VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kovotlačitel se k soustruhu přivazuje pásem

BOBRAVA - „Kovotlačitelů v okolí Brna by se dalo napočítat na prstech jedné ruky,“ usmívá se Václav Sedláček, v jehož kovotlačitelství už patnáct let pracuje jeho syn. Z tvrdé práce u soustruhu má totiž zničená záda.

27.11.2007
SDÍLEJ:

Kovotlačitel Václav SedláčekFoto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

„Většina kovotlačitelů, které znám, jsou v invalidním důchodu jako já. Přesto je to krásné řemeslo,“ říká majitel kovotlačitelství v oblasti Bobrava, poblíž Popovic.

Kovotlačitelství nahrazuje v malých sériích tovární lisy. Než se vyrobí forma, podle které pak vznikají v továrnách sériové výrobky, zastává práci kovotlačitel. „Tyto formy bývají dost drahé a neví se, jak moc půjdou výrobky na odbyt. Proto se občas nevyplácí formy vyrábět a kovotlačitel tlačí předměty ručně na soustruhu,“ vysvětluje smysl své práce Sedláček.

Jeho práce je hodně propojená s pasířstvím. To také vystudoval. Třicet let pak pracoval pro zakázkovou dílnu Drukov Brno, ve které vyráběli na zakázku světla do divadel. „Obor pasířství mi vybrala babička. Už jako dítě jsem byl hodně zručný. Otec ze mě sice chtěl mít sochaře, ale nakonec to dopadlo takhle. Jako pasíř jsem pracoval v jedné dílně s kovotlačiteli a velmi se mi tohle řemeslo líbilo,“ říká Sedláček.

Ještě před listopadovou revolucí si sám vyrobil soustruh, nezbytný k práci kovotlačitele, a začal s řemeslem, které se mu vždy líbilo. O něco později založil svou firmu, ve které v současnosti už jen vypomáhá synovi Pavlovi. Soustruhy má ve firmě tři, ten nejstarší je podle něj z období první světové války a stále je funkční.

„Nejprve si musím vytvořit model, který se vytlačí do plechu. Je to skoro jako hrnčířská práce, u té se ale mačká hlína, nikoli plech. K soustruhu se přivazuji pásem, člověk by bez něj takovou sílu neustál,“ vysvětluje. Takovým postupem vznikají předměty jako kryty na satelity, mosazný plováky do benzínek nebo třeba kadidla a svícny do kostelů. Kovotlačitel může vyrobit i předmět podle staré fotky, který se dnes už nevyrábí. Například poklice na motorky Jawa a světla na veterány.

„Zpočátku jsem měl obavy, zda se tímto řemeslem uživím. Navrhoval jsem tedy vzorky do kostelů a jezdil je nabízet farářům. V současné době musíme naopak zakázky odmítat,“ usmívá se kovotlačitel. Pracovali i pro zahraničního zákazníka ze Spojených arabských emirátů nebo z například z Turecka.

V současnosti vyrábějí světla do valtického zámku.

27.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zahájení plavební sezony na Brněnské přehradě 2017.
42

Parníky obsadily přehradu. Provázely je fanfáry, tleskot i troubení

Michal Kempný

Z titulu Komety jsem měl plný facebook celý týden, usmívá se Kempný

Kuřáky vyžene z hospod zákaz. Už za měsíc

Brno /ANKETA/ – Majitelé restaurací mají už jen měsíc na to, aby udělali své podniky nekuřácké. Od konce května totiž vstupuje v platnost nový protikuřácký zákon, který mimo jiné zakazuje kouření v barech, restauracích nebo kavárnách. Redakce deníku Rovnost zjišťovala, jak se restauratéři na změny připravují.

Realizační tým A mužstva Komety pokračuje, jen bez Pešouta

Brno – I po zisku mistrovského titulu hokejová Kometa poupravuje realizační tým. Na začátku týdne potvrdil setrvání v roli hlavního kouče pro příští sezonu Libor Zábranský. Jeho asistenty zůstávají Kamil Pokorný a Petr Haken, u A týmu však končí Martin Pešout a trenér brankářů Jiří Sklenář.

Úmrtnost dětí po úrazech klesá. Pomáhá prevence

Brno – Na následky úrazů umírá v posledních letech v Brně čím dál méně dětí. Podle odborníků za zlepšení může prevence. „Důvodem jsou zejména preventivní programy. Zatímco před rokem 2008 takto ročně zemřelo až pět set dětí, nyní se čísla pohybují mírně nad stovkou podobných případů," vyčíslil mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára.

Mrazy jsou na ústupu, škody na úrodě budou zemědělci znát na konci května

Jižní Morava – Nepříjemný pohled na zmrzlá očka révy vinné čekal vinaře Jiřího Maděřiče z Moravského Žižkova na Břeclavsku, když kontroloval po nedávné mrazivé noci vinohrad. „U některých odrůd, především u Chardonnay či Muškátu moravského, zmrzlo třicet až čtyřicet procent," vypočítával Maděřič. Neradostné sčítání mají za sebou i další pěstitelé.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies