VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Salima: přehlídka chutí a vůní

Brno - Voňavá káva, cukrářské speciality nebo víno z Jižní Moravy. I tak by se daly popsat potravinářské veletrhy Salima, MBK, Inteco a Vinex, které v úterý odstartují na brněnském výstavišti.

3.3.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: ARCHIV HD

„V letošním roce se představí více než tisíc vystavovatelů. Poprvé do Brna zavítají zástupci Albánie a Singapuru,“ uvedl mluvčí potravinářských veletrhů Martin Střítecký. Právě potraviny a přísady do jídel z daleké Asie budou jednou ze zajímavosti pro návštěvníky. Pavilon E jsme nazvali Asijský pavilon. Hlavní účast zde má právě Singapur a také Thajsko,“ vysvětlil Střítecký.

Divácky velice atraktivní bude jistě také národní kvalifikace na proslulou gastronomickou soutěž Bocuse d´Or Europe, které se účastní dvacet mistrů kuchařů z celé Evropy. „Je to vůbec poprvé, co má právo zúčastnit se této soutěže i kuchař z České republiky. Osm nejlepších kuchařů se utká v kvalifikaci právě na veletrhu Salima,“ uvedl Střítecký. Své kulinářské umění předvedou kuchaři v pátek v pavilonu G2. Jejich předskokani budou studenti středních škol, kteří budou soutěžit o titul Gastro Junior Nowaco cup v kategoriích kuchař, cukrář a číšník od úterý do čtvrtka ve stejném pavilonu.

Potravinářský veletrh Salima je nejvýznamnějším veletrhem svého druhu ve střední Evropě. Protože se koná tradičně jen jednou za dva roky, snaží se firmy předvést to nejlepší. „Chceme se prezentovat jako silný a důvěryhodný partner pro naše zákazníky. Předvedeme zde některé z novinek, jako například chléb s něčím navíc z řady Zdravý den. Sem patří třeba Bramborový chléb nebo Litevský chléb s rozinkami,“ popsala mluvčí Penam Hana Kaminská. Pekaři a cukráři mají své místo v pavilonu B.

Některé firmy si na pomoc přizvou i skutečné mistry. „Na veletrhu Salima chceme návštěvníkům představit italskou kávu Covim. Vařit ji lidem bude Mistr kávy pro letošní rok Petra Veselá,“ pochlubil se majitel brněnské firmy Attacktrade Aleš Richter. Káva a čaj ovoní pavilon C.

Ochutnávky nejrůznějších specialit českých nebo exotických pokrmů jsou také velkým lákadlem. První dva dny jsou určeny odborníkům, třetí den i zástupcům středních a vysokých škol, a proto stojí vstupenka pět set korun. Pátek je potom otevřen veřejnosti a vstupné je snížené na stokorunu.

Autor: Barbora Kurcová

3.3.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
5

Třídní ponižuje děti, tvrdí někteří rodiče. Pochybení zjistila i inspekce

Tatrováckou techniku využívalo několik hodně rychlých aut.
AUTOMIX.CZ
68

OBRAZEM: Tyhle české sporťáky uměly i přes 300 km/h. A měly motory z tatrovek

Poprask u strážníků: žena přišla odevzdat výbušku, část stanice vyklidili

Brno – Evakuaci z budovy a čekání na pyrotechniky zažili v pondělí ráno strážníci na svém ředitelství ve Štefánikově ulici. Osmdesátiletá žena jim přišla odevzdat nález ze svého sklepa. „V igelitové tašce měla vojenskou výbušku. Při kontaktu s lidským tělem přitom může způsobit vážná zranění a jak ukázaly případy z minulosti, dokonce i smrt," popsal případ mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Poškozený orloj? Vše napovídá tomu, že video je falešné

Brno - Někdo šikovně narušil hodinový mechanismus a z orloje vypadly desítky kuliček. Tato zpráva se v neděli večer šířila českým internetem. Vše však napovídá tomu, že jde o hoax.

V Kníničské ulici už jen padesátkou. Snížení povolené rychlosti řidičům vadí

Brno – Nemilé překvapení v podobě snížení povolené rychlosti zažili nedávno řidiči v Kníničské ulici ve směru z Bystrce do centra města. Okolo cyklostezky nově musí jezdit padesátikilometrovou rychlostí oproti původní sedmdesátce.

Tour de Brno. S pohárem jsme chodili po hospodách, směje se kapitán mistrů

Brno – Spánek a odpočinek není na pořadu dne. Hokejisté brněnské Komety po zisku extraligového titulu neúnavně oslavují a dle jejich slov jen tak neskončí. Doma se objevují spíš sporadicky. „Za tři dny jsem přišel jednou. I to je myslím úspěch," smál se útočník Martin Zaťovič.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies