Dnes je firma Merci jednou z největších společností v republice, které se zabývají veškerým laboratorním vybavením. A její výrobky jsou rozsety po celém světě. Za vším stála zakázka z patologie, kde měli tehdy mladí asistenti vyřešit recyklaci použitých rozpouštědel.

„Vše jsme zpracovali teoreticky a problém vyřešili. Bohužel bylo tehdy prakticky nemožné koupit potřebné vybavení,“ vzpomíná Reichstädter. Trh s laboratorními prostředky byl po privatizaci téměř nepoužitelný. „Nakonec jsme se rozhodli, že zakázku zrealizujeme sami a obrátili jsme se přímo na výrobce. Dodali jsme tak nejen naše nápady, ale i potřebnou aparaturu,“ popisuje Reichstädter. Podle něj měli tehdy štěstí.

„Sklárny nám nabídly, abychom jejich zboží distri〜buovali dál. A tak to vlastně vzniklo. První várka skla se do Brna vezla na vozíku za autem,“ vypráví s úsměvem podnikatel. V té době se zrodil i název firmy. „Neměli jsme IČO ani žádné zkušenosti s podnikáním. Naši známí, pan Merta a Cibulka, měli firmu na opravu výtahů s názvem Merci. Vzali naši první zakázku na sebe, pak svůj podnik zrušili a nám po nich zůstal název,“ popisuje s nostalgií Reichstädter.

Zpočátku oba kamarádi pracovali při zaměstnání. „Ve firmě jsme byli jen dva. Věnovali jsme se proto jen laboratornímu sklu, až postupně jsme sortiment rozšířili,“ říká Reichstädter. Společnost tak dnes vyrábí vlastní laboratorní nábytek, přístroje i chemikálie. „Kromě vlastní výroby projektujeme i zařízení laboratoří a technologické vybavení pro chemický průmysl,“ vyjmenovává Reichstädter.

V podniku v Hviezdoslavově ulici v brněnské Slatině se jede naplno. „Někdy pracujeme na tři směny. Za rok stihneme až patnáct set projektů a tisícovku zakázek na laboratorní nábytek. Naše výrobky se dostávají třeba i do Švýcarska nebo Bangladéše,“ dodává Reichstädter, který má dnes pod sebou na osmdesát zaměstnanců v několika pobočkách.