Super pivo, hlavně desítka, pochvaluje si zlatavý mok z nového minipivovaru Feldsberg ve Valticích na Břeclavsku David Očenášek. „Najdu si tam cestu asi dvakrát do týdne,“ řekl mladý Valtičan. Počet minipivovarů na jihu Moravy stoupá. Za posledních čtrnáct let vzrostl desetinásobně.

Feldsberg funguje s restaurací ve valtické Zámecké ulici od jara. „Chtěli jsme si v restauraci vařit vlastní pivo,“ řekl majitel Petr Sekanina.

Pivo vyrábí nyní pouze pro vlastní restauraci. „Vaříme klasické spodní ležáky plzeňského typu. Máme desítku, dvanáctku, jeden svrchně kvašený speciál,“ vyjmenoval Sekanina. Odbyt plánuje v budoucnu rozšířit.

V Brně otevřel nový minipivovar Moravia. Je už desátý v Brně.
Desátý minipivovar v Brně je Moravia. Vaří piva Jošt, Petrov a Rathaus

Od nového roku funguje pivovar Tor v Šatově na Znojemsku. „S kamarádem jsme se byli projet na motorkách a manželka nám domluvila ubytování v pivovaru. Zalíbilo se mi to a řekl jsem si, že bych to zkusil sám,“ vysvětlil majitel Jan Čota.

Nárůst podniků
∙ rok 1992: počet 3
∙ 2004: 5
∙ 2010: 9
∙ 2012: 18
∙ 2014: 29
∙ 2015: 39
∙ 2016: 41
∙ 2017: 49
∙ 2018 (k 6.1.): 50

Vaření piva se věnuje při práci. Vyrábí čtyři druhy včetně speciálů. „Pivo dáváme do skleněných lahví. Všechno je to ruční práce,“ přiblížil. Za půl roku vyrobil asi čtyři tisíce litrů piva.

Minipivovary na jihu Moravy mapuje pivovarnický historik Filip Vrána. V květnu k nim vydal také knihu. Začátkem ledna bylo podle jeho zjištění v provozu padesát minipivovarů, tedy těch do deseti tisíc vyrobených hektolitrů. Pětina je jich v Brně, dalších čtrnáct na Brněnsku. Naopak nejméně jich funguje na Blanensku, jediný. „Mezi připravovanými eviduji pivovary v Rozdrojovicích, Předklášteří,“ nastínil Vrána.

Vzorky z minipivovarů vyhledává například David Ondráček z Brna. „Super je pivovar Richard. Je malý a má top piva. V hospodách už jsou podobná piva docela často, ale hlavně v těch větších,“ míní Ondráček.

Čtyři roky už funguje v Brně Hauskrecht. „Prodáváme asi nejčerstvější pivo v Brně. Do spotřebitelských obalů je většinou stáčíme v den, kdy si je zákazníci koupí,“ uvedla za pivovar Kristýna Krakešová.

Stěrače.Ilustrační foto.
Vrávoral ve vozovce. Když ho na to jeden z řidičů upozornil, utrhl mu stěrač

Ne všechny malé pivovary se však uživí. „Důvodem bylo většinou přeinvestování. V roce 2017 zkrachoval hodonínský Vojáček a o rok dříve skončil menší v Šitbořicích,“ zmínil Vrána.