VYBERTE SI REGION

Preparátor: Život je o životě a smrti

BRNO - Když je v Africe nebo v českých luzích a hájích „přecpáno“, nastupují lovci, kteří musí nadbytečná, nemocná a stará zvířata ulovit. Živočichové ale nepřijdou nazmar. Řada z nich skončí pod rukama preparátora, čtyřiatřicetiletého Pavla Zugara, který jim navrátí původní podobu.

14.5.2007
SDÍLEJ:

Preparátor Pavel ZugarFoto: Archiv Pavla Zugara

Vycpaná zvířata pak mohou obdivovat děti ve školách nebo návštěvníci muzeí.

Preparaci zvířat Zugar nikdy nepovažoval za nic morbidního. „Věnoval se tomu už můj otec, který měl malou dílnu. Mezi mrtvými zvířaty jsem prakticky vyrůstal. Smrt jsem bral jako součást života. Spíše jsem měl radost, že vzniklo něco, co se lidem může líbit,“ vzpomíná na své začátky podnikatel, který preparuje prakticky všechno.

Jeho společnost přijímá objednávky na preparaci zvířat jak od myslivců a lovců, tak od škol, zoologických zahrad nebo muzeí. „Rukama mi prošly ryby, plazi, ptáci i savci. K těm mám největší vztah, protože u nich si člověk musí pohrát s detaily a anatomií. Je to vlastně umělecko-řemeslná práce,“ tvrdí o svém neobvyklém zaměstnání Zugar.

Jeho nejmenším dílem byl rejsek, největším žirafa a nejtěžším nosorožec. „Když k nám někdo zvíře doveze, musí se odstranit veškeré organické části jeho těla. Zůstává jen tenká kůže, takže se hravě stane, že z neupravené sto kilo vážící kůže máte nakonec pětadvacetikilový základ,“ popisuje Zugar.

Kůže se pak nasazuje na takzvané manekýnky, což jsou odlitky těl jednotlivých zvířat. Tím ovšem práce nekončí. „Když se kůže dokonale napne, dodělávají se drobné úpravy, vsazují se skleněné oči, dobarvuje se, retušuje a pak se musí celé vycpané zvíře nechat zaschnout,“ objasňuje preparátor další postup.

Práce je někdy náročná. „Větší savci, jako jsou žirafy nebo bizoni, vyžadují třeba i několikaměsíční práci, než se úplně dokončí. Navíc k tomu potřebuji pomocníky, protože žirafu si těžko otočíte v ruce,“ vysvětluje podnikatel.

Zvířata, která ve své dílně zpracovává, prý ale rozhodně nejsou od pytláků. „Pocházejí z povolených lovů, které se musí dělat pro zachování těch ostatních. Každý lov je zaplacený, a z těch peněz pak parky nebo lesy financují svůj další provoz,“ objasňuje Zugar.

K podnikateli prý občas zamíří i lidé, kteří chtějí zvěčnit domácího mazlíčka. „Zanechává to ve mě rozporuplné pocity. Sám vlastním dva jezevčíky, a nedovedu si představit, že bych si nějakého vycpal na památku,“ dodává pobaveně Zugar.

14.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační fotografie.

Muž blokoval tramvaj. Dal hlavičku ženě, která mu chtěla pomoci

Ilustrační foto
1

Platy v kraji? I přes navýšení jsou stále podprůměrné

Rychle a zběsile v Brně. Provokoval strážníky, pak ujížděl i na červenou

Brno /VIDEO/ – Byla to honička skoro jako z akčního filmu. Před brněnskými strážníky ujížděl řidič, který předtím úmyslně zaparkoval na chodníku před ředitelstvím městské policie ve Štefánikově ulici a odmítal auto odstranit. Situaci po zadržení vysvětloval tím, že zákony jsou od toho, aby se porušovaly. „Dobrá honička," řekl zasahujícím policistům.

Ples jako Brno: Gejzír nápadů, hodnotí celebrity

Brno /REPORTÁŽ/ – Po červeném koberci v sobotu večer přicházejí do brněnské Fait Gallery první celebrity. V záři barevných světel se třpytí dlouhé šaty krásných dam, doprovázených pány ve smokingu s motýlkem. Pečlivě upravené stoly zdobí kytice bílých a růžových tulipánů. Nad nimi se starostlivě sklání číšníci a dohlížejí, aby skleničky nezůstávaly prázdné. Ples jako Brno začíná.

O oblékání mrtvých není zájem, komentuje novelu majitel pohřební služby

Jižní Morava /ROZHOVOR/ – Větší kontrola pohřebních služeb, důstojnější zacházení s mrtvými a ve výsledku větší komfort pozůstalých. Politici si od novely zákona o pohřebnictví slibují velké zlepšení. Podle majitele brněnské pohřební služby Pavla Cajzla jsou změny nadbytečné. „Většina věcí je jenom o domluvě, není třeba, aby je určoval zákon," vysvětlil majitel pohřební služby Cajzl.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies