Připravit ji jako v Itálii však umí málokdo. V kavárně Café 04 v brněnské ulici Veveří kladou na výrobu kávy zvláštní důraz. Její spolumajitel Kristián Kučera totiž vlastní na přípravu italské kávy atestační diplom.

„Samozřejmě je to vždycky sázka do loterie, když člověk zakládá kavárnu v okolí, kde už jsou zavedené jiné podniky. Nejdříve si k nám proto chodili šálek kávy nebo čaje vypít naši přátelé a známí. Asi až po roce jsme měli skutečně na〜rváno,“ vzpomíná čtyřiadvacetiletý Kučera.

Kavárnu založil před čtyřmi lety s matkou a přítelkyní. Původně měli jen dvě malé sklepní místnosti. S nárůstem klientely se majitelé rozhodli rozšířit prostory. „Lidé si začali zvykat na naši kávu, které tady máme velký výběr. A myslím, že je skutečně připravená tak, jak by měla. Dbáme totiž na pravidelnou a správnou údržbu přístrojů. Další výhodou je naše otevírací doba. Máme otevřeno už od sedmi od rána, což byla ze začátku v této oblasti zvláštnost. Zákazníci si tak mohou u nás vybrat i z několika druhů snídaní,“ popisuje nabídku kavárny Kučera.

Když si majitelé kavárny v roce 2004 sklepní prostory pronajali, museli je nejprve opravit. Při následném rozšiřování se ujali dalších šesti sklepů a brzy otevřou nový salonek. „Stále větší zájem je o doutníky, proto jsme se rozhodli novou místnost stylizovat jako prostor, kde si mohou lidé v klidu vykouřit doutník u skleničky whisky,“ usmívá se Kučera.

Kavárna hodně sází na domácí atmosféru a částečně funguje i jako galerie a místo konání koncertů a autorských čtení. „Vystavují tady fotografie například studenti uměleckých škol,“ přibližuje program majitel.

Domácí prostředí podtrhuje i domácí závin, který připravuje Kristiánova maminka. Každý den se také stará o přípravu snídaní. „Ještě bychom do nabídky chtěli zahrnout několik obědových jídel, po kterých u nás začíná být poptávka,“ dodává spolumajitel Café 04.