Velké i malé firmy by si proto měly zaměstnance hýčkat, starat se o ně a vážit si jich i po lidské stránce. V čas Vánoc k tomu mají nejlepší příležitost. Mohou snahu a loajalitu pracovníků ocenit dárkem. Zaměstnance na jižní Moravě podle průzkumů jednoho z mobilních operátorů odměňuje více než polovina firem.

Reklamní diáře

Mezi časté dárky patří například v brněnských podnicích reklamní předměty s logem firmy nebo kalendáře na nadcházející rok. „Vánoční dárky jako takové nerozdáváme. Zaměstnanci ale dostnou kalendáře a diáře, které mají pro sebe nebo pro své obchodní partnery,“ uvedl mluvčí počítačové firmy Grisoft Jiří Macík.

Lidé zaměstnaní v Zetoru dostanou letos pod stromeček něco na sebe. „Každý obdrží jako dárek větrovou bundu s logem firmy,“ řekl mluvčí Zetoru Miroslav Toman.

Dělníci ze Starobrna jistě o svátcích pozornost od zaměstnavatele ocení. Na lepší trávení si mohou dát půllitr piva. „Všichni dostávají během roku každý měsíc poukaz na pivo v hodnotě dvě stě osmdesát korun. K Vánocům jim dáme navíc karton vánočního piva Červený drak,“ popsala výhody mluvčí Starobrna Kateřina Eliášová.

Řezníci, řeznice a prodavačky společnosti Steinhauser odejdou domů na svátky s plnou taškou uzenin a masa. „Je to u nás tradice už patnáct let,“ řekl majitel řeznictví Ladislav Steinhauser.

Milovníci sladkého a možná také vegetariáni budou raději pracovat u Student Agency. „Každému zaměstnanci jsme nadělili velkou tašku sladkostí, aby si osladili život,“ podotkl majitel společnosti Radim Jančura.

Zřejmě nejméně typický, zato praktický dárek dostávají ti, kteří jsou zaměstnaní u Veletrhů Brno. „Dříve jsme lidem dávali červené nebo bílé víno,“ řekl generální ředitel Veletrů Brno Jiří Škrla. Tento dárek však předčil nový praktický nápad. „Teď máme takový zvyk, že na závěr roku si každý domů odnese mladou krůtu, velkou tak akorát pro jednu rodinu a do běžné trouby,“ vysvětlil Škrla. Kromě toho pořádá firma pro zájemce speciální akci. „Po dohodě s některým z lesních závodů v okolí Brna si zde naši lidé mohou uříznout nebo vybrat vánoční stromeček,“ dodal ředitel.

Praktické dárky rozdávají i šéfové menších brněnských firem. „Jsme v práci samé ženské a tak nám všem koupili pánev. Je kvalitní a měla jsem velkou radost,“ popsala přístup svého zaměstnavatele Ludmila Bilíková.

Lepší vztahy

Dárečky od zaměstnavatelů mohou mít na pracovní výkon a vztahy ve firmě velice pozitivní vliv. Nezáleží přitom na ceně ani typu pozornosti. „Dárek člověka povzbudí, zvýší jeho pracovní výkon a loajalitu,“ myslí si psycholožka z Úřadu práce Brno-město Dagmar Borková. Podle ní je to jedna z nepovinných zaměstnaneckých výhod. „Vytváří se tak bližší vztahy mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Snadněji se pak řeší konflikty na pracovišti a lidé jsou také ochotni více pracovat,“ podotkla Borková.

Všichni ale vánoční překvapení nedostanou. Mezi takové patří řidiči brněnských autobusů a tramvají. „Zaměstnancům hromadně žádné dárky dávat nebudeme,“ řekla mluvčí Dopravního podniku města Brna Hana Pohanová.