Místo papírových poukazů mají zaměstnanci dostat od svého zaměstnavatele předplacené karty. S nimi budou platit stejným způsobem jako stravenkami papírovými. „Pilotní provoz jsme spustili v Brně. Od začátku měsíce už elektronickými stravenkami platí přes tisíc lidí ve více než třech stech brněnských podnicích. Do konce roku chceme karty rozšířit i do zbytku republiky," plánuje generální ředitel Edenredu Martin Burlíř.

Stravenkové karty mohou zaměstnanci využívat nejen v restauracích, ale i při nákupu potravin v obchodech. „S elektronickými stravenkami to funguje stejně, jako s bezkontaktními platebními kartami. Lidé je přiloží k terminálu a je to," vysvětlila Zuzana Hudecová z Edenredu.

Restauracím a obchodům tak nově odpadnou starosti s každodenním přepočítáváním stravenek. „Počítat a třídit je musíme každý večer, což je pro nás práce navíc," upozornil manažer brněnské restaurace Zlatá loď Miloslav Sochna. Od předplacených karet si slibuje hlavně úsporu času a méně nutné administrativy.

JAN ČAMBORA