Spolu s Jiřím Starým pak založili před dvěma a půl lety společnost, která vodní dýmky vyrábí. „Cítili jsme, že je v této oblasti díra na trhu, a tak jsme chtěli využít příležitosti,“ uvádí Starý, který vystudoval divadelní dramaturgii.

Oblastí zájmu firmy je prakticky vše, co je spojené s dýmkami. Počínaje návrhy, přes sériovou výrobu a distribuci, až po hledání obchodních partnerů. Firmu od jejího založení podporuje Jihomoravské inovační centrum, jenž pomáhá novým firmám se zajímavými nápady. „Na základě našeho projektu nás vzali do týmu a podpořili nás jak poradensky, tak finančně,“ popisuje šéf-designér společnosti Jakub Lanča.

Tradiční arabské vodní dýmky jsou předměty s pětisetletou historií. Meduse Design však vymyslela vlastní technologii výroby s řadou vylepšených technických řešení a důrazem na osobitý vzhled. „Chtěl jsem, aby dýmka byla designově čistá a byly v ní dobře viditelné jevy, které se při kouření odehrávají,“ popisuje Lanča například dýmku s názvem Mirage, která je celá skleněná a dosahuje velikosti až devadesáti centimetrů.

Kolekci dýmek postavili na tradičním sklářském a kovářském řemesle. Motivy čerpají z podmořského světa. Začátkem listopadu letošního roku jeli představit kolekci vodních dýmek a svítících interaktivních objektů na mezinárodní veletrh INDEX 2007 do Dubaje ve Spojených arabských emirátech. Na veletrh nábytku, světel a textilií zamířili například s interiérovými doplňky jako jsou kované mísy a hodiny.

Kromě toho vytvořili i kolekci, která je podle autorů evropsky ojedinělá. Svítící objekty reagující na zvukové podněty, které jsou veliké sto devadesát centimetrů. Jsou na dálkové ovládání, pomocí něhož může člověk měnit světelné efekty vydávané objektem.

„V tomto roce jsme se stali členy Česko-arabské obchodní komory. Účastí na veletrhu v Dubaji, na který přijede asi tisíc pět set vystavovatelů, si splníme náš letošní cíl,“ popisuje Starý. Na veletrh jedou vybaveni certifikáty potvrzujícími nezávadnost a exkluzivitu jejich výrobků a dokladem, že produkty jsou vyrobené z českého ručně foukaného skla.

V budoucnu by majitelé Meduse Design rádi v Dubaji založili butik. Kromě arabských zemí je pro ně dalším silným obchodním partnerem Moskva. „V Rusku se dobře uchytávají vysoce exkluzivní produkty,“ říká Starý. Zájem o dýmky a svítidla ale mají lidé z celého světa.

Cílem společnosti je především obchod založený na větších sériích, v nabídce ovšem mají také limitované kolekce výrobků.