VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Řemeslo: cukrář

BRNO - Vyrábí auta, lodě, vlaky, domy. Dokáže vymodelovat i psa, kočku, ženu nebo muže. Jeho díla však nekrášlí své okolí několik století, ale jen pár dní. Brněnský cukrář Jiří Kratochvil z cukrárny Pusinka vyrábí své sochy z těsta, karamelu nebo marcipánu.

17.9.2007
SDÍLEJ:

cukrář Jiří KratochvilFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

Stačilo málo a z cukráře byl umělecký řezbář. „Rozmýšlel jsem se mezi cukrařinou a prací se dřevem. Ale jelikož i rád vařím, stal jsem se cukrářem,“ popisuje své začátky Kratochvil. Začínal jako každý jiný cukrář na učilišti. Práci však dělal s radostí a už při studiu si našel praxi v brněnské cukrárně Pusinka. „Měl jsem tu výhodu, že jsem pracoval už při škole a po tom, co jsem ji ukončil, jsem hned nastoupil do zaměstnání, “ popisuje svůj osud cukrář.
Nyní je z něj mistr ve známé brněnské cukrárně a má za sebou jedenáctiletou praxi. Role se tedy obrátily a mladé učně, kteří žádají o praxi, teď hodnotí on. „ Mám vždy se školou dohodu, že si jejich žáky vyzkouším. Hned se dá poznat, jestli tuto práci člověk dělá s láskou a hlavně jestli má talent. Ten je určitě třeba,“ vysvětluje Kratochvil.

Podle něj je v cukrářské profesi důležité sledovat novinky a trendy a neomezit se jen na klasické produkty. Proto Jiří Kratochvil absolvoval kurz umělecké cukrařiny první třídy. „ Jednalo se o kurz, kde jsem se učil vyrábět z čokolády a plastického cukru. Tato hmota je na rozdíl od marcipánu čistě bílá, kdežto marcipán je spíš smetanový, “ říká Kratochvil.

Zakázky jsou rozmanité a zákazníci mají různé požadavky, takže práce je stále dost, což ale je důvod, proč tuto práci Jiří Kratochvil dělá. „Mám rád práci, při které něco vzniká, něco se vyrábí. Pokud má člověk co tvořit, může být přeci v práci spokoje,“ s úsměvem podotýká Kratochvil.
Chvílemi se zdá, že služby, které svým zákazníkům cukrář nabízí, nemůže jeden člověk sám zvládnout. Cukrář Kratochvil však vysvětluje, že na práci v žádném případě není sám. „Mám zde tým lidí, kteří zastanou velký kus práce a na mě je třeba konečné nazdobení dezertu,“ vysvětluje.
Jeho práce však není jen pečení a zdobení sladkých pochoutek. „ Dokážeme vyrobit dorty přesně podle zákazníkova přání, třeba podle fotky,“ říká.
Zajímavostí je cukrářova svatební poradna. „Poradím budoucím manželům jak se svatebním dortem, tak s množstvím cukroví a výslužky pro hosty,“ poznamenává Kratochvil. Spokojenost zákazníka je totiž pro něj to nejdůležitější.

17.9.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Archeopark Pavlov. Ilustrační foto.

Soutěžilo muzeum i studio televize. Kraj rozdával ceny za stavby

Při dopravní nehodě před třemi lety přišel Aleš Eger o pravou nohu. Ve čtvrtek o svých zkušenostech vyprávěl na Integrované střední škole automobilové v Brně na akci pro nezkušené a začínající řidiče Jezdím cool.
5

Přišel o nohu a nechtěl, aby ho zachránili. Svůj příběh říká začínajícím řidičům

Děti neponižuji. Nabádali je proti mně, oponuje učitelka. Někteří rodiče ji hájí

Brno - Po stížnosti rodičů na učitelku základní školy Labská se Brněnskému deníku Rovnost ozvali jiní, kteří ji naopak hájí. Pochybení odmítá i dotyčná vyučující.

Největší obavy důchodců? O zdraví i z migrantů, ukázal dlouholetý výzkum

Brno – Jak vnímají lidé odchod do důchodu a z čeho mají největší starosti? Na podobné otázky i mnoho dalších hledali odpověď výzkumníci z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Několik let analyzovali pomocí dat z evropských šetření, dotazníků i hloubkových rozhovorů kvalitu života českých důchodců. Ve středu představili výsledky.

Bez přepychových přístrojů. Polní nemocnice přibližuje práci Lékařů bez hranic

Brno – Jak chutná roztok proti choleře, proč mají podvyživené děti nafouklá břicha nebo jak se chirurgům operuje ve válkách, mohou lidé zjistit od čtvrtka 27. dubna až do středy 3. května na brněnském náměstí Svobody. Začala tam totiž výstava s názvem Polní nemocnice Lékařů bez hranic.

AKTUALIZOVÁNO

První vertikální farma. Firma vypěstuje ekologické saláty v patrech nad sebou

Břeclav - Břeclavská Fosfa bude historicky první v republice, která vypěstuje zeleninu uvnitř speciální budovy. V takzvané vertikální farmě porostou saláty bez pesticidů a chemikálií.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies