Brněnská společnost Ekol se sídlem v Křenové ulici je však jediná firma u nás, která se zajímá o problematiku snižování emisí při spalování v turbínách. „Firmu jsem s kolegou Gustavem Poslušným založil před šestnácti lety. Chtěli jsme podnikat v oblasti, která by spočívala v ochraně životního prostředí. Vystudoval jsem obor tepelné turbíny a s kolegou jsme se poznali v První brněnské strojírně,“ vzpomíná na začátky spolumajitel společnosti Stanislav Veselý.

Společnost vznikla jako společný projekt česko-ruských akademických pracovníků. V průběhu devadesátých let se podíly ve firmě proměnily a Ekol je dnes ze sedmadevadesáti procent výhradně česká firma. „Návrh vzešel od tří ruských specialistů, s kterými jsem v Brně dlouhodobě spolupracoval. Chtěli zkusit prodat nápad, jenž se týkal snižování škodlivých látek, které vznikají při spalování uhlovodíků. Tehdejší turbíny totiž překračovaly až trojnásobně povolenou normu,“ vysvětluje Veselý, který současně přednáší jako profesor na univerzitě v Bratislavě.

Společnost má i svou výzkumně-vývojovou základnu, kde provádí testování zařízení, pomocí něhož následně modernizuje již vyrobené spalovací turbíny. Rekonstrukce turbín, která odstartovala podnikatelskou dráhu společnosti Ekol přestávala být postupně jedinou činností společnosti. „Od roku 1995 vyrábíme parní turbíny podle vlastní konstrukční koncepce. Momentálně je to v centru našeho zájmu. Dodáváme také plynové turbíny, které však sami nevyrábíme,“ vysvětluje majitel především exportní společnosti.

Ekol se také zaměřuje na kombinovanou výrobu elektrické energie a tepla. Protože vznikají souběžně, šetří se tak palivo a celý proces je ekonomicky výhodný. V současnosti ve společnosti pracuje přes dvě stě zaměstnanců a kromě projekčního centra v Křenové ulici má v areálu Zetoru oddělení výroby.

„Do budoucna lze očekávat, že Komise pro životní prostředí upustí od výjimek, které dala starším turbínám. Ty totiž nemusí splňovat emisní limity, zatímco u turbín nových jsou tyto limity podmínkou,“ dodává Veselý.