Vánoce a hlavně silvestr jsou dobrou příležitostí, jak si splnit sen o palmách a průzračném moři, zatímco doma se střídá tuhá zima s blátivými oblevami. Na tuto mořskou vlnu se nalaďují i lidé z jižní Moravy. Většinu míst do vzdálených exotických destinací, jako jsou Keňa či Thajsko, prodala například brněnská pobočka Čedoku. Novinku letošní sezony představují Spojené arabské emiráty.

V zimních měsících k moři odletí až sto tisíc Čechů a Moravanů. Cestovní kancelář Fischer registruje už od loňska výrazný nárůst prodeje exotických zájezdů. „Jde o dvacetiprocentní nárůst,“ uvedl mluvčí Dan Plovajko. Fischer má vyprodáno zejména na silvestra, některé lety museli dokonce přidávat.
Přestože si lidé v průměru vybírají hlavně bližší a tedy i levnější varianty, jako je egyptská Hurghada či Kanárské ostrovy, u Fischera jde na odbyt i Dominikánská republika, Thajsko, Mauricius či Seychely.

„Jde o módní trend, jemuž podléhá stále víc klientů. Může za to vyšší životní úroveň a rostoucí mzdy, ale především širší nabídka cestovních kanceláří a přijatelné ceny,“ uvedl Lukáš Buřík z portálu finance.cz.

Zásluhou sílící koruny se zájezdy stávají cenově dostupnější. Týdenní Hurghadu lze pořídit už za šest tisíc korun, zájezd do Spojených emirátů od šestnácti tisíc a do Dominikánské republiky od sedmadvaceti tisíc korun. Exotické zájezdy Čechy lákají i proto, že za ně zaplatí skoro stejně, jako kdyby jeli na běžnou dovolenou k moři. Volí tak místo, které jim kromě odpočinku nabídne i mimořádný zážitek.

Přestože lety za pražícím sluncem v sychravé zimě přitahují, stále ještě většina lidí upřednostňuje Štědrý den v rodinném kruhu. Podle prodejců brněnských kanceláří jdou nejvíce na odbyt zájezdy s odlety až po dni svatého Štěpána. Exotický zájezd se stává i velmi oblíbeným vánočním dárkem.

Pravá zima se sněhem a lyžařské zájezdy do zahraničí, zejména do Itálie, Francie či Rakouska, nijak za exotickými destinacemi nezaostávají. „Prodáváme hlavně týdenní zájezdy na hory, buď přes Vánoce, nebo na silvestra. Po silvestru na horách je větší poptávka,“ řekl referent prodeje brněnského Čedoku Martin Anderle. V Holiday-Brno mají například všechny termíny v Itálii již obsazené.

Pokud lidé nechtějí investovat moc, mohou využít nabídky cestovních kanceláří, pořádajících předvánoční jednodenní zájezdy do měst, například do Vídně či Budapešti. Je zájem také o prodloužené víkendy v Římě či v Paříži.

Zimní exotické dovolené či zájezdy do zahraničních hor jsou mnohdy v prodeji už v září. Lidé nechtějí riskovat, že o Vánocích zůstanou na blátě.
„Předvídat počasí v zimě je sázka do loterie,“ uvedl Milan Šálek z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. „Počasí o Vánocích je možné nyní odhadnout asi s poloviční chybou. Přesněji můžeme předpovídat maximálně týden předem,“ dodal.