VYBERTE SI REGION

Veterináři školili lahůdkáře kvůli listerii

BRNO - Loni se prudce zvýšil počet lidí, kteří na jihu Moravy onemocněli listeriózou. Nebezpečí číhá ve špatně upravených potravinách

30.6.2007
SDÍLEJ:

IlustračníFoto: Ilustrační

Doby epidemií žloutenky a jiných nemocí, za něž mohla především nedostatečná hygiena, jsou pryč. Přesto uspořádala Krajská veterinární správa Jihomoravského kraje společně s hygieniky a agrární komorou řadu seminářů o hygieně výroby pro jihomoravské firmy.

Cílem akcí bylo připomenout firmám důležitost přísné hygieny a důkladného tepelného zpracování potravin. V Jihomoravském kraji totiž loni výrazně stoupl výskyt bakterie listerie v potravinách. Loni bylo v regionu šestnáct případů onemocnění listeriózou. Letos do konce dubna pak čtyři. Přitom v předešlých pěti letech zaznamenali hygienici jen jeden případ.

„Buď lidstvo ztrácí imunitu na tuto bakterii, která je asi v každém desátém člověku, nebo potravinářské firmy přestaly dbát na hygienu. V obou případech ale ten skokový nárůst nedává smysl,“ uvedl jihomoravský radní Jan Letocha.

Epidemioložka z krajské hygienické stanice Renata Vaverková si ale nemyslí, že by za nárůstem listeriózy na jižní Moravě byla oslabená imunita. „Jinak by onemocněly i jiné skupiny lidí, nejen ty rizikové,“ řekla. Vyšší riziko hrozí hlavně lidem starším osmdesáti let a těhotným ženám. „Když se budoucí maminka nakazí, většinou dojde k samovolnému potratu nebo předčasnému porodu,“ dodala.

Listerie nacházejí kontrolní instituce nejčastěji v lahůdkářských výrobcích, jako jsou saláty, nebo v měkkých zrajících sýrech. Nebezpečné je i syrové maso nebo nepasterizované mléko. Listerie se vyskytuje v půdě a vodě. Přenáší ji zvířata, u nichž se ale nemoc nijak neprojevuje.

Do potravního řetězce lidí se bakterie může dostat, pokud se špatně tepelně zpracuje především mléko a maso. Jihomoravští veterináři v minulém roce odebrali v regionu přes šest stovek vzorků. Bakterii listeria monocytogenes našli ve čtyřech z nich. Vegetariáni jsou klidní Lidé se ale většinou této nemoci neobávají. „Listeriózy se nebojím. Jsem vegetarián, takže z masa ji nedostanu, lahůdkářské výrobky nekupuji a zeleninu a ovoce pořádně umývám. A co se mléka týče, tak to máme sice domácí, ale vždycky ho důkladně převařujeme,“ řekl Michal Chládek z Rajhradu u Brna.

Naopak výrobci mají z pouhým okem neviditelné bakterie strach. „Listerióza je zákeřná, jako vetřelec. Přežije totiž skoro všechno a je úplně všude. Bráním se jí tím, že mám provozovnu postavenou tak, aby se nekřížily různé fáze výroby. Důležité je také dodržování předepsaných teplot,“ řekl spolumajitel brněnské výrobny šnečích specialit Miroslav Souček. Kontroly z jihomoravské veterinární správy k němu do podniku chodí zhruba každého čtvrt roku.

„Oznámí to den dopředu, není to přepadovka. Berou nejrůznější vzorky, třeba i stěry ze stěn,“ dodal Souček.

30.6.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Dvacet let v UNESCO. Lednicko-valtický areál je světovou pýchou

Břeclavsko – Vzala přítele za ruku a společně vyrazili vstříc procházce parkem u zámku v Lednici na Břeclavsku. Studentka gymnázia Hana Sýkorová se stala jedním z mnoha set tisíců lidí, kteří si pro strávení volného času vybrali Lednicko-valtický areál. „O víkendu v létě bývá plno, ale v listopadovém pátečním dopoledni je to lepší," řekla studentka k obrovskému zájmu turistů o celý areál. Místo s rozlohou přesahující 280 kilometrů čtverečních za posledních dvacet let rozkvetlo. V prosinci 1996 se stalo součástí Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO – organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu.

Kempného přerod. V kádru Jestřábů vévodí statistice hitů

Chicago, Brno – Kariéru v NHL si staví trpělivě od základů. Hokejový obránce Michal Kempný při angažmá v brněnské Kometě či ruském Avangardu Omsk platil za ofenzivního beka. V dresu Chicaga Blackhawks za 22 zápasů získal dvě asistence a snaží se především odvést bezchybně práci směrem dozadu. „Kdyby se hnal za body, nebude to úplně ono. Má jinou úlohu než v Evropě. Soustředí se na obrannou černou práci. V současné chvíli je to správná cesta," pozoruje Štěpán Sokol, komentátor NHL na televizní stanici Nova Sport.

Souboj dopravců začíná. V neděli poprvé vyrazí z Brna do Prahy vlaky RegioJetu

Jižní Morava – Až bude Brňanka Alena Nepilová příště plánovat cestu do Prahy, bude se muset rozhodovat, s kým vůbec pojede. „Jezdím obvykle dvakrát měsíčně. Protože nemám ráda autobusy, byly pro mě vlaky Českých drah jasná volba. Teď ještě nevím, s kým budu jezdit. Určitě vyzkouším i nováčka," zauvažovala Nepilová. Už v neděli na trať mezi Prahou a Brnem totiž kromě Českých drah vyjede také soukromý dopravce RegioJet. Provozovat bude tři páry vlaků. Dva na trase mezi Prahou, Brnem a Bratislavou, jeden místo hlavního města Slovenska obslouží Hodonín a Staré Město na Uherskohradišťsku. Jeden pár přidají i České dráhy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies