Začátky víc než třicetiletého podnikání Huga Přibyla z mlynářské rodiny byly pestré. Vyzkoušel mnoho zaměstnání a znalosti načerpal i v zahraničí, aby se pak mohl vrátit zpět do rodné země a uplatnit získané dovednosti ve vlastním podniku. Obchod založil v roce 1910.

Cílem jeho podnikání nebylo rychle zbohatnout. „Hugo Přibyl se nedíval na moderní obchod jako na zdroj peněz, ale jako na službu ostatním obchodníkům, aby mohli plnit své poslání,“ píše Jan Cekl v Kronice řemesel, obchodu, živností a výroby.

Po škole pracoval zakladatel velkoobchodu s koloniálním zbožím v mydlárně. Zjistil, že znalost administrativy je pro vedení firmy nezbytná. Vystudoval tedy v Praze jednoletou obchodní školu.

„Po studiích pracoval například v advokátní kanceláři a pojišťovně. Nespokojil se ale s praxí doma, a tak se vydal do zahraničí, konkrétně do italského Terstu. Získal tak znalosti v mnoha obchodních odvětvích, takže mu nic nebránilo v tom, aby si založil vlastní podnik. Od tety zakoupil za vypůjčené peníze dům a založil firmu Hugo Přibyl, která nejprve obchodovala se sedláky. Odebíral od nich obilí a prodával jim umělá hnojiva a semena. Velký úspěch ho přiměl k tomu, aby za dva roky firmu přesunul přímo do Brna,“ popisuje život a podnikání Přibyla ve své knize Cekl.

Sortiment nabízeného zboží se postupně rozrůstal stejně jako potřeba nových prostor. V Brně tedy Hugo Přibyl několikrát změnil sídlo firmy, až se nakonec usadil v domě v Křenové ulici. Podnikavý majitel vybudoval velkoobchod a výrobnu lihovin, jejíž věhlas znali zákazníci i za hranicemi Brna.

„Dědečkovi s prací v podniku pomáhal můj otec. Bohužel mu koloniál v padesátých letech znárodnili. Otec se však po revoluci zasloužil, aby se původní majetek vrátil zpět do rukou naší rodiny. V současnosti se o dům starám já a pronajímám jej několika podnikatelům,“ popisuje vnuk zakladatele koloniálu, také Hugo Přibyl.

Prostory bývalého koloniálu pronajímá květinářství, kosmetickému studiu, bazaru a České spořitelně.

Největší prostory v domě zaujímá kosmetické studio Ivy Pantůčkové. V Křenové ulici sídlí přes jedenáct let. „Kosmetice se věnuji již dlouho. Zaujaly mě zdejší prostory a přívětivý přístup tehdejšího vlastníka, kterým byl syn majitele koloniálu. Od něj vím, že jeho otec v domě i bydlel a pochvaloval si to. Považoval za velmi příjemné bydlet a podnikat v jednom domě,“ líčí Pantůčková.

Představovala si, že by bylo dobré, aby bylo v domě i květinářství. „Shoda náhod mě svedla s paní Pantůčkovou. Podařilo se mi tak v Křenové ulici založit malé květinářství. Po deseti letech fungování si myslím, že už jsme mezi lidmi poměrně známí,“ říká majitelka květinářství Jaroslava Fadrná.