Cesta má podle něho vyřešit způsob dokončení investice za 2,7 miliardy korun včetně časového harmonogramu. Hašek zdůraznil, že projekt by měl vytvořit až 500 nových pracovních míst, většinou pro zájemce z regionu. „Čínská strana bude mít spíše zástupce v managementu," u­vedl.

V Pasohlávkách by měly vzniknout léčebné ústavy a wellness hotely. Investorem bude čínská provincie Che-pej. Místo je pro vybudování lázeňské zóny připravené, ale zatím tam žádné lázeňské objekty nejsou. Už v roce 2007 založil kraj spolu s obcí Pasohlávky společnou firmu Thermal Pasohlávky, která na několika desítkách hektarů vybudovala potřebnou infrastrukturu pro lázeňskou zónu. Hašek chce v Číně diskutovat i o projektech pro zdravotnictvím.

Sobotkova delegace má v plánu návštěvu Šanghaje, města Su-čou a Pekingu. Hlavním bodem programu je summit platformy 16+1, tedy zástupců Číny a šestnácti zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy. V Pekingu bude rovněž jednat se svým čínským protějškem Li Kche-čchiangem a prezidentem Si Ťin-pchingem.

Premiéra doprovází ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, zástupci dalších ministerstev a rovněž početná podnikatelská delegace. Český premiér přijíždí do Číny na pozvání svého čínského protějšku Li Kche-čchianga.

Sobotka dnes uvedl, že program je velice nabitý. Chce jednat i o spolupráci ve zdravotnictví, průmyslu nebo cestovním ruchu. Jedním z cílů je podle něj spuštění druhého leteckého spojení s Čínou, zmínil přitom Šanghaj. Čeští podnikatelé podle něj budou hledat možnosti jak zvýšit v Číně svůj odbyt. „Jen doháníme velký náskok, který už mají země, jako jsou Velká Británie, Německo, Francie nebo Polsko," uvedl Sobotka. ČR podle něj v minulých letech v obchodu s Čínou hodně ztratila.