VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restaurátor umí vyrobit i ruku

MEDLOV - Umělecký duch často zůstává vrodině. Takovým případem je i Jiří Marek, který má sochařinu vkrvi. A to doslova.

4.10.2007
SDÍLEJ:

Restaurátor Jiří MarekFoto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Jeho dědeček byl sochař, matka je sochařka a restaurátorka. Vystudovaný sochař Marek řídí divizi restaurování rodinné firmy Marston vMedlově u Brna. Firmu i sdivizí zámečnictví vede jeho bratr. Celá firma má dnes asi dvacet zaměstnanců.

Společnost Marston založili před sedmi lety. „Předtím jsem pracoval jako sochař a restaurátor na volné noze. Snápadem podnikat přišel mladší bratr, matka dnes ve firmě působí jako restaurátorka,“ vysvětluje začátek Marek.

Restaurátorská sekce se zaměřuje zejména na opravy kamenných objektů. Přes sochy, kříže a památníky až po rekonstrukce kostelů a zámků. „Ve třech jsme opravovali venkovní kamennou část gotického kostela vPouzdřanech,“ vypráví sochař. Mezi poslední sochařská díla Marstonu patří kašna vLažanech u Brna.

Oprava sochy může trvat čtvrt roku nebo i několik let. Vzimě navíc práce závisí na stavu počasí. „Restaurátorství je vpodstatě chirurgický zákrok. Pracujeme se skalpelem i injekční stříkačkou,“ uvádí Marek.

Kámen se nejprve analyzuje, zjišťuje se složení povrchových barevných vrstev a zasolení. Zde se určuje historický význam původní barvy - ta se musí zachovat, protože je nejhodnotnější. Podle výsledku laboratorního průzkumu se určí návrh na rekonstrukci. Ktomu se vyjadřuje památkový úřad, který ho buď schválí, nebo pozmění. Vkladném případě začne rekonstrukce, kterou po celou dobu kontrolují lidé zpamátkového úřadu.

„Bez výtvarného cítění nejde pracovat. Restaurátor musí ctít autora. Ten se ale může dopustit anatomické chyby, kterou musí restaurátor ponechat. Vpřípadě, že soše chybí ruka, měl by ji umět dodělat,“ říká o své práci Marek. Vněkterých případech se originál uchovává vdepozitáři a na původní místo je potřeba vyrobit kopii. Zoriginálu se sejme forma, rekonstrukce sochy vznikne sekáním do kamene nebo výduskem zumělého kamene.

„Zakázky občas přicházejí samy. Pokud se někdo ozve stím, že se mu líbí naše práce, není problém se domluvit. Většinou mají zájem starostové obcí, vjejichž správě je většina památek,“ dodává restaurátor.

4.10.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

SOUTĚŽ: Ve hře jsou lístky na zápas Zbrojovky proti Dukle Praha

Tradiční již devatenáctou přehlídku ohňostrojů festivalu Ignis Brunensis zakončil pompézní ohňostroj z hradu Špilberk.
AKTUALIZOVÁNO

Ignis Brunensis: přibude jeden ohňostroj, povinnou skladbou bude Bugatti step

Kino Art se přesune do bývalého lihovaru. Kvůli opravám

Brno /FOTOGALERIE/ – Rozsáhlé opravy za miliony korun čekají budovu brněnského Kina Art v Cihlářské ulici. Kvůli rozšíření vestibulu či zřízení bezbariérového přístupu proto od května do září kino přemístí do bývalého lihovaru v Pekařské ulici.

DOTYK.CZ

Největší poslanečtí snaživci? Na špici jsou Kalousek i Okamura

Už více než dvě stovky zákonů předložili současní poslanci. Sice jich protlačili jen 26, ale nesmutní z toho. Hlavně, že jsou vidět.

Nový ředitel Povodí Moravy dřív vedl mlékárny a lihovar

Brno – Z mléka a alkoholu přesedlá na vodu nový ředitel Povodí Moravy. V Brně ho v pondělí představil zaměstnancům podniku ministr zemědělství Marian Jurečka. Václav Gargulák přejde na pozici generálního ředitele společnosti zvenčí a ujme se jí už v úterý.

AKTUALIZOVÁNO

Účtenky za pivo? Sorry jako i agent Bureš

Brno /ANKETA/ – Bureš, Andrej Bureš. Účtenky s takovýmto textem a podobiznou ministra financí Andreje Babiše stylizovaného do postavy Jamese Bonda dostávají už od prosince návštěvníci Pivní burzy v brněnské Veveří ulici. „Na účtence máme obrázek jen z recese a původně jsme ho chtěli po týdnu odstranit, ale lidem se líbí. Měli jsme jen jednu negativní reakci, lidé se spíš smějí," uvedl majitel restaurace Jakub Seďa.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies