VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Odborníky zaujala vůně angreštu a černého rybízu a černá etiketa

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ - Rulandské modré dozrávající v dubových sudech a panenská sklizeň Pálavy patří do kolekce vinařství Štěpán Maňák, které nejvíc okouzlilo porotu v soutěži Top 77 vín v České republice, kterou hostilo Brno. Slavnostní vyhlášení výsledků bylo ve čtvrtek.

6.9.2014 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Attila Racek

Letos poprvé soutěžila ve své vlastní kategorii i zahraniční vína. „Kvůli tomu jsme i lehce změnili název. I nadále však chceme podporovat zejména vína z hroznů vypěstovaných v České republice," uvedl ředitel soutěže Dan Mádr.

nejstarší vinice
- Letos v Brně soutěžilo také australské vinařství Langmeil se třemi vzorky.
- Je známé tím, že na jedné z jeho vinic rostou nejstarší keře odrůdy Shiraz na světě. Jsou staré přes 170 let.
- Víno z nich je ale tak vzácné a drahé, že ho do soutěže Top 77 vín v České republice letos vůbec nepřihlásili.
- V Evropě rostou nejstarší vinné keře ve Švýcarsku, jsou staré asi sto let.

Letošního šestnáctého ročníku se účastnilo 106 výrobců s 593 víny. Vzorky mohly od komisařů dostat vždy maximálně sto bodů. Ty nejlepší jsou označené třemi až pěti hvězdičkami, přičemž na nejlepší hodnocení musely získat aspoň osmaosmdesát bodů.

Hlavní cenu za nejlepší kolekci si odneslo vinařství Štěpán Maňák. „Modré odrůdy dozrávaly ve francouzských dubových sudech. Každý rok jich třetinu obnovujeme, proto se do vína vyluhuje dost taninu. V oceněné kolekci je i Pálava, ročník 2013, výběr z hroznů, která pochází z panenské sklizně na naší nové vinici, a jeden z našich nejlepších Sauvignonů za poslední roky typický svou vůní po angreštu a černém rybízu," vyjmenoval majitel vinařství Štěpán Maňák.

Top 77 vín v České republice se vymyká tím, že má zvláštní kategorie pro suchá a pro ostatní vína. „Suchá vína si lidé vychutnávají k jídlu nebo při běžných příležitostech. Sladká vína jsou určená hlavně na slavnostní přípitky a snoubí se se sladkými jídly a moučníky," vysvětlil Mádr.

Kromě chuti, vůně a barvy se u přihlášených vín posuzovala i podoba lahve a etikety. „V porovnání se zahraniční produkcí, hlavně francouzskou a rakouskou, je v České republice zřetelná stagnace grafických řešení. Neobjevuje se ani náznak vytvořit vizuální identitu českých a moravských vín," upozornil tajemník poroty Milan Kabát.

Hlavní cenu za nejlepší design získalo vinařství Reisten z Pavlova na Břeclavsku za černou etiketu k Sauvignonu blanc, ročník 2012, pozdní sběr.

Pro zvětšení klikněte.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE.

Autor: Petra Kozlanská

6.9.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

SOUTĚŽ: Ve hře jsou lístky na zápas Zbrojovky proti Dukle Praha

Tradiční již devatenáctou přehlídku ohňostrojů festivalu Ignis Brunensis zakončil pompézní ohňostroj z hradu Špilberk.
AKTUALIZOVÁNO
1

Ignis Brunensis: přibude jeden ohňostroj, povinnou skladbou bude Bugatti step

Kino Art se přesune do bývalého lihovaru. Kvůli opravám

Brno /FOTOGALERIE/ – Rozsáhlé opravy za miliony korun čekají budovu brněnského Kina Art v Cihlářské ulici. Kvůli rozšíření vestibulu či zřízení bezbariérového přístupu proto od května do září kino přemístí do bývalého lihovaru v Pekařské ulici.

DOTYK.CZ

Největší poslanečtí snaživci? Na špici jsou Kalousek i Okamura

Už více než dvě stovky zákonů předložili současní poslanci. Sice jich protlačili jen 26, ale nesmutní z toho. Hlavně, že jsou vidět.

Nový ředitel Povodí Moravy dřív vedl mlékárny a lihovar

Brno – Z mléka a alkoholu přesedlá na vodu nový ředitel Povodí Moravy. V Brně ho v pondělí představil zaměstnancům podniku ministr zemědělství Marian Jurečka. Václav Gargulák přejde na pozici generálního ředitele společnosti zvenčí a ujme se jí už v úterý.

AKTUALIZOVÁNO

Účtenky za pivo? Sorry jako i agent Bureš

Brno /ANKETA/ – Bureš, Andrej Bureš. Účtenky s takovýmto textem a podobiznou ministra financí Andreje Babiše stylizovaného do postavy Jamese Bonda dostávají už od prosince návštěvníci Pivní burzy v brněnské Veveří ulici. „Na účtence máme obrázek jen z recese a původně jsme ho chtěli po týdnu odstranit, ale lidem se líbí. Měli jsme jen jednu negativní reakci, lidé se spíš smějí," uvedl majitel restaurace Jakub Seďa.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies