Pokud by se Olympie rozšířila, stala by se druhým největším nákupním centrem v České republice. Záměrem provozovatelů je, aby nové objekty plynule navázaly na probíhající výstavbu obchodního domu Kika. S tím by souviselo také zvětšení parkovací plochy a přeložky inženýrských sítí.

Zástupcům občanského sdružení Nesehnutí, které se dlouhodobě zabývá vlivy nákupních center na životní prostředí se projekt nelíbí. „Už teď je zde příliš velká koncentrace maloobchodů. A kdyby došlo k rozšíření Olympie, jezdilo by sem ještě víc lidí, takže by logicky vzrostl například hluk, znečištění nebo prašnost,“ řekl Jiří Koželouh ze sdružení. Aktivisté z Nesehnutí také protestují proti záměru začít stavět nové obchody na „zelené louce.“ se rovněž nelíbí, že by se mělo začít s výstavbou na „zelené louce.“ „Půda první ochranné třídy může být z pozemkového fondu vyňata jen například pro vytvoření biokoridoru,“ uvedl Koželouh.

S jeho vytvořením se ale počítá. Měl by měl vzniknout na zhruba tříhektarové ploše podél říčního koryta. V plánech ne něj navazuje zhruba dvouhektarová Zelená zóna s cyklostezkou, která se napojí na cyklotrasu Brno-Vídeň. Měla by zde být dráha pro inline bruslaře, řada dětských hřišť a také amfiteátry pro open-air kulturní produkce. „V původní dokumentaci o tom nebyla zmínka. Ale je to dobře, protože kdyby k rozšíření došlo, biokoridor by alespoň trochu zmírnil negativa projektu,“ prohlásil Koželouh. Rovněž podotkl, že rozšířením Olympie dojde k odlivu zákazníku od maloobchodů ve městě.

Ekonom Marek Hatlapatka to ale až tak dramaticky nevidí. „Ten efekt určitě nebude tak veliký. I kdyby došlo k tomu rozšíření, těžko tam zákazníci najdou nějaký jiný sortiment, než je tam teď. Spíše to bude tak, že tam stávající zákazníci utratí více peněz,“ řekl. Dodal, že hodně lidí jezdí do velkých nákupních center na okrajích měst kvůli službám, kterých se jim v maloobchodech ve městě nedostává. „Jde například o parkování. Dokud budou ve městě problémy s parkováním, lidé si raději zajedou do nákupního centra, kde s ním potíže nejsou,“ uvedl. Ale ani on nevidí v rozšiřování obchodního centra nic, co by městu přineslo něco pozitivního. „Radnice by se spíš měla zaměřit na nevyužité pozemky přímo ve městě, než na jeho okraj,“ řekl. spíš mělo zaměřit na využívání pozemků

Odbor životního prostředí Krajského úřadu Jihomoravského kraje vzal všechny připomínky k rozšiřování Olympie v úvahu a rozhodl, že jeho vlivy na životní prostředí se musí ještě posoudit. Bude se tedy konat standardní proces EIA (Environmental Impact Assessment). „Nějakou dobu bude trvat samotné posuzování a musí se počítat s měsícem na připomínky oponentů projektu. Takže výsledky by mohly zhruba za čtyři měsíce,“ řekl Jiří Hájek z krajského úřadu. Odpůrci rozšiřování Olympie jsou spokojeni. „Mohla by to být inspirace pro ostatní kraje. Většinou se totiž takové stavby vůbec neposuzují a nepřipomínkují. Ale lidé se k nim vyjadřovat chtějí,“ řekl Koželouh.