Už dvacet let sídlí v Česku společnost Hartmann-Rico vyrábějící zdravotnické pomůcky. V úterý otevřela zájemcům brány závodu ve Veverské Bítýšce, který se zaměřuje na výrobu medisetů. „Jedná se o sterilní balíček, v němž lékař nalezne všechny pomůcky, které potřebuje pro daný zákrok,“ vysvětlil ředitel závodu Josef Sedlář.
   
Podle marketingového manažera Petra Hložánka je však důležitý nejen obsah, ale také uložení jednotlivých dílů, aby je bylo možné vyjmout ze setu v určitém pořadí. „Každý lékař má trochu jiné požadavky. Snažíme se jednotlivým operatérům vycházet vstříc a balíček připravit podle jejich přání,“ dodal Hložánek.

Výroba roušek či šátků začíná na kašírovací lince, která spojuje fólie s dalšími vrstvami. Vznikne sto sedmdesát centimetrů široký a několik metrů dlouhý pruh látky. Další stroje ji pak rozřezávají na potřebné rozměry.

Skládání nařezaných šátků a roušek a jejich vkládání do setů zajišťují stroje i lidé. Do setů přidávají  zaměstnanci také injekční stříkačky, jehly či pinzety. „Na závěr projede celý set sterilizační komorou, zmenšujeme tak riziko přenosu infekce,“ doplnil Sedlář.

JANA VONDROVÁ