VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restauratéři: Dobré jídlo nestačí. Hosta musíme hýčkat

Brno - Jako město proslulé kvalitními a tím i drahými restauracemi označují Brno odborníci zabývající se gastronomií. O to více překvapil konec restaurace Simplé, kterou porotci Gourmet Brno zvolili za nejlepší v Brně. Už proto, že ostatním luxusním restauracím se daří.

2.7.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Simplé na pozici nejlepšího podniku nahradilo Koishi specializované na sushi. Její majitel Janko Martinkovič je zároveň i spolumajitelem Lokálu U Caipla, který zvítězil v kategorii pivnice. „Je mi velmi líto, že Simplé končí. Byl to podle mě jeden z nejlepších podniků v Brně," konstatoval.

Zatímco majitelé Simplé se ke konci nechtěli vyjadřovat, Martinkovič důvod odhadl. „V restauraci bylo velmi málo míst. Zisk z pouhých šestnácti židlí pravděpodobně nezvládal pokrýt všechny náklady," myslí si.

Podle něj úspěch restaurace záleží také na přístupu konkrétního majitele. „Místo Simplé by měla zavřít stovka jiných hospod a restaurací. Spousta investorů si chce jen tak založit hospodu nebo kavárnu, i když gastronomii vůbec nerozumí. Člověk musí mít pro obor vášeň, jinak se to dělat nedá," komentoval.

16míst pro hosty měla restaurace Simplé. Podle odborníků to mohlo způsobit její konec.

Prosadit se v centru města mezi mnoha kvalitními podniky je podle zakladatelky cukrárny RAW with love Barbory Tlusté těžké. „Největší riziko je to, že člověk rozběhnutí podniku věnuje spoustu času, energie i peněz a stejně mu nikdo nezaručí, že bude fungovat. Podnik musí být něčím specifický a také nabízet kvalitní jídlo a pití," popsala.

Daní za kvalitní pokrmy jsou ovšem podle Tlusté vyšší náklady. „Používáme pouze kvalitní suroviny, to se samozřejmě musí odrazit na cenách. Lidé nicméně z naší zkušenosti čím dál více přemýšlí nad tím, co jí, a jsou ochotni za jídlo z kvalitních a čerstvých surovin zaplatit," všimla si.

Kvalitní suroviny však podle manažera restaurace Borgo Agnese Radima Klečka nejsou jediný důležitý faktor pro úspěšnost luxusního podniku. „Dostatečná péče musí být znát i v interiéru a servisu. Pokud se zavře restaurace, která má kvalitní nabídku i dobrý servis, nefunguje něco jiného. Může to být marketing i neinformovaný majitel restaurace," řekl.

Vyhráno podle něj mají restaurace se stálým okruhem zákazníků. „Brno je velmi specifické. Nemáme tak silný turistický ruch jako Praha, a tak žijeme většinou ze stálých zákazníků. Ty si musíme hýčkat. Rádi pak navštěvují místo, které už znají a zná je i obsluha," podotknul.

MICHAELA BENEŠOVÁ

RŮŽENA MACHÁLKOVÁ

Autor: Redakce

2.7.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Žena se po hádce chtěla pomstít druhovi. Z okna v sedmém patře vyhodila štěně

Parní tramvaj Caroline. Ilustrační foto.

V Brně se lidé svezou parní tramvají Caroline. Bučovice zvou na bitvu a jarmark

Opravy psychiatrie v bohunické nemocnici: cena půl miliardy, vznikne i park

Brno – Kvalitnější prostředí nám umožní léčit psychiatrické pacienty úspěšněji, zní z Fakultní nemocnice Brno. Kvůli špatnému technickému stavu plánuje její vedení kompletně opravit psychiatrickou kliniku v budově G. Práce mohou začít už v následujícím roce. Trvat mají zhruba dva a půl roku.

Jihomoravská rozvojová ještě žije. Zájem o podíl Letiště Brno má kraj

Jižní Morava – Místo návrhu na zrušení nakonec odkup. Jak už Brněnský deník Rovnost dříve informoval, představitelé kraje chtěli zrušit Jihomoravskou rozvojovou společnost. Ve firmě, která měla rozvíjet letecké spojení Brna se světem, drží poloviční podíl. Druhý má Letiště Brno. Nyní se rýsuje možnost, že kraj tento podíl získá.

OBRAZEM: Legendy českého odboje vzpomínaly na válečná léta. Ve Scale

Brno – Dva významní váleční veteráni se ve čtvrtek večer sešli v brněnském kině Scala. „Alois Dubec a Josef Švarc vzpomínali hlavně na chvíle, kdy v odboji bránili zemi," popsal za organizátory akce Jan Císař.

Vlak srazil muže mezi Kuřimí a Tišnovem. Na místě zemřel

Brněnsko - Projíždějící vlak ve čtvrtek večer smetl muže na kolejích v úseku mezi Kuřimí a Tišnovem na Brněnsku. „Pacient zemřel před naším příjezdem," informovala mluvčí krajských záchranářů Hedvika Kropáčková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies