Na začátku třicátých let minulého století se v něm odehrála tragická událost, jejíž následky jsou na budově stále viditelné. V současnosti na rohu ulice Jánské a náměstí Svobody sídlí cestovní kancelář Fischer a knihkupectví s literární kavárnou Academia. „Hotel měl velice dobré jméno i v Rakousku. Jezdili do něj zejména lidé z Vídně. Možná i z toho důvodu, že připomínal vídeňské hotely. Jeho součástí byla i vynikající kavárna,“ vzpomíná historička Milena Flodrová.

Na konci devatenáctého století zbořili domy na rohu Jánské ulice a dnešního náměstí Svobody. „Na tomto místě vznikl Walaschkův dvůr, v němž zřídil komorní rada Franz Schopp kavárnu s hotelem. Schopp byl zdatný a oblíbený odborník. Zkušenosti získal už předtím v nedalekém hotelu Neuhauser,“ vysvětluje architekt Karel Altman. Podle něj byl hotel velmi oblíbený i v meziválečném období.

Jedna z návštěv tohoto secesního domu s novobarokními prvky s sebou však přinesla tragické důsledky. Hromadná rodinná sebevražda ukončila život i několika kolemjdoucím. V roce 1933 se v jednom z pokojů ubytoval stavební asistent Zdeněk Knopp se svou třiadvacetiletou přítelkyní a dvouměsíčním chlapcem. Brzy ráno v pokoji ukončili svoje životy výbuchem třaskaviny.

Část kavárny a hotelu ústící do Jánské ulice se zřítila od střechy až dolů. „Následky tohoto výbuchu jsou dobře viditelné až dnes. Při pohledu na budovu z Jánské ulice je v prvním a druhém patře dobře viditelná odlišná fasáda,“ poukazuje Flodrová.
Kavárnu i hotel rychle opravili.

Později byla v místech bývalého hotelu zřízena jídelna, jež fungovala až do konce devadesátých let minulého století. „V našem knihkupectví si zákazníci mohou kupovat knihy už pátým rokem. Před naším nastěhováním se tyto prostory opravili. Původně zde byla prodejna s oblečením,“ uvádí vedoucí knihkupectví Academia Milan Krček.

Literární kavárna pořádá měsíčně několik kulturních akcí. Mezi nimi například autorská čtení známých nebo začínajících spisovatelů, výstavy, přednášky na populární témata.

Hotel Evropa - dobová fotografie