VYBERTE SI REGION

Restauratéři: Dobré jídlo nestačí. Hosta musíme hýčkat

Brno - Jako město proslulé kvalitními a tím i drahými restauracemi označují Brno odborníci zabývající se gastronomií. O to více překvapil konec restaurace Simplé, kterou porotci Gourmet Brno zvolili za nejlepší v Brně. Už proto, že ostatním luxusním restauracím se daří.

2.7.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Simplé na pozici nejlepšího podniku nahradilo Koishi specializované na sushi. Její majitel Janko Martinkovič je zároveň i spolumajitelem Lokálu U Caipla, který zvítězil v kategorii pivnice. „Je mi velmi líto, že Simplé končí. Byl to podle mě jeden z nejlepších podniků v Brně," konstatoval.

Zatímco majitelé Simplé se ke konci nechtěli vyjadřovat, Martinkovič důvod odhadl. „V restauraci bylo velmi málo míst. Zisk z pouhých šestnácti židlí pravděpodobně nezvládal pokrýt všechny náklady," myslí si.

Podle něj úspěch restaurace záleží také na přístupu konkrétního majitele. „Místo Simplé by měla zavřít stovka jiných hospod a restaurací. Spousta investorů si chce jen tak založit hospodu nebo kavárnu, i když gastronomii vůbec nerozumí. Člověk musí mít pro obor vášeň, jinak se to dělat nedá," komentoval.

16míst pro hosty měla restaurace Simplé. Podle odborníků to mohlo způsobit její konec.

Prosadit se v centru města mezi mnoha kvalitními podniky je podle zakladatelky cukrárny RAW with love Barbory Tlusté těžké. „Největší riziko je to, že člověk rozběhnutí podniku věnuje spoustu času, energie i peněz a stejně mu nikdo nezaručí, že bude fungovat. Podnik musí být něčím specifický a také nabízet kvalitní jídlo a pití," popsala.

Daní za kvalitní pokrmy jsou ovšem podle Tlusté vyšší náklady. „Používáme pouze kvalitní suroviny, to se samozřejmě musí odrazit na cenách. Lidé nicméně z naší zkušenosti čím dál více přemýšlí nad tím, co jí, a jsou ochotni za jídlo z kvalitních a čerstvých surovin zaplatit," všimla si.

Kvalitní suroviny však podle manažera restaurace Borgo Agnese Radima Klečka nejsou jediný důležitý faktor pro úspěšnost luxusního podniku. „Dostatečná péče musí být znát i v interiéru a servisu. Pokud se zavře restaurace, která má kvalitní nabídku i dobrý servis, nefunguje něco jiného. Může to být marketing i neinformovaný majitel restaurace," řekl.

Vyhráno podle něj mají restaurace se stálým okruhem zákazníků. „Brno je velmi specifické. Nemáme tak silný turistický ruch jako Praha, a tak žijeme většinou ze stálých zákazníků. Ty si musíme hýčkat. Rádi pak navštěvují místo, které už znají a zná je i obsluha," podotknul.

MICHAELA BENEŠOVÁ

RŮŽENA MACHÁLKOVÁ

Autor: Redakce

2.7.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

O oblékání mrtvých není zájem, komentuje novelu majitel pohřební služby

Marek Radimský je ředitelem Psychiatrické nemocnice Brno patnáct let.

Ředitel psychiatrické nemocnice: Pacienti jsou na prvním místě. Nejsme vězení

AKTUALIZOVÁNO

Meteorologové odvolali smogovou situaci v Brně i v celém kraji

Brno – Meteorologové v neděli dopoledne odvolali smogovou situaci pro brněnskou aglomeraci. Informoval o tom Mojmír Martan z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Na zbytku území Jihomoravského kraje smogová situace přestala platit odpoledne. Přes noc se ovzduší zlepšilo.

Bruslařská dálnice. Na přehradě si lidé užívali dvoukilometrového okruhu

Brno /VIDEO/ – Líná sobota? Ani zdaleka! Prohánět se na bruslích po Brněnské přehradě přišly tisíce lidí. Ke sportování je vyzýval dva kilometry dlouhý a několik metrů široký pruh hladké ledové dráhy. Řidiči však v areálu bojovali o parkovací místa.

Chátrající lázně: průzkum je hotový, spor o nájem pokračuje

Brno – Kdysi si do nich chodili lidé zaplavat, dnes chátrají. A jaký další osud zábrdovické lázně čeká, stále není jasné. Spor mezi Židenicemi, kde lázně sídlí, a iniciativou Kulturou proti chátrání, která téměř rok usiluje o jejich pronájem, na měsíce pozdržel stavebně-historický průzkum lázeňského areálu. Ten je už dva měsíce hotový, řešení je však stále v nedohlednu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies