VYBERTE SI REGION

Stehlík: Rohlík z naší pekárny poznám

BRNO - Každé ráno čerstvé pečivo z pekárny a čaj nebo kávu. Taková snídaně dokáže příjemně nastartovat všední den. V brněnské pekárně Svoj & Svoj na Palackého třídě se peče denně čtyřiadvacet hodin, a proto tam lze čerstvé pečivo koupit třeba o půlnoci.

30.10.2007 2
SDÍLEJ:

Pekař Radek StehlíkFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

„Jsme malá pekárna, takže podíl ruční práce je u nás velký,“ vysvětluje osmadvacetiletý pekař Radek Stehlík. Vyvrací tak představu, že teď už pečivo vyrábějí jen stroje. „Ve velkých pekárnách se stává, že člověk se pečiva ani nedotkne, vše záleží na vybavení,“ připouští pekař, jehož oděv po směně bílý nezůstává.

Rodilý Brňan se k pekařině dostal náhodou. „Původně jsem chtěl být kuchařem. Z kapacitních důvodů jsem začal studovat pekařinu, ale teď bych neměnil,“ říká. Už během studií si vydělával v jedné brněnské pekárně, do které se po vojně vrátil. Momentálně je šestým rokem zaměstnaný v pekárně Svoj & Svoj.

„Vyrábíme mnoho druhů pečiva. Naší specialitou je loupáček obalovaný v drobence,“ říká pekař. Podle něj v pekárně denně vyrobí zhruba tři tisíce kusů pečiva. Vyráběné druhy jsou závislé na zájmu zákazníka. „Většina lidí je navyklá na konkrétní pečivo. S tím navštěvují naši pekárnu,“ poznamenává Stehlík.

Suroviny a jejich množství pekař připravuje ručně, pak je vloží do mísicího zařízení. Mezitím si připravuje plechy a posýpky. Speciální stroje těsto rozdělí na kousky a pekař je ručně rozválí. Výsledné tvary pak vznikají v přístrojích, například rohlíky ve stroji rohlíkovacím.

„Jednotlivé pekárny používají různé receptury. Chuť obyčejného rohlíku je v každé pekárně trochu jiná,“ konstatuje Stehlík, jenž tvrdí, že rohlík ze své pekárny rozezná od těch dalších.

Postupy výroby se v pekárnách udržují z generace na generaci, obměny přicházejí nejčastěji od výrobců přípravků do pečiva. „Prodejce nám například nabídne novou směs do rohlíků a zároveň navrhne novou recepturu,“ vysvětluje.

Podle pekaře je v dnešní době největší problém sehnat kvalifikované pracovníky, kteří jsou ochotni pracovat i přes noc.

Na vánoční svátky se v pekárně dva dny pečou skoro jen vánočky, o které je zájem pětkrát větší než v průběhu roku. Dává se do nich navíc kandované ovoce, pomerančová kůra a sypou se mandlemi. „Není nad chleba. Dobře upečený mi dokáže zlepšit náladu,“ dodává pekař.

30.10.2007 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační fotografie.

Muž blokoval tramvaj. Dal hlavičku ženě, která mu chtěla pomoci

Ilustrační foto
1

Platy v kraji? I přes navýšení jsou stále podprůměrné

Rychle a zběsile v Brně. Provokoval strážníky, pak ujížděl i na červenou

Brno /VIDEO/ – Byla to honička skoro jako z akčního filmu. Před brněnskými strážníky ujížděl řidič, který předtím úmyslně zaparkoval na chodníku před ředitelstvím městské policie ve Štefánikově ulici a odmítal auto odstranit. Situaci po zadržení vysvětloval tím, že zákony jsou od toho, aby se porušovaly. „Dobrá honička," řekl zasahujícím policistům.

Ples jako Brno: Gejzír nápadů, hodnotí celebrity

Brno /REPORTÁŽ/ – Po červeném koberci v sobotu večer přicházejí do brněnské Fait Gallery první celebrity. V záři barevných světel se třpytí dlouhé šaty krásných dam, doprovázených pány ve smokingu s motýlkem. Pečlivě upravené stoly zdobí kytice bílých a růžových tulipánů. Nad nimi se starostlivě sklání číšníci a dohlížejí, aby skleničky nezůstávaly prázdné. Ples jako Brno začíná.

O oblékání mrtvých není zájem, komentuje novelu majitel pohřební služby

Jižní Morava /ROZHOVOR/ – Větší kontrola pohřebních služeb, důstojnější zacházení s mrtvými a ve výsledku větší komfort pozůstalých. Politici si od novely zákona o pohřebnictví slibují velké zlepšení. Podle majitele brněnské pohřební služby Pavla Cajzla jsou změny nadbytečné. „Většina věcí je jenom o domluvě, není třeba, aby je určoval zákon," vysvětlil majitel pohřební služby Cajzl.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies