VYBERTE SI REGION

Pekárna s devadesátiletou tradicí zásobuje tisícovky brněnských domácností

BRNO - Brněnský Cejl patří od konce devatenáctého století k pekařským chloubám Brna. Od roku 1917 zdejší dům s popisným číslem osmdesát pět totiž okupují pekaři.

20.6.2007
SDÍLEJ:

Hepkova pekarnaFoto: DENÍK/Petr Preclík

Mezi poslední mistry chleba a rohlíků patří pracovníci společnosti Hepek, která vůni teplého pečiva vpouští do brněnských ulic od roku 1996. Původní pekařská dílna se rozrostla ještě před válkou o několik sousedních domů.

„Tehdy prostory vlastnili družstevníci, kteří se rozhodli spolupracovat. Pečivo se rozváželo pomocí koňských povozů. Své krušné časy zažila pekárna během války,“ vypráví dnešní spolumajitel a jednatel společnosti Hepek, Ladislav Hebký. Při bombardování Zbrojovky totiž ani zdejší prostory neunikly ničivé síle německých zbraní.

Po válce už mohli pekaři používat sedm roštových a pět parních pecí. „Topilo se dřevem i uhlím a všechno se dělalo ručně. Proto museli mít tehdy pekaři velké ruce a křivé nohy. Bez toho to nešlo,“ směje se pekařský pamětník Hebký, který má pekařské řemeslo v rodině. Do čela pekařství se ale dostal až v devadesátých letech.

„Během komunismu patřily pekárny národní Dělpe. Až po revoluci se mohlo začít s modernizací. Tomu už jsem přihlížel rád,“ tvrdí s úsměvem Hebký, který se od pekaře, technologa a vedoucího nakonec propracoval až do čela pekáren. Dnes Hepek vyrobí až dvě stě tisíc rohlíků a patnáct tisíc bochníků chleba denně.

Kromě toho získal pětkrát po sobě ocenění za svůj speciální Zábrdovický chléb. „Je specifický tím, co obsahuje. Je bez konzervantů a plný živin. V našich podmínkách je chleba něco jiného než třeba v přímořských státech. Tam mají dostatek potřebných vitamínů v rybách. U nás tyto látky nahrazuje žitná mouka,“ vysvětluje pekařské rozdíly Hebký.

Kromě běžného pečiva vyrábí společnost ale i koláče, loupáky a další jemné pečivo. „Vydá to na šest tisíc tun pekařských výrobků ročně,“ uvádí Hebký. Asi dvě stovky pekařů tu pracuje sedm dní v týdnu na tři směny. Přestože jim práci značně usnadnily moderní technologie, noční provoz je nemine.

„V noci se stále pracuje nejvíce. Chleba má pořád dvě kůrky a denně ho chtějí mít lidé na stole,“ říká Hebký. Podle něj se ale vztah Brňanů k pečivu změnil. „Rohlík se bere jako samozřejmost, přitom i za jeho přípravou je kupa práce a poctivosti,“ tvrdí pekařský odborník.

20.6.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Potřetí za sebou. Lezec Ondra opět vládne brněnským sportovcům

Brno  – Každý rok překvapuje odborníky i své soupeře, co všechno dokáže. Sbírá medaile na světových šampionátech, udivuje výstupy ve skalách. A jeho úspěchu si všímají i doma, v Brně. Sportovní lezec Adam Ondra se letos tak už potřetí v řadě stal nejlepším sportovcem města Brna. Cenu převzal ve čtvrtek večer při slavnostním vyhlášení v Hotelu Voroněž.

Salon vín: titul šampiona získalo po roční pauze Zámecké vinařství Bzenec

Valtice, Bzenec – Prvenství v prestižní Národní soutěži vín České republiky slaví vinařství z Hodonínska. Šampionem expozice Salon vín pro příští rok se ve čtvrtek stal Ryzlink vlašský 2015 v pozdním sběru řady Collection 1508 Reservé ze Zámeckého vinařství Bzenec. Vítězné vinařství navázalo na úspěšnou sérii z předešlých let. „Jde o víno zlatavé barvy se zelenkavými odlesky, s vůní grepové pecky a mandlí ukazující na výbornou vyzrálost hroznů," přiblížil oceněné nejlepší víno ředitel bzeneckého vinařství Bořek Svoboda. 

Zraněná žena z nehody v Plotní bude v nemocnici měsíce. Opilých u nehod přibývá

Jižní Morava /VIDEO/ – Několik měsíců v nemocnici stráví mladá žena, která utrpěla zranění při středeční nehodě v Plotní ulici v Brně. Její cesta autem, ve kterém vezla i své dítě předškolního věku, skončila srážkou s autobusem a náklaďákem. „Příčinu nehody stále vyšetřujeme, padesátiletému řidiči autobusu při dechové zkoušce policisté naměřili přes dvě promile alkoholu," konstatoval policejní mluvčí Pavel Šváb.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies