VYBERTE SI REGION

Potraviny zdraží. Maso, mléko i pečivo

BRNO - Agrární komora předpovídá nárůst cen až o pětadvacet procent. Někteří odborníci ale tyto předpovědi mírní.

10.9.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Archiv

Jihomoravanům se peněženky oproti loňsku naplnily o devět procent, oznamovali v předminulém týdnu statistici optimistickou zprávu. Tu teď možná překřičí předpověď lidí z agrární komory: v obchodech se bude zdražovat, možná dokonce až o pětadvacet procent.

Mnozí odborníci však odhady agrární komory mírní. „Potraviny se určitě zdražovat budou. Zvýšení cen o celou čtvrtinu ale podle mého názoru nehrozí. Rozhodně ne během roku,“ myslí si analytik z redakce portálu Finance.cz Michal Ruml. Jeho tip pro roční růst cen se pohybuje mezi deseti až patnácti procenty. „Nebo ještě méně, záleží na druhu potravin,“ dodal.

Rostou ceny obilí

Nejvíce by měly podražit masné a mléčné výrobky a pečivo. „Ceny potravin ovlivňuje dlouhodobé podhodnocení cen potravin v České republice a růst cen potravin v celé Evropské unii,“ vysvětlil Ruml. Tím hlavním důvodem je ale růst ceny obilí na světových trzích. Celosvětově jsou totiž letošní zásoby obilí nejnižší za dvacet let.

Důvody? Vysoká spotřeba v nejlidnatějších zemích světa, v Číně a Indii, odliv obilí i řepky do biopaliv a také neúroda. Ta se dotkla České republiky i jihomoravského regionu.

„Proti obvyklé sklizni je největší výpadek právě v Jihomoravském kraji,“ uvedl Jaromír Musil z Jihomoravské agrární komory. Celkem se v kraji sklidilo v průměru 3,9 tuny obilovin z hektaru.

„Ještě před třemi roky dosahovaly výnosy 5,6 tuny na hektar a od té doby klesají,“ konstatoval Musil. Loňská úroda nebyla navíc příliš kvalitní. Podobně pesimistická čísla hlásí i z jiných českých a moravských krajů i evropských zemí.

„Dlouhodobý trend snižování zásob obilí v celé Evropě se bude podílet na zdražování obilí, a tedy i pečiva,“ tvrdí generální ředitel brněnské pekárny Penam Jaroslav Kurčík. Svaz průmyslových mlýnů už oficiálně oznámil zdražení mouky o pětadvacet procent. „Cena obilí stoupá závratným způsobem. Nedokážeme teď říci, o kolik budeme zdražovat, ale určitě se tomu nevyhneme,“ dodal Kurčík. Pekárna se prý při růstu nákladů snaží nejprve najít vlastní úspory. Zvýšení cen, které není jednoduché ani pro firmu, prý vždy zvažuje. Nezdražují však jen pekaři.

„Výrazné zdražení obilovin povede k dalšímu růstu ceny krmných směsí, které se projeví i v cenách masa. Cena je závislá na výkupních cenách živých hospodářských zvířat od chovatelů, kteří také zdražují,“ řekla Jana Kindlová ze společnosti Agropol, která provozuje Moravskoslezské drůbežářské závody. O kolik se bude zdražovat, si ale netroufá odhadnout. „Cenu ovlivňují i obchodní řetězce, přes které prodáváme většinu našich výrobků na český trh,“ dodala Kindlová.

Právě obchodní řetězce budou hrát podle analytika Rumla významnou roli. „Mají na ceny potravin významný vliv a budou tlačit ceny dolů. Stejně jako vysoká konkurence, která v oboru panuje. Ta by měla tlumit i ceny potravin po zvýšení DPH z pěti na devět procent,“ podotkl Ruml.

10.9.2007
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kometa hledá jednodušší cestu, na ledě omezí i žabičky. Zábranský nazul brusle

Brno – Na trénincích hokejové Komety v posledních dnech přibyl jeden hlas navíc. Ne, nejedná se o novou posilu. Na své svěřence dohlížel přímo na ledě i majitel klubu a zároveň hlavní kouč Libor Zábranský, který dosud přípravu nechával na svých asistentech. „Je to persona a ví, kdy má vstoupit do kabiny a na led," oceňuje přínos hlavního muže Komety asistent Kamil Pokorný.

AKTUALIZOVÁNO

Potřetí za sebou. Lezec Ondra opět vládne brněnským sportovcům

Brno  /FOTOGALERIE/ – Každý rok překvapuje odborníky i své soupeře, co všechno dokáže. Sbírá medaile na světových šampionátech, udivuje výstupy ve skalách. A jeho úspěchu si všímají i doma, v Brně. Sportovní lezec Adam Ondra se letos tak už potřetí v řadě stal nejlepším sportovcem města Brna. Cenu převzal ve čtvrtek večer při slavnostním vyhlášení v Hotelu Voroněž.

Salon vín: titul šampiona získalo po roční pauze Zámecké vinařství Bzenec

Valtice, Bzenec – Prvenství v prestižní Národní soutěži vín České republiky slaví vinařství z Hodonínska. Šampionem expozice Salon vín pro příští rok se ve čtvrtek stal Ryzlink vlašský 2015 v pozdním sběru řady Collection 1508 Reservé ze Zámeckého vinařství Bzenec. Vítězné vinařství navázalo na úspěšnou sérii z předešlých let. „Jde o víno zlatavé barvy se zelenkavými odlesky, s vůní grepové pecky a mandlí ukazující na výbornou vyzrálost hroznů," přiblížil oceněné nejlepší víno ředitel bzeneckého vinařství Bořek Svoboda. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies