VYBERTE SI REGION

Potraviny zdraží. Maso, mléko i pečivo

BRNO - Agrární komora předpovídá nárůst cen až o pětadvacet procent. Někteří odborníci ale tyto předpovědi mírní.

10.9.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Archiv

Jihomoravanům se peněženky oproti loňsku naplnily o devět procent, oznamovali v předminulém týdnu statistici optimistickou zprávu. Tu teď možná překřičí předpověď lidí z agrární komory: v obchodech se bude zdražovat, možná dokonce až o pětadvacet procent.

Mnozí odborníci však odhady agrární komory mírní. „Potraviny se určitě zdražovat budou. Zvýšení cen o celou čtvrtinu ale podle mého názoru nehrozí. Rozhodně ne během roku,“ myslí si analytik z redakce portálu Finance.cz Michal Ruml. Jeho tip pro roční růst cen se pohybuje mezi deseti až patnácti procenty. „Nebo ještě méně, záleží na druhu potravin,“ dodal.

Rostou ceny obilí

Nejvíce by měly podražit masné a mléčné výrobky a pečivo. „Ceny potravin ovlivňuje dlouhodobé podhodnocení cen potravin v České republice a růst cen potravin v celé Evropské unii,“ vysvětlil Ruml. Tím hlavním důvodem je ale růst ceny obilí na světových trzích. Celosvětově jsou totiž letošní zásoby obilí nejnižší za dvacet let.

Důvody? Vysoká spotřeba v nejlidnatějších zemích světa, v Číně a Indii, odliv obilí i řepky do biopaliv a také neúroda. Ta se dotkla České republiky i jihomoravského regionu.

„Proti obvyklé sklizni je největší výpadek právě v Jihomoravském kraji,“ uvedl Jaromír Musil z Jihomoravské agrární komory. Celkem se v kraji sklidilo v průměru 3,9 tuny obilovin z hektaru.

„Ještě před třemi roky dosahovaly výnosy 5,6 tuny na hektar a od té doby klesají,“ konstatoval Musil. Loňská úroda nebyla navíc příliš kvalitní. Podobně pesimistická čísla hlásí i z jiných českých a moravských krajů i evropských zemí.

„Dlouhodobý trend snižování zásob obilí v celé Evropě se bude podílet na zdražování obilí, a tedy i pečiva,“ tvrdí generální ředitel brněnské pekárny Penam Jaroslav Kurčík. Svaz průmyslových mlýnů už oficiálně oznámil zdražení mouky o pětadvacet procent. „Cena obilí stoupá závratným způsobem. Nedokážeme teď říci, o kolik budeme zdražovat, ale určitě se tomu nevyhneme,“ dodal Kurčík. Pekárna se prý při růstu nákladů snaží nejprve najít vlastní úspory. Zvýšení cen, které není jednoduché ani pro firmu, prý vždy zvažuje. Nezdražují však jen pekaři.

„Výrazné zdražení obilovin povede k dalšímu růstu ceny krmných směsí, které se projeví i v cenách masa. Cena je závislá na výkupních cenách živých hospodářských zvířat od chovatelů, kteří také zdražují,“ řekla Jana Kindlová ze společnosti Agropol, která provozuje Moravskoslezské drůbežářské závody. O kolik se bude zdražovat, si ale netroufá odhadnout. „Cenu ovlivňují i obchodní řetězce, přes které prodáváme většinu našich výrobků na český trh,“ dodala Kindlová.

Právě obchodní řetězce budou hrát podle analytika Rumla významnou roli. „Mají na ceny potravin významný vliv a budou tlačit ceny dolů. Stejně jako vysoká konkurence, která v oboru panuje. Ta by měla tlumit i ceny potravin po zvýšení DPH z pěti na devět procent,“ podotkl Ruml.

10.9.2007
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jih Moravy je nejchladnější v republice. Silničáři doporučují opatrnou jízdu

Jižní Morava - Hlavní silniční tahy na jižní Moravě jsou v pondělí ráno sjízdné bez komplikací, ovšem na vedlejších cestách doporučují silničáři zvýšenou opatrnost. Na takzvaných inertních úsecích, které se neudržují chemicky, leží ujetý sníh krytý posypem.

Situaci v tabulce nevidím tak černě, hlásil po porážce s Olomoucí kapitán Čermák

Brno – Kapitán svým spoluhráčům nic nevyčítal. Leoš Čermák a jeho parťáci doma v neděli nestačili na Olomouc a v 39. kole extraligy prohráli 1:3. Na slovenského brankáře Branislava Konráda vyslali 33 střel, z nichž se však hokejistům Komety ujala pouze jedna.

Jak být v práci 40 hodin týdně a nezbláznit se

Pracujete často deset hodin denně a přesto stále nestíháte? Pak si potřebujete lépe naplánovat pracovní den a využívat čas efektivněji. Za 40 hodin týdně byste měli pohodlně zvládnout náplň práce, pokud ji děláte správně. Jak na to, radí experti na efektivitu práce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies