VYBRAT REGION
Zavřít mapu

První burčák odstartoval sezonu, bude nejistá

Jižní Morava - Burčák patří neodmyslitelně k babímu létu a hlásícímu se podzimu. První doušky nasládlého nápoje si však třeba na Znojemsku vychutnávají už od tohoto týdne.

12.8.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Lubomír Stehlík

„Letos začínáme nabízet burčák přibližně ve stejnou dobu jako loni. Zákon to dovoluje od 1. srpna, proto vinaři směřují výrobu burčáku co nejblíž k tomuto datu. Prodáváme zatím odrůdu Irsai Oliver z Velkých Pavlovic,“ uvedla spolumajitelka jedné ze znojemských vinoték Lenka Beranová. Lidé o nabídce ještě nevědí, ale až se zpráva rozkřikne, bude podle Beranové prodejna plná.

Na stáncích v ulicích měst se burčáky zpravidla objevují až později. Lidé k výrobkům z raných odrůd nemají tak velkou důvěru a s nákupem váhají. „Burčák piji, ale beru ho jedině od známého, který má vinohrad. Nedůvěřuji totiž žluté tekutině, kterou prodávají u silnice. Podle mě je to zkvašený jablečný mošt. Vždyť většina vinařů ještě nesklízela hrozny,“ myslí si například Roman Borovec z Brna. Přesto se ale tyto brzké burčáky kvalitou neliší od těch, které se prodávají na přelomu srpna a září. „Jsou stejně dobré. Navíc kontroly jsou teď tak přísné, že by si někdo nekvalitní výrobky prodávat netroufnul,“ uvedl předseda Svazu vinařů Jiří Sedlo.

Burčák je přesto zatím rarita. Většina vinařů plánuje výrobu až v druhé půlce tohoto měsíce. „V Mikulčicích bude 22. srpna den otevřených dveří vinařských sklepů s ochutnávkou burčáku. Do té doby to určitě stihneme,“ slíbil vinař Lubomír Dvořáček z Hodonínska. S výrobou kvašeného nápoje nespěchají ani Brňané. „Burčák budeme mít až v září. Víno pěstujeme na jediné vinici v Brně, která je ve svahu pod lomem Hády. Jezdíme s ním i na soutěže,“ zmínil starosta Vinohrad Jiří Čejka.

I když vinaři začínají vyrábět první burčák, nedokáží odhadnout konečnou sklizeň a kvalitu letošního ročníku vína. „Počasí bylo letos hodně zvláštní. Střídalo se sucho, mokro, nyní to pět vypadá na parna. Na konečnou kvalitu vína a na úrodu bude mít vliv hlavně srpen a září. Vínu by prospělo slunečné počasí,“ popsal letošní sezonu Sedlo. Víno podle něj bude letos nejspíš spíš kvalitní, otázkou zůstává, kolik jej bude. „Vinaře ohrožují hlavně kroupy. To se týká celé Evropy. Může se stát, že třeba z vinice nesklidí kvůli bouřkám vůbec nic,“ podotkl Sedlo.

Během deseti minut můžou přijít vinaři o celou úrodu. Zkušenosti mají například pěstitelé v Mikulčicích. „V červenci tu padaly ledové kroupy bez deště. Stačily za chvilku zničit v jednom místě třetinu úrody,“ povzdechl si Dvořáček. Nestálost letošního počasí podle něj brání v jakýchkoliv předpovědích o letošní úrodě.

Krize vinaře zatím nijak zásadně nepostihla. Jediné, co se mění, je cena modrého hroznu. „Lidé méně kupují červené víno, proto výkupní cena klesá. Vinaři se však většinou zaměřují na oba druhy, proto se můžou poptávce přizpůsobit,“ uvedl Sedlo.

Jednou z možností, jak překonat tento nepříznivý vývoj, je výroba stále oblíbenějšího růžového vína. To se vyrábí z modrých hroznů, avšak směs šťávy a slupek se nechává naležet jen pár hodin. Víno proto nezíská tolik červeného barviva. „Je příjemné na pití, lehké a v létě mimořádně osvěžující. Jihomoravská rosé jsou velmi kvalitní, mají výraznou ovocnou chuť a vůni,“ přiblížil růžová vína someliér Libor Nazarčuk z Břeclavi. Jeho slova potvrdil i Dvořáček. „Letos si rosé kupují i ti, kteří jej nikdy před tím nepili,“ zakončil vinař.

ANETA ŠEDÁ

12.8.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Archeopark Pavlov. Ilustrační foto.

Soutěžilo muzeum i studio televize. Kraj rozdával ceny za stavby

Při dopravní nehodě před třemi lety přišel Aleš Eger o pravou nohu. Ve čtvrtek o svých zkušenostech vyprávěl na Integrované střední škole automobilové v Brně na akci pro nezkušené a začínající řidiče Jezdím cool.
5

Přišel o nohu a nechtěl, aby ho zachránili. Svůj příběh říká začínajícím řidičům

Děti neponižuji. Nabádali je proti mně, oponuje učitelka. Někteří rodiče ji hájí

Brno - Po stížnosti rodičů na učitelku základní školy Labská se Brněnskému deníku Rovnost ozvali jiní, kteří ji naopak hájí. Pochybení odmítá i dotyčná vyučující.

Největší obavy důchodců? O zdraví i z migrantů, ukázal dlouholetý výzkum

Brno – Jak vnímají lidé odchod do důchodu a z čeho mají největší starosti? Na podobné otázky i mnoho dalších hledali odpověď výzkumníci z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Několik let analyzovali pomocí dat z evropských šetření, dotazníků i hloubkových rozhovorů kvalitu života českých důchodců. Ve středu představili výsledky.

Bez přepychových přístrojů. Polní nemocnice přibližuje práci Lékařů bez hranic

Brno – Jak chutná roztok proti choleře, proč mají podvyživené děti nafouklá břicha nebo jak se chirurgům operuje ve válkách, mohou lidé zjistit od čtvrtka 27. dubna až do středy 3. května na brněnském náměstí Svobody. Začala tam totiž výstava s názvem Polní nemocnice Lékařů bez hranic.

AKTUALIZOVÁNO

První vertikální farma. Firma vypěstuje ekologické saláty v patrech nad sebou

Břeclav - Břeclavská Fosfa bude historicky první v republice, která vypěstuje zeleninu uvnitř speciální budovy. V takzvané vertikální farmě porostou saláty bez pesticidů a chemikálií.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies