VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Stehlík: Rohlík z naší pekárny poznám

BRNO - Každé ráno čerstvé pečivo z pekárny a čaj nebo kávu. Taková snídaně dokáže příjemně nastartovat všední den. V brněnské pekárně Svoj & Svoj na Palackého třídě se peče denně čtyřiadvacet hodin, a proto tam lze čerstvé pečivo koupit třeba o půlnoci.

30.10.2007 2
SDÍLEJ:

Pekař Radek StehlíkFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

„Jsme malá pekárna, takže podíl ruční práce je u nás velký,“ vysvětluje osmadvacetiletý pekař Radek Stehlík. Vyvrací tak představu, že teď už pečivo vyrábějí jen stroje. „Ve velkých pekárnách se stává, že člověk se pečiva ani nedotkne, vše záleží na vybavení,“ připouští pekař, jehož oděv po směně bílý nezůstává.

Rodilý Brňan se k pekařině dostal náhodou. „Původně jsem chtěl být kuchařem. Z kapacitních důvodů jsem začal studovat pekařinu, ale teď bych neměnil,“ říká. Už během studií si vydělával v jedné brněnské pekárně, do které se po vojně vrátil. Momentálně je šestým rokem zaměstnaný v pekárně Svoj & Svoj.

„Vyrábíme mnoho druhů pečiva. Naší specialitou je loupáček obalovaný v drobence,“ říká pekař. Podle něj v pekárně denně vyrobí zhruba tři tisíce kusů pečiva. Vyráběné druhy jsou závislé na zájmu zákazníka. „Většina lidí je navyklá na konkrétní pečivo. S tím navštěvují naši pekárnu,“ poznamenává Stehlík.

Suroviny a jejich množství pekař připravuje ručně, pak je vloží do mísicího zařízení. Mezitím si připravuje plechy a posýpky. Speciální stroje těsto rozdělí na kousky a pekař je ručně rozválí. Výsledné tvary pak vznikají v přístrojích, například rohlíky ve stroji rohlíkovacím.

„Jednotlivé pekárny používají různé receptury. Chuť obyčejného rohlíku je v každé pekárně trochu jiná,“ konstatuje Stehlík, jenž tvrdí, že rohlík ze své pekárny rozezná od těch dalších.

Postupy výroby se v pekárnách udržují z generace na generaci, obměny přicházejí nejčastěji od výrobců přípravků do pečiva. „Prodejce nám například nabídne novou směs do rohlíků a zároveň navrhne novou recepturu,“ vysvětluje.

Podle pekaře je v dnešní době největší problém sehnat kvalifikované pracovníky, kteří jsou ochotni pracovat i přes noc.

Na vánoční svátky se v pekárně dva dny pečou skoro jen vánočky, o které je zájem pětkrát větší než v průběhu roku. Dává se do nich navíc kandované ovoce, pomerančová kůra a sypou se mandlemi. „Není nad chleba. Dobře upečený mi dokáže zlepšit náladu,“ dodává pekař.

30.10.2007 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

MONTÁŽ pokladen pro elektronickou evidenci tržeb. Ilustrační foto.
1

Druhá vlna EET v kraji: obchodníci si stěžují, někteří i končí

Úterní extrémně důležitý souboj o elitní šestku bude i soubojem dvou slovenských gólmanů - Marka Čiliaka (vlevo) z Komety a Jána Laca z Pirátů.
1

Kometu čeká klíčový zápas sezony. Boj o přímý postup rozhodne duel gólmanů

Přes 80 nehod. Křižovatku na staré dálnici mají udělat bezpečnější semafory

Brno – Nebezpečnou křižovatku staré dálnice s ulicemi Žebětínská a Kohoutovická, na které bylo za posledních dvaadvacet let přes osmdesát nehod, upraví žebětínská radnice. Jak už Brněnský deník Rovnost informoval, provoz na ní budou nově řídit semafory. Na přivaděčích ke křížení navíc bude maximální rychlost snížená na padesát kilometrů v hodině.

VIDEO: S ukradeným autem ujížděl policistům, zastavila ho až svodidla

Rajhrad – Jedině mrtvola v kufru chyběla v seznamu prohřešků řidiči, kterého v neděli pronásledovali policisté. Čtyřiatřicetiletý řidič na sebe upozornil nebezpečným kličkováním ve Vojkovicích. „Vůz se snažili kolegové zastavit, řidič ale jejich pokyny ignoroval a začal ujíždět. Při zběsilé jízdě vysokou rychlostí vjel bláznivě jedoucí šofér několikrát do protisměru a na chodník," popsal událost v pondělí policejní mluvčí Bohumil Malášek.

AKTUALIZUJEME

Udusily se, nebo je zabily výkaly? V rybníce u Předklášteří zemřely stovky ryb

Předklášteří – Stovky mrtvých ryb našli rybáři v rybníce nedaleko Předklášteří na Tišnovsku. S informací přišla jako první televize Prima. Jak uvedla, zvířata se v zřejmě v období silných mrazů udusila. Případ v současnosti vyšetřuje policie.

Nejsem dobrý hlavičkář, smál se autor vítězné trefy proti Liberci Řezníček

Brno – Když se trefí, Zbrojovka zákonitě boduje. V letošním ročníku nejvyšší české fotbalové soutěže sice útočník Jakub Řezníček vstřelil teprve čtvrtou branku z osmnácti utkání, ale Zbrojovka z těchto duelů brala osm bodů. V sobotu poprvé v aktuálním ročníku skóroval na domácím stadionu v Srbské ulici a jeho hlavička přinesla nesmírně důležitou výhru 1:0 s Libercem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies