„Sklenářské řemeslo jsem se naučil u svého nevlastního otce. Jsem sice vystudovaný automechanik, ale tomuto oboru jsem se nikdy nevěnoval. Sklenářská práce mě zajímala už za studií,“ vysvětluje Pavel Rosprim, majitel stejnojmenného brněnského sklenářství se sídlem v Šumavské ulici.

Od roku 1993 začal podnikat spolu s otcem a sedm let později si založil vlastní firmu. „Zpočátku to byla firma o jedné osobě, asi za půl roku jsem přijal prvního zaměstnance,“ vzpomíná sklenář. V současnosti má šest stálých zaměstnanců. Ti nejprve přijedou k zákazníkovi zaměřit plochu, kterou mají zasklít. Pokud zákazník nemá vybrané sklo, vybere si ze vzorníku firmy. Poté sklenář sklo podle daných rozměrů uřízne, nabrousí a vyvrtá do něj potřebné otvory. „Důležitou součástí je kalení skla. Sklo se narychlo ohřeje v peci při teplotě sedm set stupňů, pak se zase rychle zchladí. Tento postup má vliv na odolnost skla proti nárazům. Po vykalení má osminásobnou pevnost a při nehodě se rozsype na neostré kousky,“ vysvětluje sklenář.

Kromě čirých skel je možné si vybrat z nabídky skel ornamentálních. Drátosklo je díky drátěné vložce pevnější než sklo obyčejné, a proto je vhodné na výrobu střech. Lze si zakoupit také skla, jejichž bezpečnost a odolnost proti zlodějům se dá přirovnat k ostatním materiálům, z nichž se běžně vyrábějí dveře. „Pancéřová skla jsou neprůstřelná. Využívají se ve zlatnictvích nebo do výloh obchodů. Trochu méně odolnější, ale přesto velmi bezpečné je sklo s bezpečnostní fólií. Sklo sice po delším nátlaku popraská, ale nevysype se,“ popisuje Rosprim nabídku skel.

Sklenářství Rosprim sklo opracovává i pro zákazníky z ostatních měst v republice i mimo ni. Zakázky měli například ve Vídni a Budapešti. „Spolupracovali jsme s českými architekty, kteří pro jednu holandskou společnost navrhovali obchody po Evropě. My jsme měli na starost skleněné přepážky v obchodech,“ dodává majitel, jehož firma se v budoucnu chystá do Vídně, kde bude v obchodech stavět celoskleněné stěny.