VYBERTE SI REGION

Nové značení pečiva: někde jen malé nápisy

Brno /ANKETA/ – Brněnský deník Rovnost zjišťoval, zda prodejci dodržují nové nařízení na značení pečiva. Všechny vybrané obchody v testu uspěly.

2.8.2012 1
SDÍLEJ:

Prodejci musí od středy uvést, které pečivo je čerstvě upečené a které bylo při výrobě zmrazené.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Rozdíl mezi rozpékaným a čerstvým pečivem? Mnozí lidé jej možná dosud nevnímali, protože v obchodech nebylo označené. Prodejci však od včerejška musí povinně uvést, které pečivo je čerstvě upečené a které bylo při výrobě zmrazené. Nařizuje to vyhláška ministerstva zemědělství.

Redaktorky Brněnského deníku Rovnost se včera vydaly na průzkum brněnských supermarketů a pekáren, aby zjistily, zda prodejci nařízení dodržují. Všichni uspěli. Pečivo v prodejně Albert v Olympii bylo označené velkými cedulemi. ,,Označovali jsme ho už dříve podle toho, jestli bylo z naší pekárny nebo čerstvě dopečené," uvedl manažer prodejny Albert Radek Růžička. Obchod má ze stropu spuštěné velké cedule a další menší jsou u každého druhu pečiva.

Většina rozmrazená

Nápisy mají i v královopolském Tesku. ,,Přímo na regálu u každého výrobku je ode dneška označené pečivo, žádné velké cedule nemáme," řekla personální manažerka Teska Petra Lorenzová. Podle Brněnského deníku Rovnost byly ale nápisy příliš malé.

Na nejasné značení upozornila i vedoucí jihomoravské pobočky Sdružení  obrany spotřebitelů Gerta Mazalová. ,,Setkáváme se s tím, že velikost písmem je velmi malá, obchodníci označení přelepují nebo jsou nápisy zmačkané tak, že nejdou přečíst," podotkla Mazalová. Podle mluvčího brněnské pobočky Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavla Kopřivy však vyhláška nepředepisuje, jak má označení vypadat.

Redaktorky Deníku Rovnost v Tesku také zjistily, že prodejna má většinu pečiva upečeného ze zmrazených polotovarů. ,,Nemáme  vlastní pekárnu. Zákazníci u nás uvidí nápis – ze zmrazeného polotovaru," dodala Lorenzová.

Označené pečivo mají i v prodejně Paneria v České ulici. ,,U výrobků jsou nápisy –  ze zmrazeného polotovaru. Máme je už od minulého týdne," uvedla vedoucí prodejny  Hana Rotreklová. Nápisy podle Rovnosti také nejsou příliš velké, ale jsou přímo u cenovky. Rotreklová jako jediná oslovená zaznamenala ohlasy lidí. ,,Lidem dosud nevadilo, že je pečivo zmrazené, a najednou šílí. Od rána se nás ptají, co nápisy znamenají," podotkla. Lidé se podle ní o vyhlášce dozvěděli z médií až v úterý a ve středu, a proto si začali cedulí všímat.

Ne všichni lidé ale cedule vnímají. ,,Nápisů jsem si v obchodě nevšimla. Že je pečivo označené jako čerstvé nebo zmrazené je mi jedno, při nákupu to pro mě nebude hrát žádnou roli," zamyslela se například důchodkyně Eva Vítová.

Další ale novinku vítají. ,,Cedule jsem si všiml. Dozvěděl jsem se, že čerstvé pečivo vydrží delší dobu a to zmrazené by se mělo sníst co nejrychleji. Koupil jsem na zítřek čerstvé pečivo a na dnešní den zmrazené. Označení vítám, alespoň vím, proč mi to pečivo do zítřka nevydrží," řekl další ze zákazníků Petr Rycl.

Rozdíl v kvalitě

Kopřiva upozornil, že mezi pečivy existují rozdíly nejen v přípravě. ,,Čerstvé pečivo lépe odolává plísním a déle vydrží. Lidově řečeno, není tak brzy gumové," upozornil. Mrazené pečivo podle něj obsahuje i víc stabilizátorů, což potvrdila i poradkyně v oblasti zdravé výživy Andrea Küfhaberová. ,,Jsou v něm přidané emulgátory a kypřicí látky. Člověk by ho měl střídat s čerstvým," vysvětlila Küfhaberová.

Povinnost označovat pečivo uvítali lidé ve Sdružení  obrany spotřebitelů Jihomoravského kraje. ,,Zákazník by měl přesně vědět, jestli kupuje čerstvé pečivo, nebo pouze rozmrazené. Naši spotřebitelé nejsou hloupí, dívají se, jestli je černý chleba skutečně žitný a čtou si také popisy u zboží," řekla Mazalová.

Redaktorky navštívily i Karlovu pekárnu v galerii Vaňkovka nebo pekárnu Mr. Baker na brněnském hlavním nádraží. V obou obchodech bylo pečivo označené. ,,Inspektoři počínaje dneškem zahrnují kontroly označení do své běžné práce. V následujících dnech budou ale věnovat dodržování nařízení zvýšenou pozornost," dodal Kopřiva.

EVA NOVÁČKOVÁ, ELIŠKA MEZULÁNÍKOVÁ

Autor: Redakce

ANKETA

Sledujete při koupi pečiva jeho kvalitu?

ANO

98 %

NE

2 %

Hlasovalo: 82     Anketa byla ukončena

2.8.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

Vdechování inzulinu? Díky modelu plic vědců z Brna

Brno - Namísto injekčního vpichování mohou v nejbližších letech pacienti s cukrovkou inzulin vdechovat. Taková je vize projektu vědců z Vysokého učení technického v Brně, kteří vyvinuli nejdokonalejší model plic na světě. „Jde o novinku ve výzkumu proudění aerosolů v plicích člověka," uvedla mluvčí vysoké školy Radana Kolčavová.

AKTUALIZOVÁNO

Kometa ztratila derby s Olomoucí ve druhé třetině, prohrála venku popáté v řadě

Olomouc, Brno – Mizerná venkovní série sráží hokejisty Komety níž extraligovou tabulkou. Brněnský celek na hřišti soupeře podlehl už popáté za sebou, když v pátek večer padl s Olomoucí 2:5.

Opilci na dětský tábor zaútočili s motorovými pilami, popsal oceněný psovod

Újezd u Rosic, Praha – Za rozraženou vstupní bránou dětského letního tábora stojí pětice opilých mužů máchajících zapnutými motorovými pilami. Proti nim se postavili instruktoři v čele s psovodem Vojtěchem Konečným a jeho vlčákem Hankem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies