VYBERTE SI REGION

Řemeslo: cukrář

BRNO - Vyrábí auta, lodě, vlaky, domy. Dokáže vymodelovat i psa, kočku, ženu nebo muže. Jeho díla však nekrášlí své okolí několik století, ale jen pár dní. Brněnský cukrář Jiří Kratochvil z cukrárny Pusinka vyrábí své sochy z těsta, karamelu nebo marcipánu.

17.9.2007
SDÍLEJ:

cukrář Jiří KratochvilFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

Stačilo málo a z cukráře byl umělecký řezbář. „Rozmýšlel jsem se mezi cukrařinou a prací se dřevem. Ale jelikož i rád vařím, stal jsem se cukrářem,“ popisuje své začátky Kratochvil. Začínal jako každý jiný cukrář na učilišti. Práci však dělal s radostí a už při studiu si našel praxi v brněnské cukrárně Pusinka. „Měl jsem tu výhodu, že jsem pracoval už při škole a po tom, co jsem ji ukončil, jsem hned nastoupil do zaměstnání, “ popisuje svůj osud cukrář.
Nyní je z něj mistr ve známé brněnské cukrárně a má za sebou jedenáctiletou praxi. Role se tedy obrátily a mladé učně, kteří žádají o praxi, teď hodnotí on. „ Mám vždy se školou dohodu, že si jejich žáky vyzkouším. Hned se dá poznat, jestli tuto práci člověk dělá s láskou a hlavně jestli má talent. Ten je určitě třeba,“ vysvětluje Kratochvil.

Podle něj je v cukrářské profesi důležité sledovat novinky a trendy a neomezit se jen na klasické produkty. Proto Jiří Kratochvil absolvoval kurz umělecké cukrařiny první třídy. „ Jednalo se o kurz, kde jsem se učil vyrábět z čokolády a plastického cukru. Tato hmota je na rozdíl od marcipánu čistě bílá, kdežto marcipán je spíš smetanový, “ říká Kratochvil.

Zakázky jsou rozmanité a zákazníci mají různé požadavky, takže práce je stále dost, což ale je důvod, proč tuto práci Jiří Kratochvil dělá. „Mám rád práci, při které něco vzniká, něco se vyrábí. Pokud má člověk co tvořit, může být přeci v práci spokoje,“ s úsměvem podotýká Kratochvil.
Chvílemi se zdá, že služby, které svým zákazníkům cukrář nabízí, nemůže jeden člověk sám zvládnout. Cukrář Kratochvil však vysvětluje, že na práci v žádném případě není sám. „Mám zde tým lidí, kteří zastanou velký kus práce a na mě je třeba konečné nazdobení dezertu,“ vysvětluje.
Jeho práce však není jen pečení a zdobení sladkých pochoutek. „ Dokážeme vyrobit dorty přesně podle zákazníkova přání, třeba podle fotky,“ říká.
Zajímavostí je cukrářova svatební poradna. „Poradím budoucím manželům jak se svatebním dortem, tak s množstvím cukroví a výslužky pro hosty,“ poznamenává Kratochvil. Spokojenost zákazníka je totiž pro něj to nejdůležitější.

17.9.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Fenomén Ondra: Lezení na OH? Mám z toho strach, je to trochu paskvil

Praha, Brno /ROZHOVOR/ - Není to až tak dávno, co o něm věděl jen úzký okruh lezeckých nadšenců. A vida když v pondělí uspořádal tiskovku po návratu z úspěšné mise Dawn Wall (v kalifornských Yosemitech vylezl za rekordních osm dní nejtěžší stěnu světa v proslulém masivu El Capitan), tísnil se na ní solidní hrozen novinářů a několik televizních štábů. Z brněnského sportovního lezce Adama Ondry je definitivně hvězda tuzemského sportu.

Ministr Jurečka odvolal ředitele Povodí Moravy. Nebyl spokojen s jeho vedením

Brno, Praha – Ministr zemědělství Marian Jurečka ve středu odvolal generálního ředitele státního podniku Povodí Moravy Jana Hodovského. Ministr podle všeho nebyl spokojený s výsledky jeho práce. „Generální ředitel nedokázal čerpat finanční limity pro Povodí Moravy ze státního rozpočtu, časté byly chyby v zakázkách a často se střídali také ředitelé na klíčových postech podniku," nastínila důvody odvolání mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies