Investice lídra v produkčním tisku na českém trhu navazuje na otevření brněnského inovačního centra letos v březnu. „V Brně je mnoho talentovaných inženýrů, proto jsme se rozhodli pro toto místo," uvedl Kunihiro Košizuka z vedení společnosti. Obě brněnská centra by měla do tří let zaměstnávat dohromady více než stovku odborníků.

Specialisté se v Brně nově zaměří na vývoj a výzkum produktů z oblasti inteligentních systémů. „Novými technologiemi chceme našim zákazníkům pomoci ušetřit čas, snížit náklady a maximálně zjednodušit práci s veškerými daty a administrativními procesy," řekl manažer brněnského centra Konica Minolta Matěj Dusík.

Centrum se bude podílet například na vývoji produktů ve stále populárnější oblasti 3D tisku, při které zařízení vytváří trojrozměrné objekty. „Brněnská pobočka poskytne úzké spojení mezi tvůrci 3D obsahu, vlastníky 3D tiskárnen a zákazníky. Hlavní oblasti zájmu společnosti jsou nyní zdravotnictví, vzdělávání a využití ve výrobě," sdělil ředitel evropské centrály společnosti Dennis Curry.

Pobočka se zaměří také na vývoj síťového komunikačního nástroje podobného brýlím, který využívá holografickou projekci. „Přístroj je schopný zobrazovat text, stejně jako trojrozměrné obrazy. Průhledný displej nabízí zobrazení i velkých objektů při zachování vysoké míry propustnosti a diskrétnosti," vysvětlil Košizuka.

Laser radar

Novinka, kterou se může brněnské centrum pochlubit, je takzvaný laser radar. „Zařízení umí provádět velmi husté skenování s maximálním rozsahem až sto osmdesát stupňů, čímž okamžitě získává vysoce přesná 3D data. Laser poskytuje informace i v prostředích obtížných pro kamery, například v tmavých oblastech. Trojrozměrná data získaná v reálném čase poskytují přidanou hodnotu v bezpečnostních aplikacích, analýze pohybu a dalších oblastech," popsal nový přístroj Košizuka.

Podle Curryho vznik brněnského vývojového centra strategicky navazuje na březnové založení inovačního centra. „Nové centrum se postará o následný technologický vývoj inovací. Nová generace produktů vyvinutá českými specialisty se stane součástí portfolia společnosti a nabídneme ji zákazníkům po celém světě," vyzdvihl Curry.

Generální ředitel české pobočky Konica Minolta Tomáš Bednář rozšíření vítá. „Naši specialisté v oblasti informačních technologií a výzkumníci budou mít možnost podílet se na vzniku nové generace produktů pro zákazníky z celého světa," těší ředitele.

Druhé evropské centrum firmy Konica Minolta vyroste v německém Mnichově, další jsou v plánu v Londýně a Berlíně. Vytváření nových center souvisí se snahou firmy přeměnit se z dodavatele hardwaru na poskytovatele moderních a komplexních řešení na míru.

Česká pobočka aktuálně zaměstnává přes tři stovky zaměstnanců. Celosvětově firma působí ve čtyřiašedesáti zemích a zaměstnává přes pětatřiceti tisíc lidí. Centrálu má v Tokiu.