VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Knedlíky Svoboda podle domácí receptury

BLUČINA - Společnost Svoboda z Blučiny na Brněnsku vyrobí měsíčně milion knedlíků. Rozváží je do několika obchodních sítí, restaurací, jídelen a nemocnic.

3.12.2007
SDÍLEJ:

Milan SvobodaFoto: DENÍK/Ondřej Surý

Zákazníci si mohou pochutnat na jejich hlavním výrobku, kterým je moravský knedlík. Za něj společnost získala před čtyřmi lety ocenění Klasa a o dva roky později ohodnocení Chuť jižní Moravy. Společnost také vyrábí řadu kynutých a tvarohových knedlíků s několika sladkými i slanými náplněmi a různými posýpkami.

Podnikat začal Milan Svoboda už v roce 1990 s perlivými víny. Jenže nebylo možné obstát v obrovské konkurenci. Vlastnil také bufety na strojní a stavební fakultě v Brně, které nakonec prodal. „Asi o rok později manželka, vyučená kuchařka, s kamarádkou uvařila dvacet knedlíků a vybídla mě, abych je zkusil prodat. Ozval se zákazník ze Židlochovic a knedlíky mu chutnaly,“ vzpomíná majitel společnosti.

Podle stejné receptury, kterou zavedla Svobodova manželka, se ve firmě vyrábějí knedlíky dodnes. Sortiment se postupně vyvíjel. „Zprvu jsme prodávali jen kynuté knedlíky, pak začali s plněním a zavedli i mražené tvarohové knedlíky, do kterých nedáváme marmeládu, nýbrž ovoce. V současné době jsme jediná firma v Česku, která má certifikát na výrobu bio knedlíků. Snažíme se totiž neustále sledovat vývoj,“ říká Svoboda.

Knedlíky na začátku vznikaly v garáži, kterou vybavili potřebnými přístroji. Když prostory nestačily, koupili v Blučině starou hospodu. Opravili ji a udělali z ní výrobnu knedlíků. Od roku 2001 společnost sídlí v nové dílně v Blučině. „Zakázky se zvětšovaly a s nimi i potřeba nových prostor. Počet zaměstnanců také rostl. Teď je jich přes osmdesát,“ uvádí Svoboda.

Změnila se také technologie výroby knedlíků. Vaření v páře se ukázalo jako ekonomičtější a hygieničtější. Knedlíky jsou také trvanlivější.
„Kromě knedlíků ještě dodáváme palačinky, halušky a mražené pečivo. Spolupracujeme se slovinskou firmou z Lublaně, které vozíme naše výrobky a oni nám dodávají pečivo,“ vysvětluje.

Do budoucna Svoboda plánuje do balení knedlíků kromě posýpky přibalovat i kostičku másla, aby měl zákazník po ruce všechno, co ke knedlíkům patří.

3.12.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME

Bez gólu i bodu. Kometa dostala na Spartě čtyři branky a odváží si porážku 0:4

Ilustrační foto.
1

Kordis chystá elektronické jízdné pro celou jižní Moravu. Nejdřív už příští rok

Divoká bitka. Před nádražím se poprala desítka lidí, měli i teleskopické obušky

Brno - Teleskopické obušky, dva lehce zranění mladíci a dva v policejní cele. Rvačku asi deseti lidí, ke které došlo na brněnském hlavním nádraží, šetří od pátečního večera policisté.

Verbíři se protančili na mezinárodní festival

Moravské Knínice /REPORTÁŽ/ – Co se stalo kdysi, v tem strážnickém lesi, zpívá dvojice vystupujících verbířů v doprovodu cimbálové muziky a sokolovna plná lidí v tichosti sleduje, jakými kroky ji o chvilku později překvapí dva mladí muži, jak píseň i jejich kroj napovídá, původem ze Strážnice. Ti vystupují na Soutěži o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku, kterou pořádá v sobotu večer soubor Kyničan z Moravských Knínic.

První sex, sebepoškozování, jmenuje nejčastější dotazy dětí vedoucí linky důvěry

Brno - Zhruba šest set dětí loni na jižní Moravě uteklo z domu. Nejčastěji se jedná o mladistvé z výchovných ústavů a dětských domovů. Obrátit se se svými problémy mohou třeba na brněnskou Modrou linku důvěry.

V brněnské spalovně shoří odpad od tří milionů lidí. Po rozšíření o třetí kotel

Brno - Odpadky z celé Moravy ohřejí vodu na sprchování Brňanům. Představitelé brněnské spalovny se totiž chystají o polovinu zvýšit množství zlikvidovaného komunálního odpadu, který zařízení mění na teplo a elektrický proud. O navážení odpadu jednají s obcemi v sousedních krajích i v Moravskoslezském kraji.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies