Obě společnosti, které vlastní město Brno, se totiž rozhodly spojit. Představitelé firem tvrdí, že sloučením chtějí udržet ceny tepla na co nejpřijatelnější úrovni.

„Jedna velká společnost bude mít lepší možnosti pro nakupování zemního plynu, který je jednou z nejdražších surovin pro výrobu tepla. Jeden velký podnik totiž dokáže dodavatele plynu přinutit ke snížení ceny dodávané energie mnohem snáz než dva menší podniky,“ zdůvodnil generální ředitel Tepláren Brno Alexej Nováček.

Uspoří miliony

Podle odborných odhadů by městské firmy díky sloučení měly ušetřit během deseti let kolem dvou set třiceti milionů korun. Náklady na fúzi přitom zřejmě nepřekročí osm milionů.

„Celý proces má skončit asi v polovině příštího roku,“ řekl předseda představenstva Tepelného zásobování Brno Jiří Oliva. Podle něj firmy ušetří také tím, že sloučí své administrativy. Vývoj cen tepla se ale zástupci teplárenských podniků odhadnout neodvážili. „Závisí to na tolika faktorech, že se to opravdu nedá nijak předvídat,“ řekl Oliva.

Za snahou městských firem vyhnout se rostoucím cenám tepla je mimo jiné obava o to, že lidé přestanou využívat služby centrálního zásobování teplem a přejdou na individuální vytápění. Oba teplárenské podniky se pokoušely problém stoupajících cen tepla vyřešit už dříve. Snažily se najít jiného dodavatele zemního plynu, než je Jihomoravská plynárenská, která jim surovinu pro výrobu tepla dodává.

Jenže vlastník Jihomoravské plynárenské, RWE Transgas, vlastní většinu podzemních zásobníků na plyn, takže si může dovolit chovat monopolně a diktovat ceny. „Uvolnění českého trhu s plynem před dvěma roky bylo jen formální a fiktivní,“ konstatoval Nováček. Peníze ušetřené sloučením chtějí brněnské teplárenské podniky využít mimo jiné ke zmírnění následků ekologické daňové reformy, kterou navrhuje vláda.

Reforma předpokládá, že zákazníci tepláren, které vyrábějí samotné teplo v plynových kotelnách bez kombinace s výrobou elektřiny, budou platit ekologickou daň. Poplatek neplatí pro teplo, které se vyrábí dohromady s elektřinou nebo teplo vyrobené z obnovitelných zdrojů. Daň mají platit i lidé, kteří topí uhlím.

Pokud reforma projde v navrhované podobě, pro uživatele ústředního topení a lidi, co topí uhlím, by to znamenalo zdražení tepla i o několik set korun ročně. Proto se teplárny budou snažit prosadit co nejvíce pozměňovacích návrhů. „Ta reforma totiž nemá s ekologií nic společného. Jde jen o to, aby do státní pokladny přibylo tři a půl miliardy korun,“ poznamenal Nováček.

Dodal, že dálkové topení je mnohem ekologičtější než individuální vytápění a také mnohem komfortnější.

Lidé jsou skeptičtí

Brňané proklamovaným důsledkům sloučení teplárenských závodů na ceny tepla ale příliš nevěří. „To jako, že by nezdražovali teplo? To je podle mne hloupost, nějaký reklamní trik. Myslím, že chvíli budou cenu opravdu držet dole, ale pak ji zase zvednou. A vymluví se na to, že to prostě už dál nezvládli,“ poznamenal Brňan Václav Morávek.