VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restauratéři: Dobré jídlo nestačí. Hosta musíme hýčkat

Brno - Jako město proslulé kvalitními a tím i drahými restauracemi označují Brno odborníci zabývající se gastronomií. O to více překvapil konec restaurace Simplé, kterou porotci Gourmet Brno zvolili za nejlepší v Brně. Už proto, že ostatním luxusním restauracím se daří.

2.7.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Simplé na pozici nejlepšího podniku nahradilo Koishi specializované na sushi. Její majitel Janko Martinkovič je zároveň i spolumajitelem Lokálu U Caipla, který zvítězil v kategorii pivnice. „Je mi velmi líto, že Simplé končí. Byl to podle mě jeden z nejlepších podniků v Brně," konstatoval.

Zatímco majitelé Simplé se ke konci nechtěli vyjadřovat, Martinkovič důvod odhadl. „V restauraci bylo velmi málo míst. Zisk z pouhých šestnácti židlí pravděpodobně nezvládal pokrýt všechny náklady," myslí si.

Podle něj úspěch restaurace záleží také na přístupu konkrétního majitele. „Místo Simplé by měla zavřít stovka jiných hospod a restaurací. Spousta investorů si chce jen tak založit hospodu nebo kavárnu, i když gastronomii vůbec nerozumí. Člověk musí mít pro obor vášeň, jinak se to dělat nedá," komentoval.

16míst pro hosty měla restaurace Simplé. Podle odborníků to mohlo způsobit její konec.

Prosadit se v centru města mezi mnoha kvalitními podniky je podle zakladatelky cukrárny RAW with love Barbory Tlusté těžké. „Největší riziko je to, že člověk rozběhnutí podniku věnuje spoustu času, energie i peněz a stejně mu nikdo nezaručí, že bude fungovat. Podnik musí být něčím specifický a také nabízet kvalitní jídlo a pití," popsala.

Daní za kvalitní pokrmy jsou ovšem podle Tlusté vyšší náklady. „Používáme pouze kvalitní suroviny, to se samozřejmě musí odrazit na cenách. Lidé nicméně z naší zkušenosti čím dál více přemýšlí nad tím, co jí, a jsou ochotni za jídlo z kvalitních a čerstvých surovin zaplatit," všimla si.

Kvalitní suroviny však podle manažera restaurace Borgo Agnese Radima Klečka nejsou jediný důležitý faktor pro úspěšnost luxusního podniku. „Dostatečná péče musí být znát i v interiéru a servisu. Pokud se zavře restaurace, která má kvalitní nabídku i dobrý servis, nefunguje něco jiného. Může to být marketing i neinformovaný majitel restaurace," řekl.

Vyhráno podle něj mají restaurace se stálým okruhem zákazníků. „Brno je velmi specifické. Nemáme tak silný turistický ruch jako Praha, a tak žijeme většinou ze stálých zákazníků. Ty si musíme hýčkat. Rádi pak navštěvují místo, které už znají a zná je i obsluha," podotknul.

MICHAELA BENEŠOVÁ

RŮŽENA MACHÁLKOVÁ

Autor: Redakce

2.7.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Slavný obraz Madona z Veveří, který získala farnost z Veverské Bítýšky jako součást církevních restitucí, muzeum na Petrově poprvé ukázalo veřejnosti. Obdivovat jej se vydaly stovky lidí z Brna i okolí.

Madona z Veveří patří bítýšské farnosti, potvrdil soud

Brněnský dopravní podnik od začátku roku eviduje osmapadesát vozů, které vandalové poničili škrábanci, tagy nebo graffity.
7

Vandalové v tramvajích: vyčistit jeden čtvereční metr trvá dvěma lidem hodinu

Žena poslala podvodníkovi 110 milionů, proti rozsudku se odvolala

Brno – Případ jednapadesátileté Dany Niederlové, která vyvedla z firmy na Brněnsku více než 110 millionů korun a poslala je podvodníkovi, bude řešit Vrchní soud v Olomouci. Žena se odvolala proti rozsudku, kterým ji brněnský krajský soud poslal za finanční podvod značného rozsahu na devět let do vězení.

Oslaví symboly: mandle i víno. Unikátní stezka vede k rozhledně

Hustopeče /TIP NA VÍKEND/ – Stezkou protkanou několika stanovišti s úkoly se v sobotu vydají návštěvníci Hustopečí na Břeclavsku. Cíl? Tamní mandloňové sady.

Stromy skáceli kvůli opravám. Přišli jsme o ochranu před hlukem, vadí obyvatelům

Brno - Stínily a chránily lidi před hlukem, nakonec se staly obětmi oprav kabelového vedení. Lidi žijící v brněnské Kounicově ulici přišli o čtyři vzrostlé stromy.

Dlouhé volno? Můžeme si za něj sami, culí se Zaťovič

Brno – Když začalo play-off, bývalý bek brněnské Komety Jan Hanzlík přepnul do svého módu a maximálně se soustředil. Nynější forvard hokejové Komety Martin Zaťovič si i při zvýšené koncentraci vypjaté chvíle vyloženě užívá. „Play-off je třešnička na dortu. Člověk se na to připravuje celou sezonu, chce pohár. Vyžívám se v tom a těším se na další sérii," povídá dvaatřicetiletý útočník.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies