VYBERTE SI REGION

Vánoční cukroví podraží o desítky korun

BRNO - Dopřát si vánoční cukroví bez práce chce stále víc lidí. Podle brněnských cukrářů zájem o jejich zboží proti loňsku mírně vzrostl. Mnoho cukráren nyní oznamuje, že mají plno a další objednávky už nepřijímají.

2.12.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Alena Kaňková

„Zájem je obrovský. Objednávky jsme přestali přijímat, celé dny i noci jen pečeme,“ uvedla Helena Brzobohatá z brněnského cukrářství Hela.

Přesto se stále ještě najdou společnosti, v nichž zájemci o cukroví ještě uspějí.
„Budeme přijímat objednávky i na začátku prosince. U nás v prodejně může navíc každý zájemce cukroví ochutnat a koupit si buď kolekci několika druhů, nebo každý druh zvlášť,“ konstatovala majitelka cukrárenské firmy Diam Jana Divišová.

Na ceně moc nezáleží
Zájem o kupované cukroví roste i přesto, že jeho cena vzrostla ve srovnání s minulým rokem o několik desítek korun za kilogram. Kilogramovou krabici cukroví letos cukráři prodávají za dvě stě až tři sta korun. „Máme málo zaměstnanců, tak si můžeme dovolit držet nízkou cenu. I tak jsme museli asi o třicet korun zdražit. Může za to hlavně dražší máslo, vajíčka a ostatní potřebné suroviny,“ dodala Brzobohatá.

Upéct si cukroví doma letos také nevyjde nejlevněji. „Peču každý rok. Tentokrát vím, že to bude dražší. Odhaduji, že mě vánoční cukroví vyjde až na dvojnásobek toho, co před rokem,“ posteskla si například Drahomíra Malá. Zvýšeného zájmu lidí o cukroví si nevšímají jen cukráři, ale i obchodní řetězce. „Meziročně se poptávka po cukroví zvyšuje o několik procent. Nejvíc jde hotové cukroví na odbyt ve větších městech. Populární jsou zejména polotovary, jako například kokosky. V současné době také zaznamenáváme obrovský nárůst prodeje surovin na pečení. Ten vzrostl asi osmkrát,“ uvedla mluvčí obchodních řetězců Tesco Lucie Turnovská.

Zájem o kupované cukroví nemají jenom mladší lidé, jak si někdo myslí. Mezi zákazníky cukráren bývají lidé všech generací. „Chodí k nám mladší i starší. Mladí nemají na pečení čas a starším lidem už se péct nechce, když třeba už nemají pro koho,“ konstatovala brněnská cukrářka Věra Kuncová. Někteří si přijdou pouze doplnit druhy, které by bylo příliš náročné vyrábět doma.

„Lidé často pečou doma jen několik druhů a zbytek dokoupí u nás. Málokomu se chce péct dvacet druhů cukroví. Koupené navíc vyjde levněji. Když si člověk započítá práci a energii, tak se určitě vyplatí kupované,“ uvedla Brzobohatá. Myslí si to i Jana Boučková, která cukroví kupuje každý rok. „Kupované mě cenově vyjde skoro stejně, jako kdybych je dělala doma. Navíc chodím každý den do práce a nemůžu si vzít dovolenou jenom na to, abych pekla,“ tvrdí Boučková.

Vanilkové rohlíčky vedou
Nejoblíbenějším druhem je jako každoročně klasické cukroví. „Největší zájem vždy bývá o vanilkové rohlíčky a linecké,“ dodala Kuncová. Mnozí lidé se začínají po〜ohlížet také po různých speciálních vánočních sladkostech. „Nabízíme vánoční rolády a dorty. Zájem je také o minizákusky, které prodáváme za pětikorunu za kus,“ podotkla Brzobohatá.

Rostoucí chuť zkoušet nové cukrovinky potvrzují i zástupci obchodních řetězců. „Ze statistik vyplývá, že zákazníci stále víc žádají luxusnější výrobky. Roste poptávka po zdobených druzích pečiva a exkluzivních baleních,“ podotkla Turnovská.
Obchodní řetězce nejsou podle Kuncové pro cukráře konkurencí. „Naši zákazníci si stěžují, že tam sice nakoupí cukroví levněji, jenže není tak kvalitní,“ tvrdí Kuncová.

2.12.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Libor Zábranský, majitel a trenér Komety Brno v jedné osobě.
5

Nová hala za Lužánkami? O aréně rozhodneme podle studie, povídá Zábranský

Architekti Michal a Lea Mačudovi vsadili na hravost barev, forem a materiálů. Svůj styl pojmenovali „nová bohatost“ a staví jej do protikladu k brněnskému funkcionalismu.
18

Čtyři pokoje, devět jídelníčků. Brno má nový proměnlivý bar

Zbrojovka smetla v Tipsport lize Znojmo pěti góly, dvakrát se trefil Litsingi

Brno /FOTOGALERIE/ – Pohlednou ofenzivní podívanou nabídli fotbalisté Zbrojovky divákům v jihomoravském derby zimní Tipsport ligy. Ve svém druhém duelu skupiny C zvítězili Brňané nad Znojmem 5:1.

Město podepsalo smlouvu o Hyperloopu. Má přispět také k rozvoji vědy v Brně

Brno – Kapsle létající tubami rychlostí čtrnáct set kilometrů v hodině může znít jako sci-fi, přesto se na vývoji těchto technologií Brno chce podílet. Zástupci města i Jihomoravské kraje ve středu podepsali dohodu o spolupráci s firmou Hyperloop Transportation Technologies. Ještě letos chtějí začít pracovat na studii proveditelnosti projektu. „Náklady velmi hrubě odhaduji na pět milionů korun pro kraj i Brno," sdělil náměstek krajského hejtmana pro oblast vědy a inovací Jan Vitula.

Propadli se pod led. Záchrana? Hasiči házejí pytle nebo se plazí po žebřících

Brno /VIDEO/ – Topící se lidi vytahovali hasiči ve středu z ledové vody Brněnské přehrady. Nešlo však o bruslaře, kteří vjeli na příliš tenký led, ale o figuranty ve speciálních úborech, kteří do díry vysekané v ledu vlezli dobrovolně. Věděli totiž, že záchrana od kolegů, kteří se učili, jak tonoucího z vody zachránit, přijde téměř okamžitě. „První možnost je většinou házení speciálních pytlů, kterých se tonoucí chytí. Funguje to ale jen zhruba do patnácti metrů, málokdo dohodí dál," vysvětlil instruktor hasičů Alexandr Ficek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies