VYBERTE SI REGION

Lahůdkářství rozváželo maso až do domu

BRNO - Na rohu ulic České a Solniční se většinou Brňané zastavují pro párek v rohlíku nebo v létě pro zmrzlinu. Impozantní dům, jehož přízemí obchody okupují, je přitom starý skoro sto let. A téměř stejně dlouho tu funguje lahůdkářství rodiny Horčiců.

16.4.2007
SDÍLEJ:

Lahůdkářství na rohu ulic Solniční a Česká bylo už téměř před sto lety. Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Přestože zakladatel lahůdek, a také dlouholetý řezník, Vladimír Horčica považoval studené speciality za svůj koníček, i pro něj byly začátky podnikání tvrdým oříškem. Prodávalo se každý den včetně sobot a nedělí a sám majitel dokonce maso vozil do domácností a restaurací na vozíku taženém řeznickým psem.

Houževnatý podnikatel si ale nakonec v Solniční ulici koupil celý dům. Vedle řeznictví a prodeje ryb založil i lahůdkářství, které tam stojí dodnes a které zdědily jeho děti. „Za dědečka nás vůbec nenapadlo, že v tradici lahůdek budeme pokračovat. Můj bratr studoval Janáčkovu akademii múzických umění a já byla účetní,“ vzpomíná Horčicova vnučka Eva Chaloupková, která momentálně s bratrem firmu vlastní.

Pokračovat v rodinné tradici ale mohli až po revoluci. „Předtím jsme o lahůdky přišli. Zůstal nám jen dům, o který jsme se nemohli starat. Teprve v dvaadevadesátém roce nám prodejnu vrátili v restituci, a tak jsme se pustili do podnikání,“ vysvětluje osmašedesátiletá Chaloupková. Podle jejích slov se lidé začali do znovuotevřených lahůdek vracet. „Najednou k nám chodili zákazníci, kteří si dědečka ještě pamatovali. Bylo příjemné navázat na tradici,“ tvrdí Chaloupková.

Na druhou stranu je prý ale dnes podnikání těžší. „Dříve byli živnostníci více svobodní. Nás pořád něco omezuje, jednou je to hygiena, pak nové normy. Pořád musíme přestavovat. Navíc je ve městě i větší konkurence,“ přiznává dlouholetá podnikatelka. O nároží se teď lahůdky dělí se zmrzlinářstvím. Majitelé se takovému spojení nebrání. „Vycházíme spolu dobře a každý z nás dělá to, k čemu má blízko,“ dodává Chaloupková.

16.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kometa hledá jednodušší cestu, na ledě omezí i žabičky. Zábranský nazul brusle

Brno – Na trénincích hokejové Komety v posledních dnech přibyl jeden hlas navíc. Ne, nejedná se o novou posilu. Na své svěřence dohlížel přímo na ledě i majitel klubu a zároveň hlavní kouč Libor Zábranský, který dosud přípravu nechával na svých asistentech. „Je to persona a ví, kdy má vstoupit do kabiny a na led," oceňuje přínos hlavního muže Komety asistent Kamil Pokorný.

AKTUALIZOVÁNO

Potřetí za sebou. Lezec Ondra opět vládne brněnským sportovcům

Brno  /FOTOGALERIE/ – Každý rok překvapuje odborníky i své soupeře, co všechno dokáže. Sbírá medaile na světových šampionátech, udivuje výstupy ve skalách. A jeho úspěchu si všímají i doma, v Brně. Sportovní lezec Adam Ondra se letos tak už potřetí v řadě stal nejlepším sportovcem města Brna. Cenu převzal ve čtvrtek večer při slavnostním vyhlášení v Hotelu Voroněž.

Salon vín: titul šampiona získalo po roční pauze Zámecké vinařství Bzenec

Valtice, Bzenec – Prvenství v prestižní Národní soutěži vín České republiky slaví vinařství z Hodonínska. Šampionem expozice Salon vín pro příští rok se ve čtvrtek stal Ryzlink vlašský 2015 v pozdním sběru řady Collection 1508 Reservé ze Zámeckého vinařství Bzenec. Vítězné vinařství navázalo na úspěšnou sérii z předešlých let. „Jde o víno zlatavé barvy se zelenkavými odlesky, s vůní grepové pecky a mandlí ukazující na výbornou vyzrálost hroznů," přiblížil oceněné nejlepší víno ředitel bzeneckého vinařství Bořek Svoboda. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies