VYBERTE SI REGION

Ozdobou rautů jsou sochy z ledu i fontány

BRNO - Malé občerstvení nebo větší raut jsou součástí snad každé akce. Organizátoři plesů či konferencí ale nezajištují pohoštění vlastními silami, najímají si na to specializované, takzvané cateringové, firmy.

10.4.2007
SDÍLEJ:

Přípravou rautů a občerstvení se zabývají desítky firem. Foto: ISIFA

Cateringové služby poskytují v Brně a okolí desítky společností. Služby podniků, zabývajících se tímto servisem vyhledávají zákazníci stále častěji a patří mezi ně malé i větší firmy. „Je to devadesát procent naší práce v cateringu, jen v letošní plesové sezoně jsme dělali patnáct plesů pro tento druh klientů,“ uvedl jeden z vedoucích firmy Catering-PM Gastroservis Petr Cajzl.

Ceny jsou ve stovkách na osobu

Cena rautu, večeře nebo večírku s bohatým občerstvením se pohybuje různě. „Za pět set korun na osobu jsou ty nejzákladnější služby jako studená kuchyně a pár číšníků,“ řekl spolumajitel firmy Party servis Valoria Martin Plotěný. Horní cenové hranici se podle něj meze nekladou. „Byly případy, kdy jsme měli zakázky i za tři tisíce na osobu za jeden večer,“ dodal Plotěný.

Dražší pohoštění ale znamená i přípravu specialit. „Čokoládová fontánka je teď asi největším lákadlem. Efekty a sošky z ledu už jdou pomalu z módy,“ přiblížil současné trendy v cateringu Cajz z Catering_PM Gastroservis. Firmy a agentury které využívají cateringových služeb si nabídku většinou pochvalují. Spokojeni jsou s přizpůsobivostí, flexibilitou a novými nápady. „Většinou seznámíme firmu s programem, druhem hostů, typem akce a oni přijdou již s hotovými návrhy,“popsala spolupráci s cateringem manažerka PF You agentury, která jej využívá často, Petra Fňukalová.

Bohatá nabídka rautů ale závisí na pracovnících. Firmy z oboru se shodují v tom, že je na gastronomickém trhu nedostatek vysoce kvalifikovaných specialistů. Kuchařů a číšníků je hodně, ale pokud firma potřebuje profesionály se zkušenostmi s obsluhováním například prezidenta, není jednoduché je najít.

Číšníci a kuchaři si práci v cateringových společnostech většinou pochvalují. „Je to zajímavá zkušenost do života. Pokud člověk pracuje v solidní firmě, dostane se na nevšední místa a pozná i spoustu zajímavých osobností,“ vpopsala svou práci jedna z pracovnic cateringu Veronika Ábelová. Platy lidí v této profesi jsou rozmanité. Podle Ábelové záleží na pozici pracovníka. „Ne všichni jsou zpravidla odměněni stejně. Vedoucí pracují na place, takže hodnotí jednotlivé pracovníky a záleží tedy i na schopnostech člověka,“ dodala Ábelová.

10.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Sjezdovka u přehrady: pozemek stále chybí

Brno - Lyžařská sjezdovka snadno dostupná z Brna a sportovní vyžití pro děti a mládež versus snaha zachovat lesní porost v už tak přetížené rekreační oblasti v době boje se suchem. Podnikatel Pavel Trčala plánující vybudovat lyžařský areál na kopci Chochola nad Roklí u Brněnské přehrady a majitel pozemku Lesy České republiky ani více než rok od představení záměru nenašli společnou řeč. Brňané se tak sjezdovky u přehrady zatím nedočkají. Trčala se snaží získat podporu Brna i kraje.

Řidiči budou muset přibrzdit. Do dvou let v Brně přibudou radary

Brno – Nohu z plynového pedálu budou muset už možná v příštím roce sundat řidiči v Brně. Ani ne měsíc po odstranění radarů z opravovaného úseku dálnice D1 mezi Ostrovačicemi a Kývalkou se už diskutuje o novém úsekovém měření přímo v Brně. „Nechali jsme si zpracovat průzkum z testovacího měření v několika lokalitách ve městě. Obecně z deseti řidičů tři neví, co jsou pravidla silničního provozu, nebo je nehodlají respektovat," popsal důvody, proč o úsekovém měření město uvažuje, vedoucí brněnského odboru dopravy Vladimír Bielko.

Místo oříšků dovážel muž do obchodů jen krabice. Aby si udržel přítelkyni

Brno – Majitel si objednal dodávku oříšků, tvrdil prodavačům podvodník. Místo nich však dovážel do cukráren a jiných obchodů v Brně a dalších městech jen prázdné krabice. Pětačtyřicetiletého muže, který byl dříve již několikrát trestaný, zadrželi brněnští policisté.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies