Zdraví se za peníze koupit nedá. Proto je důležité ho chránit a pečovat o něj. Veletrh HOSPIMedica, který se letos v Brně koná potřetí, nabízí novinky a trendy v oblasti zdravotnické techniky a medicíny. „Každým rokem stoupá počet zahraničních účastníku, letos je to o téměř osm procent více. Veletrhu poprvé zúčastní odborníci z Ruska a Pákistánu. Ti přiváží do Brna nové světové značky,“ říká ředitelka veletrhu Věra Menšíková. Vystavovat bude více než šest set firem z jednatřiceti zemí. Pořadatelé očekávají, že veletrh navštíví asi šestnáct tisíc návštěvníků z téměř celé Evropy.

Hlavními vystavovanými exponáty budou diagnostické přístroje, zázemí a vybavení pro zdravotnický provoz a pomůcky pro chůzi a dopravu. Z českých vystavovatelů budou zastoupeny například firmy Ego Zlín, Patron Bohemia nebo brněnská firma BMT, která představí parní sterilizátor. Na veletrhu si tedy přijdou na své laici i odborníci, lidé bez handicapu i zdravotně postižení.

Pro odbornou veřejnost bude jistě nejpřínosnější projekt Inovatec, který ukáže novinky a trendy ve světě medicíny a zdravotnické techniky. „V rámci toho projektu bude mít premiéru více než padesát exponátů. Ty budou doplněny o odborný výklad zástupci vystavujících firem, “ vysvětluje Menšíková. Projekt Inovatec je letos zaměřen zejména na výsledky v perspektivní oblasti nanotechnologií, díky níž vznikla například multifunkční textilie, která snižuje riziko infekce. Biomedicína má svůj prostor ve veletržním inkubátoru, kde budou firmy a vysoké školy představovat například speciální zubní implantáty.

Hned první den veletrhu nabídne odborníkům příležitost, a to shlédnout on-line kardiochirurgickou operaci, kterou speciální robot uskutečňuje. „Jedná se o robota s názvem Da Vinci, který byl představen na loňském veletrhu,“ dodává Střítecký. Celá akce proběhne v rámci Druhého mezinárodního kongresu robotické chirurgie.
Lákadlem pro běžné návštěvníky bude jistě Centrum komplexní péče o nohu. Toto zvláštně nazvané centrum sdružuje české podiatry, kteří se zabývají studiem anatomie, fyziologie a patofyziologie dolních končetin, „Nohy jsou pilířem našeho těla a pokud je něco špatně v nohách, může se to odrazit třeba i na špatném zraku nebo bolesti zad,“ myslí si Střítecký.

Pro zdravotně postižené nebo lidi s handicapem je projekt Rehaprox, který představuje kompenzační , rehabilitační a protetické pomůcky. „V rámci projektu bude probíhat spousta doprovodných akcí jako práce s počítačem pro zcela ochrnuté nebo soutěž s názvem Život nejen na kole,“ popisuje zástupkyně ligy za práva vozíčkářů Hana Valová. „Pro laickou veřejnost také zajímaý pavilon A2, kde budou ke koupení výrobky zdravé výživy, přírodní kosmetiky, mohou si vyzkoušet hypoterapii nebo cannisterapii, což jsou léčebné metody za přítomností koní a psů. Na stáncích vystavovatelů si budou moci zájemci samozřejmě změřit tlak nebo výši cholesterolu v krvi,“ popisuje program manažer veletrhu Martin Střítecký.