VYBERTE SI REGION

Jedna dobrá dvanáctka? Z 2400 zrn ječmene

Brno, střední Morava /REPORTÁŽ/ - Na moravský původ dbá brněnský pivovar Starobrno u většiny surovin, ze kterých vyrábí pivo. Jen chmel pochází z Žatce v Čechách.

6.9.2013 15
SDÍLEJ:
Fotogalerie
17 fotografií
Pro kvalitu piva je důležitá voda i ječmen.

Pro kvalitu piva je důležitá voda i ječmen.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Náš slad v pivu nemá chybu. Tímto několik desítek let starým sloganem se chlubí na své budově prostějovská sladovna Soufflet. Jde o jedno z míst na cestě Deníku Rovnost po stopách vzniku surovin pro výrobu piva Starobrno. „Nemusejí k nám putovat daleko. Snažíme se tím snížit dopad naší činnosti na životní prostředí," upozorňuje mluvčí pivovaru Kateřina Beute.

Haná je proslulá pěstováním nejlepšího ječmene v zemi. Přispívá k tomu i Zemědělské družstvo Klenovice u Prostějova. „Úspěchy se nikde nechlubíme, ale máme dobré výsledky. Dlouho jsme vyhrávali soutěž o Cenu krále Ječmínka, až už nám to bylo trapné," poznamenává předseda družstva Miroslav Kolečkář.

Po sklizni zemědělci ječmen vyčistí a vysuší. „Používáme sušičku poháněnou propan butanem. Je to mercedes mezi těmito stroji," říká předseda. Ukazuje na stroj, na němž je vidět, že je krátce po žních. Na laika navíc moc unikátně nepůsobí.

Po vyčištění a vysušení putují vybraná zrna ječmene z družstva do sladovny. Kvalitu kontrolují v laboratoři té prostějovské hned u vjezdu do areálu. „Když je třeba deštivý rok, může být ječmen napaden plísní. Takový nechceme," upozorňuje ředitel Souffletu Richard Paulů.

Dodává, že pro vyrobení jednoho dobrého dvanáctistupňového piva je potřeba přes dva tisíce zrnek sladu. „Na metru čtverečním vyroste asi deset půllitrů dvanáctky," říká pro představu Paulů.

Pokud ječmen kvalitu splňuje, pokračuje do výroby do sladovny. Jdeme tam i my. Zrna pracovníci nejprve vyčistí a poté máčí. „Vláha v zrnu ječmene musí stoupnout ze čtrnácti na přibližně dvaačtyřicet procent, aby vyklíčilo," upozorňuje ředitel závodu sladoven František Filípek. Vlhkost potvrzují i kaluže vody, které v máčírně překračujeme.

V místnosti se šesti klíčicími boxy konečně po čichu poznáme, že jde o výrobu piva. „Na každém ze sít je jiná teplota. Šestý den je z ječmene zelený slad," přibližuje výrobu Filípek a ukazuje na zrnech stav klíčení.

Vysoká teplota v další místnosti je známkou toho, že zelený slad se dostal do spalovací komory. „Vláha ječmene je snížena na čtyři procenta. Teplo zastaví klíčení, vytváří barvu, chuť a aroma sladu," říká Filípek. Dodává, že postup zaručuje splnění podmínek piva plzeňského typu. Slad pak putuje do jedenačtyřiceti sil, odtud jej odebírají pivovary.

Vodu bere Starobrno z březovského přivaděče. „Je přes pětapadesát kilometrů dlouhý a má dvanáct studní, z nichž vodu čerpá," popisuje Milan Mišák z Brněnských vodáren a kanalizací štolu prvního přivaděče, která je asi tři sta metrů dlouhá.

Starobrno skutečně používá ve výrobě hlavně moravské suroviny. Jeho chuť už musí posoudit každý sám. „Například v Japonsku se snaží zjistit, z čeho pivo v zemi vyrábíme, proč se ho u nás tolik vypije," poznamenává k tomu Paulů ze sladovny. A usmívá se.

LUCIE SCHOVANCOVÁ

Autor: Redakce

6.9.2013 VSTUP DO DISKUSE 15
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Pozemky bez majitelů získá stát. V kraji jsou jich tisíce

Gólovou přestřelku přineslo utkání sedmnáctého kola hokejové extraligy mezi brněnskou Kometou a Plzní. Hosté drželi s domácím týmem krok, přesto však podlehli 5:8. V dresu hostů se blýsknul čtyřmi góly forvard Dominik Kubalík.

Kometa míří do finiše základní části. Expertům schází větší zarputilost ve hře

Výšlap k nové židenické rozhledně zpestří lidem streetartový umělec Timo

Brno – Výhled na Obřany či Babice nad Svitavou z rozhledny si vychutnají již od podzimu návštěvníci Židenického kopce. Na stavebních návrzích chce radnice městské části spolupracovat se studenty architektury brněnského vysokého učení technického.

Sprosté nadávky řidiči i záchranářům. Strážníci krotili agresivní opilce

Brno – Agresivní chování a hlasité sprosté nadávky dvou mužů zaměstnaly o víkendu brněnské strážníky. Jeden silně opilý muž nadával řidiči nočního autobusu, jiný zase peprná slova adresoval záchranářům, kteří ho přijeli ošetřit poté, co se sám zranil.

Skauti převzali klíče od opravené budovy. V klubovnách už mají teplo

Brno /FOTOGALERIE/ - Dřevěná okna, fasády i nové topení zpříjemní pobyt v klubovnách více než stovce královopolských skautů a pionýrů. Klíče k opraveným domům ve Slovinské ulici jim v pondělí předali zástupci z Úřadu městské části Královo Pole.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies