VYBERTE SI REGION

Odborníky zaujala vůně angreštu a černého rybízu a černá etiketa

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ - Rulandské modré dozrávající v dubových sudech a panenská sklizeň Pálavy patří do kolekce vinařství Štěpán Maňák, které nejvíc okouzlilo porotu v soutěži Top 77 vín v České republice, kterou hostilo Brno. Slavnostní vyhlášení výsledků bylo ve čtvrtek.

6.9.2014 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Attila Racek

Letos poprvé soutěžila ve své vlastní kategorii i zahraniční vína. „Kvůli tomu jsme i lehce změnili název. I nadále však chceme podporovat zejména vína z hroznů vypěstovaných v České republice," uvedl ředitel soutěže Dan Mádr.

nejstarší vinice
- Letos v Brně soutěžilo také australské vinařství Langmeil se třemi vzorky.
- Je známé tím, že na jedné z jeho vinic rostou nejstarší keře odrůdy Shiraz na světě. Jsou staré přes 170 let.
- Víno z nich je ale tak vzácné a drahé, že ho do soutěže Top 77 vín v České republice letos vůbec nepřihlásili.
- V Evropě rostou nejstarší vinné keře ve Švýcarsku, jsou staré asi sto let.

Letošního šestnáctého ročníku se účastnilo 106 výrobců s 593 víny. Vzorky mohly od komisařů dostat vždy maximálně sto bodů. Ty nejlepší jsou označené třemi až pěti hvězdičkami, přičemž na nejlepší hodnocení musely získat aspoň osmaosmdesát bodů.

Hlavní cenu za nejlepší kolekci si odneslo vinařství Štěpán Maňák. „Modré odrůdy dozrávaly ve francouzských dubových sudech. Každý rok jich třetinu obnovujeme, proto se do vína vyluhuje dost taninu. V oceněné kolekci je i Pálava, ročník 2013, výběr z hroznů, která pochází z panenské sklizně na naší nové vinici, a jeden z našich nejlepších Sauvignonů za poslední roky typický svou vůní po angreštu a černém rybízu," vyjmenoval majitel vinařství Štěpán Maňák.

Top 77 vín v České republice se vymyká tím, že má zvláštní kategorie pro suchá a pro ostatní vína. „Suchá vína si lidé vychutnávají k jídlu nebo při běžných příležitostech. Sladká vína jsou určená hlavně na slavnostní přípitky a snoubí se se sladkými jídly a moučníky," vysvětlil Mádr.

Kromě chuti, vůně a barvy se u přihlášených vín posuzovala i podoba lahve a etikety. „V porovnání se zahraniční produkcí, hlavně francouzskou a rakouskou, je v České republice zřetelná stagnace grafických řešení. Neobjevuje se ani náznak vytvořit vizuální identitu českých a moravských vín," upozornil tajemník poroty Milan Kabát.

Hlavní cenu za nejlepší design získalo vinařství Reisten z Pavlova na Břeclavsku za černou etiketu k Sauvignonu blanc, ročník 2012, pozdní sběr.

Pro zvětšení klikněte.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE.

Autor: Petra Kozlanská

6.9.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Odejde Zbrojovce snajpr? Útočník Škoda je v kurzu

Brno - Na podzim nastřílel deset branek, vyšvihl se do čela pořadí kanonýrů vedle renomovaného Davida Lafaty. Brněnský fotbalista Michal Škoda se v zimním přestupovém období patrně stane horkým zbožím. Už kolem něj také někteří zájemci krouží. „Mám nějaké informace od manažera, ale spíš čekám na něco konkrétního, zatím je to jen oťukávání, což moc neřeším," odvětil Deníku Rovnost útočník Zbrojovky.

Předvánoční brigády? Je jich více. A za lepší platy

Brno - Vánoce rodiny stojí mnoho peněz, velká část lidí si tak hledá alespoň dočasný přivýdělek. Je to i případ Lukáše Nezhyby. „Mám sice svoji stálou práci, ale chceme s přítelkyní strávit Vánoce v zahraničí na horách, proto máme oba od začátku prosince ještě brigádu," vysvětlil Nezhyba.

Vyhnou se kolonám při cestě do Bystrce. Na dvojité fazoli

Brno /INFOGRAFIKA/ – Klidnější jízda a méně dopravních nehod, to čeká v budoucnu řidiče na cestě z centra Brna do Bystrce. Nebezpečnou křižovatku Bystrcké a Kníničské u tamního hobymarketu chtějí starostové městských částí přestavět na mimoúrovňové křížení. Cesta na přehradu, do zoo, či na bystrcké sídliště díky tomu bude plynulejší.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies