Vždy se chtěla pohybovat v řemeslné oblasti. Před založením firmy Art-Yvah se sídlem v brněnské Alešově ulici pracovala s drátem, sklem a hedvábím. Hned od založení dílny se hlavní náplní její návrhářské činnosti stala výroba dámských a pánských kabel a bytového textilu.

Používá potahové a mikroplyšové látky, v současnosti pracuje i s přírodními režnými materiály a bavlnou. Na ně otiskuje vzory z ručně vyrobených razítek a šablon. „Každá taška je originál. Záleží na kombinaci materiálu, zvoleného motivu a barevnosti,“ říká Houdková. Spolupracuje se dvěma švadlenami, kterým dává zakázky. „Vytvořím návrh na střih, zvolím materiál a barevnost, k tomu přiložím otisk razítka. Švadleny to dají dohromady,“ usmívá se.
„Mám ráda tvůrčí práci. Původně jsem navrhovala ryze ženské motivy. Pak jsem postupně začala vyrábět motivy s nádechem keltské mystiky, či piktogramy,“ vysvětluje návrhářka, která plánuje zdokonalit výrobky dřevěnými prvky.

Keltskou mystiku přiřadila po setkání s kovářem Romanem Kosem-Bojovníkem, s nímž začala spolupracovat i profesně. „Z trhu začaly mizet kovové komponenty, které potřebuji k práci. Roman mi některé doplňky navrhuje a ručně vyrábí, a podtrhuje tak originalitu výrobků,“ říká podnikatelka.
Dílna Ivety Houdkové se v únoru podílela na kolekci Design Škrášková pro „Top Styl Designer“ na módním veletrhu Styl a Kabo. „Díky této příležitosti jsem začala pracovat s kůží a kožešinou. Moje kabelky ladily s modely kolekce, do kterých návrhářka zapracovávala kožešinové prvky,“ říká Houdková. V březnu kolekci úspěšně představily na mezinárodním veletrhu módy v Petrohradě.