VYBERTE SI REGION

Začal boj o Zlatý pohár Pivex - Pivo 2008

BRNO - Zlatý pohár Pivex 2008, šestnáctý ročník utkání pivních značek z celé České republiky, odstartoval ve čtvrtek v Brně prvním kolem degustace.

15.11.2007
SDÍLEJ:

Zlatý pohár PivexFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

Vzorky ohodnotí zkušení pivní odborníci z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze a také ze soutěžících pivovarů. V brněnském výzkumném ústavu pivovarském a sladařském ochutnali jednapadesát značek piv, aby ohodnotili jeho chuť, plnost, vůni, říz, hořkost, barevnost a jasnost.

„Soutěž probíhá ve třech kategoriích. Mezi dvaceti značkami světlého výčepního piva, dvaadvaceti značkami světlých ležáků a nově devíti značkami nealkoholického piva se rozhodne o vítězi Zlatého poháru Pivex pro rok 2008,“ řekl pořadatel a ředitel agentury SNIP&CO Jiří Morávek.

Degustace má jasně stanovená pravidla a probíhá ve dvou kolech. „První kolo degustace je v období, kdy pivovarům končí letní sezóna. Druhé kolo proběhne na jaře příštího roku, kdy se připravuje pivo na sezónu novou,“ popsal odborný garant soutěže Antonín Kratochvíle. Tímto dvojím hodnocením se podle něj odhalí vyrovnanost značky.

„Pivovary nám navíc tři týdny předem odevzdají dvacet vzorků, které se zde zapečetí a až do soutěže jsou v jakési karanténě,“ popsal přísná pravidla soutěže Morávek. Tímto uskladněním soutěžních vzorků předem se zamezí tomu, aby pivovarníci výrobu piva nějak kvůli soutěži ovlivnili. „Chceme, aby měli všichni stejné podmínky,“ dodal Morávek. Další podmínkou pro účast v prestižní soutěži je působení na trhu minimálně půl roku.

Účast v soutěži je pro pivovarníky podle pořadatelů dobrým ponaučením. „Přesné hodnocení poroty nezveřejňujeme. Pivovary ho ale znají a mohou podle výsledků zjistit, jak si v porovnání s ostatními konkurenčními značkami na trhu stojí,“ myslí si Kratochvíle. Navíc první místo v soutěži vyvolává mezi značkami piv respekt.

„Mám rád Starobrno dvanáctku. Má totiž sytou chuť a na patře je cítit kvalita sladu a přísad. Výsledky soutěže můj výběr neovlivní,“ řekl manažer Jan Kosek z Brna.

„Úspěch v tak známé degustační soutěži je potvrzením dlouholeté kvality pivní značky,“ podotkla mluvčí pivovaru Starobrno Kateřina Eliášová. Podle ní pivovarníci přikládají největší význam soutěžím, u kterých je zaručena nezávislost hodnocení. „U soutěže Zlatý Pohár Pivex je garantem Výzkumný ústav pivovarnický a sladařský v Praze. Starobrno si úspěchů v této soutěži velice cení,“ podotkla Eliášová. Známé české značky Budvar a Pilsner Urquell se i tak soutěže neúčastní. „Tyto dvě značky jsou tak typické svou chutí, že je pozná každý pivař . Hodnocení by pak nebylo objektivní a mohlo by značku spíše poškodit,“ vysvětlil Kratochvíle.

V loňském ročníku se na prvních třech místech kategorie světlý ležák umístily značky Hostan Hradní, Litovel Premium a Starobrno Medium. Značky Litovel Moravan, Radegast Original a Litovel Classic obsadily první tři místa v kategorii světlá výčepní piva.

Celkové výsledky dvoukolové soutěže budou vyhlášeny v Brně na začátku března příštího roku.

15.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies