VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jedna dobrá dvanáctka? Z 2400 zrn ječmene

Brno, střední Morava /REPORTÁŽ/ - Na moravský původ dbá brněnský pivovar Starobrno u většiny surovin, ze kterých vyrábí pivo. Jen chmel pochází z Žatce v Čechách.

6.9.2013 15
SDÍLEJ:
Fotogalerie
17 fotografií

Pro kvalitu piva je důležitá voda i ječmen.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Náš slad v pivu nemá chybu. Tímto několik desítek let starým sloganem se chlubí na své budově prostějovská sladovna Soufflet. Jde o jedno z míst na cestě Deníku Rovnost po stopách vzniku surovin pro výrobu piva Starobrno. „Nemusejí k nám putovat daleko. Snažíme se tím snížit dopad naší činnosti na životní prostředí," upozorňuje mluvčí pivovaru Kateřina Beute.

Haná je proslulá pěstováním nejlepšího ječmene v zemi. Přispívá k tomu i Zemědělské družstvo Klenovice u Prostějova. „Úspěchy se nikde nechlubíme, ale máme dobré výsledky. Dlouho jsme vyhrávali soutěž o Cenu krále Ječmínka, až už nám to bylo trapné," poznamenává předseda družstva Miroslav Kolečkář.

Po sklizni zemědělci ječmen vyčistí a vysuší. „Používáme sušičku poháněnou propan butanem. Je to mercedes mezi těmito stroji," říká předseda. Ukazuje na stroj, na němž je vidět, že je krátce po žních. Na laika navíc moc unikátně nepůsobí.

Po vyčištění a vysušení putují vybraná zrna ječmene z družstva do sladovny. Kvalitu kontrolují v laboratoři té prostějovské hned u vjezdu do areálu. „Když je třeba deštivý rok, může být ječmen napaden plísní. Takový nechceme," upozorňuje ředitel Souffletu Richard Paulů.

Dodává, že pro vyrobení jednoho dobrého dvanáctistupňového piva je potřeba přes dva tisíce zrnek sladu. „Na metru čtverečním vyroste asi deset půllitrů dvanáctky," říká pro představu Paulů.

Pokud ječmen kvalitu splňuje, pokračuje do výroby do sladovny. Jdeme tam i my. Zrna pracovníci nejprve vyčistí a poté máčí. „Vláha v zrnu ječmene musí stoupnout ze čtrnácti na přibližně dvaačtyřicet procent, aby vyklíčilo," upozorňuje ředitel závodu sladoven František Filípek. Vlhkost potvrzují i kaluže vody, které v máčírně překračujeme.

V místnosti se šesti klíčicími boxy konečně po čichu poznáme, že jde o výrobu piva. „Na každém ze sít je jiná teplota. Šestý den je z ječmene zelený slad," přibližuje výrobu Filípek a ukazuje na zrnech stav klíčení.

Vysoká teplota v další místnosti je známkou toho, že zelený slad se dostal do spalovací komory. „Vláha ječmene je snížena na čtyři procenta. Teplo zastaví klíčení, vytváří barvu, chuť a aroma sladu," říká Filípek. Dodává, že postup zaručuje splnění podmínek piva plzeňského typu. Slad pak putuje do jedenačtyřiceti sil, odtud jej odebírají pivovary.

Vodu bere Starobrno z březovského přivaděče. „Je přes pětapadesát kilometrů dlouhý a má dvanáct studní, z nichž vodu čerpá," popisuje Milan Mišák z Brněnských vodáren a kanalizací štolu prvního přivaděče, která je asi tři sta metrů dlouhá.

Starobrno skutečně používá ve výrobě hlavně moravské suroviny. Jeho chuť už musí posoudit každý sám. „Například v Japonsku se snaží zjistit, z čeho pivo v zemi vyrábíme, proč se ho u nás tolik vypije," poznamenává k tomu Paulů ze sladovny. A usmívá se.

LUCIE SCHOVANCOVÁ

Autor: Redakce

6.9.2013 VSTUP DO DISKUSE 15
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Vibrační bruska nebo vrtačka. Z dílny si zloděj odnesl nářadí za třicet tisíc

Radní městské části Brno-střed oznámili, že odvolali předchozí rozhodnutí o výpovědi z nájmu.
7 5

Masna naproti hlavnímu vlakovému nádraží zůstává. Výpověď z nájmu radní zrušili

AKTUALIZOVÁNO

Testy udělá minimum zájemců. V kraji chybí 60 policistů, o třetinu méně než loni

Jižní Morava – V těžkých přijímacích testech musí prokázat fyzickou zdatnost a psychickou odolnost. Projde pouze minimum zájemců. I tak se dlouho neobsazená místa u jihomoravské policie začínají pomalu plnit.

Jablonský po premiéře za Zbrojovku: Doma to musíme víc rozbalit

Brno /ROZHOVOR/ – Má za sebou první zápas za Zbrojovku, a i přesto, že v něm brněnská obrana dostala pouze jediný gól a z Teplic si přivezla cenný bod za remízu 1:1, chybu v obraně považuje za vlastní. „Byly tam chyby v komunikaci i postavení. Nemůže se stávat, aby soupeř mezi námi takhle prošel. Nedohodli jsme se, kdo hráče pokryje a odstaví od balonu, ale beru to na sebe," prohlašuje zimní posila Tomáš Jablonský o gólu Martina Filla ze sobotního duelu první fotbalové ligy.

V brněnském babyboxu našli holčičku. Pupečník měla zavázaný provázkem na buřty

Brno – V pořadí šestnácté dítě našli v úterý večer lékaři v brněnském babyboxu v Nemocnici Milosrdných bratří.

Ubu králem aneb Donutilové se opět setkávají. Na scéně Husy na provázku

Brno – Před třemi lety se Miroslav Donutil a jeho syn Martin na scéně Divadla Husy na provázku setkali poprvé – v inscenaci Amadeus (tj. Milovaný bohem). Letos jejich herecké partneření pokračuje. Provázek uvede v premiéře inscenaci skandální hry Král Ubu, která v době své premiéry ve Francii vzbudila velké pozdvižení už při prvním slově: Merdre!

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies