Na zimních pneumatikách Barum pro fabii pět set korun, na značce Continental téměř šestnáct set korun. Tolik může ušetřit Brňan, který si místo v pneuservisu koupí kompletní nové obutí pro auto v internetovém obchodě. Radost z úspory mu ale dlouho nevydrží. Minimálně polovina pneuservisů v Brně odmítá se zbožím z internetu pracovat.

To se stalo také Danielu Suchému, který zajel do pneuservisu v Hradecké ulici. V přijímací kanceláři ho uvítal nápis, že pneumatiky z internetu automechanici vyměnit neumí. „Vždyť je to stejná pneumatika jako každá jiná. Chtějí jenom vydělat. Vadí jim, že mám své levnější gumy,“ rozčiloval se Suchý.

Majitel pneuservisu Dušan Hrdlička se brání. „Gumy nakoupené na internetu prostě měnit nebudu. Také nechodím do hospody s domácí svíčkovou a neříkám, ať mi půjčí talíř,“ řekl Hrdlička.

Podle něj jsou navíc pneumatiky z internetových obchodů nebezpečné. „Zpočátku jsem je měnil, ale když se mi sem čtyřikrát vrátil řidič s BMW, že jsou kola špatně vyvážená, skončil jsem s tím. Mnohdy se totiž stane, že takové gumy neodpovídají předpisům,“ dodal Hrdlička.

Podobný názor mají i ostatní majitelé pneuservisů. Když už pneu〜matiky z internetu mění, účtují si za práci víc peněz. „Když si zákazník koupí gumy u nás, má dvacetiprocentní slevu. Ale když si sám přiveze nové, tak mu rozdíl v ceně od našeho zboží připočítáme k práci,“ popsal praxi technik z pneuservisu v Králově Poli v Brně Lubomír Novotný.

Internetoví prodejci svoje zboží hájí. „Konkurenci vadí, že prodělá. U nás si lidé můžou gumy z internetu přímo koupit a dokážeme je i vyměnit,“ prohlásil majitel firmy Profi– Pneu.cz z Troubska Jindřich Nováček.

Podle České obchodní inspekce je bojkot gum z internetu v pořádku. „Majitelé pneuservisů zodpovídají za bezpečnost výměny gum. Pokud by došlo k dopravní nehodě, mohli by mít velké problémy. Je to jejich věc,“ řekla metodička z ředitelství České obchodní inspekce Alena Pinkasová.