VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jedna dobrá dvanáctka? Z 2400 zrn ječmene

Brno, střední Morava /REPORTÁŽ/ - Na moravský původ dbá brněnský pivovar Starobrno u většiny surovin, ze kterých vyrábí pivo. Jen chmel pochází z Žatce v Čechách.

6.9.2013 15
SDÍLEJ:

Pro kvalitu piva je důležitá voda i ječmen.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Náš slad v pivu nemá chybu. Tímto několik desítek let starým sloganem se chlubí na své budově prostějovská sladovna Soufflet. Jde o jedno z míst na cestě Deníku Rovnost po stopách vzniku surovin pro výrobu piva Starobrno. „Nemusejí k nám putovat daleko. Snažíme se tím snížit dopad naší činnosti na životní prostředí," upozorňuje mluvčí pivovaru Kateřina Beute.

Haná je proslulá pěstováním nejlepšího ječmene v zemi. Přispívá k tomu i Zemědělské družstvo Klenovice u Prostějova. „Úspěchy se nikde nechlubíme, ale máme dobré výsledky. Dlouho jsme vyhrávali soutěž o Cenu krále Ječmínka, až už nám to bylo trapné," poznamenává předseda družstva Miroslav Kolečkář.

Po sklizni zemědělci ječmen vyčistí a vysuší. „Používáme sušičku poháněnou propan butanem. Je to mercedes mezi těmito stroji," říká předseda. Ukazuje na stroj, na němž je vidět, že je krátce po žních. Na laika navíc moc unikátně nepůsobí.

Po vyčištění a vysušení putují vybraná zrna ječmene z družstva do sladovny. Kvalitu kontrolují v laboratoři té prostějovské hned u vjezdu do areálu. „Když je třeba deštivý rok, může být ječmen napaden plísní. Takový nechceme," upozorňuje ředitel Souffletu Richard Paulů.

Dodává, že pro vyrobení jednoho dobrého dvanáctistupňového piva je potřeba přes dva tisíce zrnek sladu. „Na metru čtverečním vyroste asi deset půllitrů dvanáctky," říká pro představu Paulů.

Pokud ječmen kvalitu splňuje, pokračuje do výroby do sladovny. Jdeme tam i my. Zrna pracovníci nejprve vyčistí a poté máčí. „Vláha v zrnu ječmene musí stoupnout ze čtrnácti na přibližně dvaačtyřicet procent, aby vyklíčilo," upozorňuje ředitel závodu sladoven František Filípek. Vlhkost potvrzují i kaluže vody, které v máčírně překračujeme.

V místnosti se šesti klíčicími boxy konečně po čichu poznáme, že jde o výrobu piva. „Na každém ze sít je jiná teplota. Šestý den je z ječmene zelený slad," přibližuje výrobu Filípek a ukazuje na zrnech stav klíčení.

Vysoká teplota v další místnosti je známkou toho, že zelený slad se dostal do spalovací komory. „Vláha ječmene je snížena na čtyři procenta. Teplo zastaví klíčení, vytváří barvu, chuť a aroma sladu," říká Filípek. Dodává, že postup zaručuje splnění podmínek piva plzeňského typu. Slad pak putuje do jedenačtyřiceti sil, odtud jej odebírají pivovary.

Vodu bere Starobrno z březovského přivaděče. „Je přes pětapadesát kilometrů dlouhý a má dvanáct studní, z nichž vodu čerpá," popisuje Milan Mišák z Brněnských vodáren a kanalizací štolu prvního přivaděče, která je asi tři sta metrů dlouhá.

Starobrno skutečně používá ve výrobě hlavně moravské suroviny. Jeho chuť už musí posoudit každý sám. „Například v Japonsku se snaží zjistit, z čeho pivo v zemi vyrábíme, proč se ho u nás tolik vypije," poznamenává k tomu Paulů ze sladovny. A usmívá se.

LUCIE SCHOVANCOVÁ

Autor: Redakce

6.9.2013 VSTUP DO DISKUSE 15
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
3 5

Čtyři velké letní uzavírky potrápí Brňany. Největší omezení se čeká v Křenové

Český reprezentant a bývalý hráč brněnské Komety Michal Kempný.

Proti Finsku už za českou reprezentaci naskočí i obránce Chicaga Kempný

Pršet bude dál. Počasí se zlepší až o víkendu

Jižní Morava – Ani ve čtvrtek Jihomoravané neodloží deštníky a bundy. Podle meteorologů bude dál pršet a nejvyšší teploty vystoupají jen k deseti stupňům.

Sebevrah skočil z mostu na D1. Náraz přežil, je ale těžce zraněný

Brněnsko – O sebevraždu skokem z mostu se ve středu v osm hodin večer pokusil starší muž na dálnici u Devíti křížů na Brněnsku. „Jednalo se o muže, který se narodil v roce 1962," uvedla mluvčí jihomoravských policistů Štěpánka Komárová. Dodala, že auta místem projedou jedním pruhem a velké kolony se na místě netvoří.

Naše práce lidi hřeje, zní z výrobny kotlů. Ročně jich zhotoví 15 tisíc

Rapotice /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Všechno, co děláme, hřeje. Výstižné motto používá společnost Thermona v Rapoticích, které patří další díl seriálu Deníku Rovnost Za zavřenými dveřmi.

Šnečí tempo budování dálnic? Hlavně kvůli zpožděnému územnímu plánu, tvrdí

Jižní Morava – Hlavní příčinou současných průtahů při přípravě stavby nových dálnic a silnic první třídy v Jihomoravském kraji je zrušení schválených zásad územního rozvoje před téměř pěti lety. Shodují se na tom zástupci Ředitelství silnic a dálnic i poslanec a místopředseda sněmovního podvýboru pro dopravu Jaroslav Klaška.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies