Zemědělci dosud vycházeli ze statistické pravděpodobnosti, nyní ale do rukou dostali dokonalejší nástroj pro plánování polních prací. „Náš projekt navazuje na práci za posledních deset let. Klima se v našem prostředí značně mění a sucho se tady vyskytuje častěji. Portál Intersucho je výsledek zkoumání sucha a my se snažíme pomoct agronomům, aby se na něj co nejlépe adaptovali," sdělila členka výzkumného týmu Lenka Bartošová, který provozuje Integrovaný systém sledování sucha.

Nový portál se líbí také předsedovi Zemědělského svazu České republiky Martinu Pýchovi. „Konečně existuje portál, jenž systematicky zaznamenává projevy sucha a také následně dopady pro zemědělce. Ti se s ním jen musí naučit pracovat," upozornil.

co je intersucho
Tým, který stojí za projektem, vznikl v roce 2012. Staví na výzkumech v oblasti monitoringu a klimatologie sucha v České republice, Evropě a USA. Reaguje na rostoucí riziko výskytu období sucha ve střední Evropě. Zabývá se analýzou sucha v minulosti, vývojem nové metody pro jeho monitoring a popisem suchých epizod v budoucnosti.

Zdroj: www.intersucho.cz

Pracovníci výzkumného týmu momentálně spolupracují asi s padesáti agronomy v České republice. „Dávají nám zpětnou vazbu, zda námi modelované sucho odpovídá realitě. Kromě toho také přidávají konkrétní informace, jak sledují dopady sucha na jejich plodiny. Na našich stránkách vyplňují dotazníky, které každý týden zpracováváme a data dáváme k dispozici na stránky," řekla Bartošová.

Portál se nyní zabývá předpovědí na deset dní. Do budoucna chce připojit i delší prognózy, nejméně na měsíc. Právě o ty žádají agronomové. „Dlouhodobější předpověď má sice nízkou pravděpodobnost, ale hodně zemědělcům pomůže. Ne vždy to však vyjde. Je to jako v jakémkoli jiném odvětví lidského života," uvedl přírodovědec Karel Klem z Centra výzkumu globální změny Akademie věd v Brně.

Pro zemědělce je největší smůla, že portál nevznikl už dřív. Přelom léta a podzimu bývá pro hodně z nich nejdůležitější. „Agronomům usnadní portál rozhodnutí třeba v druhé půlce srpna, jelikož tehdy statisticky nejvíc ubývá srážek. V tomto období se navíc zasévá řepka, u níž rozhoduje jediný den, zda půjde o úspěšné zasetí," porovnal Klem.

Jeho slova potvrdila i Bartošová z výzkumného týmu. „Když v srpnu přišly srážky, zemědělci nevěděli, kdy vyjet a set. Půda byla hodně vyprahlá. Kdyby už existoval portál, zjistili by, jak bude v následujících dnech a který den je tedy nejlepší zvolit pro setí," doplnila.

Portál Intersucho pokrývá jen české území. Do konce roku však chce výzkumný tým spustit a poskytovat údaje za celou střední Evropu.

ADAM HAVEL