VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ozdobou rautů jsou sochy z ledu i fontány

BRNO - Malé občerstvení nebo větší raut jsou součástí snad každé akce. Organizátoři plesů či konferencí ale nezajištují pohoštění vlastními silami, najímají si na to specializované, takzvané cateringové, firmy.

10.4.2007
SDÍLEJ:

Přípravou rautů a občerstvení se zabývají desítky firem. Foto: ISIFA

Cateringové služby poskytují v Brně a okolí desítky společností. Služby podniků, zabývajících se tímto servisem vyhledávají zákazníci stále častěji a patří mezi ně malé i větší firmy. „Je to devadesát procent naší práce v cateringu, jen v letošní plesové sezoně jsme dělali patnáct plesů pro tento druh klientů,“ uvedl jeden z vedoucích firmy Catering-PM Gastroservis Petr Cajzl.

Ceny jsou ve stovkách na osobu

Cena rautu, večeře nebo večírku s bohatým občerstvením se pohybuje různě. „Za pět set korun na osobu jsou ty nejzákladnější služby jako studená kuchyně a pár číšníků,“ řekl spolumajitel firmy Party servis Valoria Martin Plotěný. Horní cenové hranici se podle něj meze nekladou. „Byly případy, kdy jsme měli zakázky i za tři tisíce na osobu za jeden večer,“ dodal Plotěný.

Dražší pohoštění ale znamená i přípravu specialit. „Čokoládová fontánka je teď asi největším lákadlem. Efekty a sošky z ledu už jdou pomalu z módy,“ přiblížil současné trendy v cateringu Cajz z Catering_PM Gastroservis. Firmy a agentury které využívají cateringových služeb si nabídku většinou pochvalují. Spokojeni jsou s přizpůsobivostí, flexibilitou a novými nápady. „Většinou seznámíme firmu s programem, druhem hostů, typem akce a oni přijdou již s hotovými návrhy,“popsala spolupráci s cateringem manažerka PF You agentury, která jej využívá často, Petra Fňukalová.

Bohatá nabídka rautů ale závisí na pracovnících. Firmy z oboru se shodují v tom, že je na gastronomickém trhu nedostatek vysoce kvalifikovaných specialistů. Kuchařů a číšníků je hodně, ale pokud firma potřebuje profesionály se zkušenostmi s obsluhováním například prezidenta, není jednoduché je najít.

Číšníci a kuchaři si práci v cateringových společnostech většinou pochvalují. „Je to zajímavá zkušenost do života. Pokud člověk pracuje v solidní firmě, dostane se na nevšední místa a pozná i spoustu zajímavých osobností,“ vpopsala svou práci jedna z pracovnic cateringu Veronika Ábelová. Platy lidí v této profesi jsou rozmanité. Podle Ábelové záleží na pozici pracovníka. „Ne všichni jsou zpravidla odměněni stejně. Vedoucí pracují na place, takže hodnotí jednotlivé pracovníky a záleží tedy i na schopnostech člověka,“ dodala Ábelová.

10.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Monika Baldriánová z Hodonína žila ve Španělsku poblíž místa, kde útočili teroristé.
21

Teror v Barceloně: Lidé se bojí zajít si i pro jídlo, říká Hodoňanka

Matěj Hollan.
14

Krach rezidentních zón? Brno nedosáhlo na dotaci, Hollan selhání odmítá

Polonahý "kleptoman" utíkal s ukradeným řetízkem. Půl hodiny po svém odsouzení

Brno – Strhl starší dámě z krku zlatý řetízek a dal se na útěk. Daleko s ním ale polonahý devatenáctiletý mladík nedoběhl. S křikem se za ním vydala oloupená žena a poté i policisté, kolem kterých muž proběhl Nádražní ulicí. Když ho hlídka zastavila, zjistila, že devatenáctiletý muž byl za podobnou krádež odsouzen jen půl hodiny před honičkou.

Festival s neckyádou oživí nábřeží Svitavy. Na čtrnácti místech

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ – Živá Svitava. Tak zní téma třetího ročníku festivalu Překročme řeku na nábřeží Svitavy. V sobotu od desíti hodin dopoledne mohou nejen Brňané zavítat na čtrnáct míst podél řeky, kde se mohou zapojit do různorodých programů.

Hořelo v podkroví rodinného domu. Žena a hasič se nadýchali kouře

Veverská Bítýška - Plameny pohltily v pátek krátce po půl desáté dopoledne vikýř a střechu domu v Nádražní ulici ve Veverské Bítýšce. Ačkoli hasiči nemuseli z hořícího podkroví rodinného domu nikoho evakuovat, záchranáři ošetřili na místě ženu a jednoho z dobrovolných hasičů. Oba se nadýchali kouře.

Výhru Komety nad Jihlavou řídilo duo rybářů, Haščák se mstil

Brno /FOTOGALERIE/  – Omlazená Kometa úřadovala. Trenérský štáb brněnských hokejistů v šestém přípravném utkání proti Dukle Jihlava nasadil talentované mužstvo s věkovým průměrem pouhých 22,7 let, které si s extraligovým nováčkem poradilo 3:1. „Kluci hráli dobře, je radost se na ně dívat na tréninku i v zápase, navíc jsou skromní,“ povídal brněnský útočník Marcel Haščák.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení