VYBERTE SI REGION

Martin Slanina nechává rozkvést růži z melounu

SENTICE - Když chce Martin Slanina ze Sentic na Brněnsku potěšit ženu květinou, stačí mu navštívit zelinářský krámek. Je totiž mistrem v carvingu a pod jeho rukama dokáží rozkvést i zdánlivě tak nepoetické objekty jako jsou melouny a dýně.

24.9.2007
SDÍLEJ:

Martin Slanina vyřezává ze zeleniny a ovoce květinyFoto: DENÍK/Ondřej Surý

Je to ojedinělé umění.

„Každý si u nás pod pojmem carving nejspíš vybaví sníh a lyže. Ve skutečnosti je to způsob, jak z ovoce a zeleniny udělat dekorativní předměty,“ usmívá se zakladatel firmy Carving & Catering. Zeleninové astry, růže, lilie nebo kaly mohou zpříjemnit každou slavnostní večeři. „Mým cílem je vzbudit v lidech pozitivní reakci,“ říká Slanina.

Tradice vyřezávaných plodů sahá do sedmého století. V oblasti Číny a Japonska to dokonce bylo jedno z klasických povolání. Lidé si takto zdobili obydlí. „Nyní má carving dvojí funkci. První je dekorativní, druhá se nabízí, když ta první ustupuje. Všechno to totiž můžeme sníst,“ dodal Slanina.

S carvingem se seznámil také v exotické zemi, na dovolené v Egyptě. „Studená kuchyně mě vždy lákala víc než teplá. Také proto, že u ní člověk může víc popustit uzdu fantazii,“ vysvětluje bývalý kuchař, proč se rozhodl specializovat na carving.

Firmu nedaleko Tišnova založil Slanina před půl rokem. „Kromě pořádání rautů a vyrábění ozdob fungujeme jako jistá propagace carvingové aktivity,“ podotýká. Zájem je veliký, Slaninovy kurzy lákají řadu středních gastronomických škol. Během dne se studenti naučí základní techniky vyřezávání.

„Vyřezávat se dá v podstatě do všeho,“ podotýká Slanina. Před každým výtvorem si návrh kreslí na papír. Buď pracuje podle přesných požadavků zákazníka, nebo je motiv zcela na něm. Někdy inspirace přichází znenadání. V takovém případě se hned chopí nožíků a dlátek speciálně určených k vyřezávání a pracuje bez předchozího náčrtu.

„V budoucnu bych chtěl vyřezávat také do tuků a sýrů. Je to však mnohem náročnější,“ líčí své plány Slanina.

24.9.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Divočina v lomu Hády. Studentka navrhla les místo odkladiště

Brno – Jako malá chodívala s rodiči na procházky přírodou. Záliba spolu s touhou měnit svět okolo sebe nakonec rozhodla při výběru oboru studia. Díky tomu se nyní sedmadvacetiletá Pavla Kratochvílová dostala k zahradní a krajinářské architektuře na Mendelově univerzitě. V závěru studia zvítězila v soutěži diplomových prací s tématy životního prostředí. Jako tu nejlepší z dvaceti přihlášených ji ocenila odborná porota minulý měsíc.

Trať mezi Brnem a Prahou? V zisku budeme do dvou měsíců, říká Jančura

Brno /ROZHOVOR/ – Pět let uplynulo od doby, kdy žluté vlaky společnosti RegioJet podnikatele Radima Jančury začaly dělat konkurenci Českým drahám na trati mezi Prahou a Ostravou. Nyní vyjedou i mezi Prahou a Brnem. „Než rozhodnutí Správy železniční dopravní cesty o našem začátku přišlo, trnuli jsme, protože politická moc Českých drah je velká. Ale právo bylo na naší straně," říká o svém vítězství nad státním dopravcem Jančura.

Nový Moravák svlaží vodotrysky. Vítězný návrh počítá v zimě i s kluzištěm

Brno /VIZUALIZACE/ – Ochlazení v horké letní dny nebo jízdu na bruslích v zimě nabídne po rekonstrukci Moravské náměstí v Brně. Radnice Brna-středu chce vytvořit prostor s vodní plochou a kavárnou, který lidi naláká k odpočinku. V pátek oznámila výsledky architektonické soutěže na podobu náměstí. Z dvaceti návrhů zvítězil v soutěži projekt kanceláře Consequence forma.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies