VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ozdobou rautů jsou sochy z ledu i fontány

BRNO - Malé občerstvení nebo větší raut jsou součástí snad každé akce. Organizátoři plesů či konferencí ale nezajištují pohoštění vlastními silami, najímají si na to specializované, takzvané cateringové, firmy.

10.4.2007
SDÍLEJ:

Přípravou rautů a občerstvení se zabývají desítky firem. Foto: ISIFA

Cateringové služby poskytují v Brně a okolí desítky společností. Služby podniků, zabývajících se tímto servisem vyhledávají zákazníci stále častěji a patří mezi ně malé i větší firmy. „Je to devadesát procent naší práce v cateringu, jen v letošní plesové sezoně jsme dělali patnáct plesů pro tento druh klientů,“ uvedl jeden z vedoucích firmy Catering-PM Gastroservis Petr Cajzl.

Ceny jsou ve stovkách na osobu

Cena rautu, večeře nebo večírku s bohatým občerstvením se pohybuje různě. „Za pět set korun na osobu jsou ty nejzákladnější služby jako studená kuchyně a pár číšníků,“ řekl spolumajitel firmy Party servis Valoria Martin Plotěný. Horní cenové hranici se podle něj meze nekladou. „Byly případy, kdy jsme měli zakázky i za tři tisíce na osobu za jeden večer,“ dodal Plotěný.

Dražší pohoštění ale znamená i přípravu specialit. „Čokoládová fontánka je teď asi největším lákadlem. Efekty a sošky z ledu už jdou pomalu z módy,“ přiblížil současné trendy v cateringu Cajz z Catering_PM Gastroservis. Firmy a agentury které využívají cateringových služeb si nabídku většinou pochvalují. Spokojeni jsou s přizpůsobivostí, flexibilitou a novými nápady. „Většinou seznámíme firmu s programem, druhem hostů, typem akce a oni přijdou již s hotovými návrhy,“popsala spolupráci s cateringem manažerka PF You agentury, která jej využívá často, Petra Fňukalová.

Bohatá nabídka rautů ale závisí na pracovnících. Firmy z oboru se shodují v tom, že je na gastronomickém trhu nedostatek vysoce kvalifikovaných specialistů. Kuchařů a číšníků je hodně, ale pokud firma potřebuje profesionály se zkušenostmi s obsluhováním například prezidenta, není jednoduché je najít.

Číšníci a kuchaři si práci v cateringových společnostech většinou pochvalují. „Je to zajímavá zkušenost do života. Pokud člověk pracuje v solidní firmě, dostane se na nevšední místa a pozná i spoustu zajímavých osobností,“ vpopsala svou práci jedna z pracovnic cateringu Veronika Ábelová. Platy lidí v této profesi jsou rozmanité. Podle Ábelové záleží na pozici pracovníka. „Ne všichni jsou zpravidla odměněni stejně. Vedoucí pracují na place, takže hodnotí jednotlivé pracovníky a záleží tedy i na schopnostech člověka,“ dodala Ábelová.

10.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Utkání 26. kola první fotbalové ligy mezi FC Vysočina Jihlava a FC Zbrojovka Brno, 28. dubna v Jihlavě.
10

Zbrojovka prohrála s Jihlavou 3:0. Je to ohromná ostuda, řekl Habanec

Irena Janoušková.

S operací Afghánky jsme museli počkat na manžela, popisuje anestezioložka

VIDEO: Opilý řidič kamionu kličkoval po dálnici. Měl 3 promile, nemohl ani stát

Břeclav – Podivně jedoucího kamionu na dálnici D2 u Břeclavi ve směru na Brno si před pár dny všimla hlídka celníků. Kontrola potvrdila, že s řidičem není něco v pořádku. Přivolaní policisté z dálničního oddělení v Podivíně při dechové zkoušce opilému cizinci naměřili téměř tři promile alkoholu. „Čtyřicetiletý muž za volantem nebyl schopen ani sám chodit či stát, na zemi vsedě téměř usínal," popsal v pátek policejní mluvčí Pavel Šváb.

Realizační tým A mužstva Komety pokračuje, jen bez Pešouta

Brno – I po zisku mistrovského titulu hokejová Kometa poupravuje realizační tým. Na začátku týdne potvrdil setrvání v roli hlavního kouče pro příští sezonu Libor Zábranský. Jeho asistenty zůstávají Kamil Pokorný a Petr Haken, u A týmu však končí Martin Pešout a trenér brankářů Jiří Sklenář.

Sedm klíšťat za necelou hodinu. Studenti vlajkovali v Pisárkách

Brno /FOTOGALERIE/ – Mezi stromy v brněnských Pisárkách se pomalu prochází studenti. Jejich pohled směřuje do země, jako by hledali hřiby. Místo nich však pomocí metody vlajkování pátrají po klíšťatech. Přestože byly v pátek dopoledne pouze tři stupně nad nulou, posbírali odborníci z Masarykovy univerzity za necelou hodinu sedm klíšťat. Ta následně otestují v laboratoři, zda nepřenáší klíšťovou encefalitidu.

Rezidentní parkování? Starostové chtějí bránit místní před náporem řidičů

Brno /INFOGRAFIKA/ – Obavy z nedostatku parkovacích míst, vysokých poplatků i zbytečného papírování. Hlavní důvody, proč se zástupcům brněnských městských částí moc nelíbí systém rezidentního parkování. Přesto se do něj pravděpodobně zapojí. Zvláště čtvrti sousedící s centrem města se totiž bojí velkého náporu řidičů hledajících místo mimo zóny už naplánované v Brně-středu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies