„Jsou lokality, v nichž na hřbitovech stojí pomníčky i v jiných barvách, než je běžná černá a šedá. Různí se také velikostí. Na Moravě lidé volí pomníčky větší a v Čechách zase menší,“ popisuje vlastní zkušenost spolumajitel kamenosochařství Smetana Michal Smetana. Dodává ale, že vše je dáno zvyklostí v místě montáže pomníku.

Správný kameník by tak podle něj měl především znát všechny vlastnosti kamene a doporučit případnému zákazníkovi, na co se který kámen hodí. „Lidé si u nás mohou vybrat z mnoha odstínů. Největší poptávka je po žule. Je to hodně odolný kámen, který se hodí třeba na kuchyňské linky, parapety, dlažby nebo barové pulty. Žula je oproti například mramoru svou tvrdostí odolnější proti poškrábání a také proti poškození chemikáliemi, které se v domácnostech používají na úklid,“ vysvětluje Smetana.

Společnost nabízející kamenické práce vznikla před dvanácti lety v Černé Hoře. Založil ji Miroslav Smetana a jeho dva synové Michal a Radim. Oba synové se kamenickému řemeslu věnují dála pokračují v rodinné tradici, kterou začal jejich dědeček Miroslav Smetana starší.

„Nejsem vyučený kameník, studoval jsem úplně jiný obor. Nicméně od založení firmy jsem v ní působil. Otec mě kamenické řemeslo naučil a dnes neváhám, když je potřeba, si obléknout montérky a jít pomoci našim zaměstnancům,“ usmívá se spolumajitel Michal Smetana.

Firma nabízí zpracování přírodního kamene podle přání zákazníka. Zájemce nejprve dojede do sídla firmy, aby si mohl prohlédnout vzorky materiálů a vybrat si ten, z něhož chce mít třeba doma obklady. „Vzorky jsou vlastně náš rozsáhlý sklad materiálu. Pracujeme totiž s přírodním materiálem, jehož barevný odstín určila příroda před miliony let. Když je vzorek ve větším, zákazník si dokáže lépe představit výsledek,“ vysvětluje výběr mateiálů Smetana.

Kamenosochařství Smetana jako jedna ze dvou firem v České republice vyrábí i doplňky pro hřbitovní architekturu. „Urny, lucerny a vázičky moc firem nevyrábí, protože je to poměrně složitá práce, na kterou potřebujeme několik strojů. U váziček se musí nejprve vyvrtat z kamene válec, do kterého se vyvrtá díra a konečná barva se získá po důkladném leštění kamene,“ popisuje kameník.