nemocnice v Brně. Při havárii se zranilo celkem pět mladých lidí.

AKTUALIZOVÁNO

O Seniorbus je zájem: Jedna cestující žádá, abychom vynesli smetí, vypráví řidič

Brno /REPORTÁŽ/ – Dvaasedmdesátiletá Zdeňka Bombíková zatím z ranního chladu opatrně nastupuje do vyhřátého bílého vozu. Na jeho boku červeně září nápis Seniorbus. Je čtvrtek krátce před devátou ráno. Merhautovou ulicí v Brně v dopravní špičce projíždí množství aut.

Tipy na víkend: Vánoční trhy začaly i na brněnském výstavišti

Brno – Kromě vánočních trhů v centru Brna mohou lidé od pátku zajít i na brněnské výstaviště. Téměř pět set různých prodejců otevřelo své stánky na tamním vánočním trhu. V provozu zůstanou až do 18. prosince. Největším lákadlem jsou podle pořadatelů řemeslné výrobky i regionální delikatesy. Stánkaři je dovezli ze všech koutů České republiky i ze zahraničí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies