Pozemek patří kraji a podle územního plánu je vhodný pro stavbu skladových prostor. Na sever od nich je dálnice D1 a na jih s nimi sousedí letiště Tuřany. „Pozemky splňují nároky Amazonu bez dalších větších nároků na veřejný rozpočet. Není potřeba stavět nový dálniční sjezd a v této lokalitě je platné územní a stavební povolení pro vybudování logistického centra," informoval Hašek.

Kraj pozemky dlouhodobě připravoval pro příchod většího investora. „Od převzetí letiště před deseti lety jsme tu vytvářeli podmínky pro vznik logistického centra. Sítě jsou přivedené až na okraj dané plochy. Společně teď očekáváme, jak se k nabídce Amazon vyjádří," poznamenal krajský náměstek Stanislav Juránek.

Jednání s Amazonem se účastnil i ředitel agentury Czechinvest Ondřej Votruba, který ocenil rychlou reakci kraje po úterním neúspěchu projektu u brněnských zastupitelů. „Po několikanásobném odmítnutí zastupitelstvem byli někteří už pesimističtí, ale přesto se podařilo sejít s investorem nad další nabídkou, a to je dobré znamení," poznamenal.

Brněnského radního a kritika projektu Libora Šťástku volba Tuřan překvapila. „O lokalitě se vědělo a několikrát jsme ji Amazonu navrhovali. Vždy ale přišla odpověď, že o ni nemá zájem. Je zajímavé, že teď změnil názor," poznamenal radní za ODS.

Podle zastupitele Petra Kratochvíla jsou pozemky v Tuřanech přesně místo, kam Amazon patří. „Je to mimo obydlené části města a pomůže to i k oživení letiště," poznamenal.

Hana Kašpaříková ze sdružení Čisté Tuřany, které bojovalo proti stavbě Amazonu na Černovické terase, se s novou lokalitou teprve seznamuje. „Bude potřeba udělat nové hlukové a rozptylové studie. Také se zdá, že bude problém napojit pozemek na silnici, protože od cesty vedoucí k letišti ji dělí železniční vlečka. Nicméně budeme další vývoj bedlivě sledovat," komentovala předsedkyně sdružení.

Společnost CTP, která chtěla obří sklad stavět na Černovické terase, další spolupráci na projektu nechtěla komentovat. „Vše teď bude záležet na rozhodnutí Amazonu," podotkl regionální ředitel společnosti Tomáš Budař. Záměr na stavbu budovy v původní lokalitě už developer stáhl.


Chcete vědět, jak a proč zastupitelé hlasovali? Přehlednou infografiku najdete v pátečním vydání Brněnského deníku Rovnost.