VYBERTE SI REGION

Restauratéři: Dobré jídlo nestačí. Hosta musíme hýčkat

Brno - Jako město proslulé kvalitními a tím i drahými restauracemi označují Brno odborníci zabývající se gastronomií. O to více překvapil konec restaurace Simplé, kterou porotci Gourmet Brno zvolili za nejlepší v Brně. Už proto, že ostatním luxusním restauracím se daří.

2.7.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Simplé na pozici nejlepšího podniku nahradilo Koishi specializované na sushi. Její majitel Janko Martinkovič je zároveň i spolumajitelem Lokálu U Caipla, který zvítězil v kategorii pivnice. „Je mi velmi líto, že Simplé končí. Byl to podle mě jeden z nejlepších podniků v Brně," konstatoval.

Zatímco majitelé Simplé se ke konci nechtěli vyjadřovat, Martinkovič důvod odhadl. „V restauraci bylo velmi málo míst. Zisk z pouhých šestnácti židlí pravděpodobně nezvládal pokrýt všechny náklady," myslí si.

Podle něj úspěch restaurace záleží také na přístupu konkrétního majitele. „Místo Simplé by měla zavřít stovka jiných hospod a restaurací. Spousta investorů si chce jen tak založit hospodu nebo kavárnu, i když gastronomii vůbec nerozumí. Člověk musí mít pro obor vášeň, jinak se to dělat nedá," komentoval.

16míst pro hosty měla restaurace Simplé. Podle odborníků to mohlo způsobit její konec.

Prosadit se v centru města mezi mnoha kvalitními podniky je podle zakladatelky cukrárny RAW with love Barbory Tlusté těžké. „Největší riziko je to, že člověk rozběhnutí podniku věnuje spoustu času, energie i peněz a stejně mu nikdo nezaručí, že bude fungovat. Podnik musí být něčím specifický a také nabízet kvalitní jídlo a pití," popsala.

Daní za kvalitní pokrmy jsou ovšem podle Tlusté vyšší náklady. „Používáme pouze kvalitní suroviny, to se samozřejmě musí odrazit na cenách. Lidé nicméně z naší zkušenosti čím dál více přemýšlí nad tím, co jí, a jsou ochotni za jídlo z kvalitních a čerstvých surovin zaplatit," všimla si.

Kvalitní suroviny však podle manažera restaurace Borgo Agnese Radima Klečka nejsou jediný důležitý faktor pro úspěšnost luxusního podniku. „Dostatečná péče musí být znát i v interiéru a servisu. Pokud se zavře restaurace, která má kvalitní nabídku i dobrý servis, nefunguje něco jiného. Může to být marketing i neinformovaný majitel restaurace," řekl.

Vyhráno podle něj mají restaurace se stálým okruhem zákazníků. „Brno je velmi specifické. Nemáme tak silný turistický ruch jako Praha, a tak žijeme většinou ze stálých zákazníků. Ty si musíme hýčkat. Rádi pak navštěvují místo, které už znají a zná je i obsluha," podotknul.

MICHAELA BENEŠOVÁ

RŮŽENA MACHÁLKOVÁ

Autor: Redakce

2.7.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kometa hledá jednodušší cestu, na ledě omezí i žabičky. Zábranský nazul brusle

Brno – Na trénincích hokejové Komety v posledních dnech přibyl jeden hlas navíc. Ne, nejedná se o novou posilu. Na své svěřence dohlížel přímo na ledě i majitel klubu a zároveň hlavní kouč Libor Zábranský, který dosud přípravu nechával na svých asistentech. „Je to persona a ví, kdy má vstoupit do kabiny a na led," oceňuje přínos hlavního muže Komety asistent Kamil Pokorný.

AKTUALIZOVÁNO

Potřetí za sebou. Lezec Ondra opět vládne brněnským sportovcům

Brno  /FOTOGALERIE/ – Každý rok překvapuje odborníky i své soupeře, co všechno dokáže. Sbírá medaile na světových šampionátech, udivuje výstupy ve skalách. A jeho úspěchu si všímají i doma, v Brně. Sportovní lezec Adam Ondra se letos tak už potřetí v řadě stal nejlepším sportovcem města Brna. Cenu převzal ve čtvrtek večer při slavnostním vyhlášení v Hotelu Voroněž.

Salon vín: titul šampiona získalo po roční pauze Zámecké vinařství Bzenec

Valtice, Bzenec – Prvenství v prestižní Národní soutěži vín České republiky slaví vinařství z Hodonínska. Šampionem expozice Salon vín pro příští rok se ve čtvrtek stal Ryzlink vlašský 2015 v pozdním sběru řady Collection 1508 Reservé ze Zámeckého vinařství Bzenec. Vítězné vinařství navázalo na úspěšnou sérii z předešlých let. „Jde o víno zlatavé barvy se zelenkavými odlesky, s vůní grepové pecky a mandlí ukazující na výbornou vyzrálost hroznů," přiblížil oceněné nejlepší víno ředitel bzeneckého vinařství Bořek Svoboda. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies