Pětka českého stavebnictví měla ještě před krizí v oboru 1800 zaměstnanců. Loni jich bylo průměrně 1260, což je o šest procent méně než v předchozím roce. "Pokles odráží situaci na trhu, ale také změnu a optimalizaci organizační struktury a snížení počtu poboček v zahraničí. Zhruba třetina byly odchody do důchodu a ukončení úvazků na dobu určitou, třetina dohody a rezignace, a třetina výpovědi ze strany zaměstnavatele," sdělila ve středu mluvčí společnosti Jana Matulajová.

Podle ní snižování počtu zaměstnanců ve firmě kopíruje trend ve stavebnictví v posledním roce. Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve společnostech s 50 a více zaměstnanci meziročně klesl o 3,3 procenta.

V OHL ŽS se loni vyměnilo prakticky celé vedení firmy, kterou opustil její dlouholetý generální ředitel Michal Štefl. Společnost nyní vede Petr Brzezina. Ten ve firemním časopise potvrdil, že firma zeštíhluje své aktivity v zahraničí, mluví přímo o "nepovedené zahraniční expanzi" v minulosti. Firma ještě dokončí projekty, které má v Moldávii a Bosně a Hercegovině, pak se soustředí zejména na ČR a Slovensko. "Příležitostně, po důkladné analýze přidané hodnoty a rizik, můžeme působit v zahraničí," uvedl Brzezina.

V budoucnu má 80 procent tržeb společnosti být z tuzemska. Firma se chce ale ještě účastnit aktuálních tendrů v Bulharsku, Polsku a Chorvatsku.

Valná hromada brněnské stavební společnosti loni v prosinci schválila zvýšení základního kapitálu o dalších až 188 milionů korun proti současným 486 milionům. Celkem bude emitováno až 188.115 akcií v nominální hodnotě 1000 korun, nejméně však 181.610 těchto akcií. Valná hromada firmy také schválila zápůjčku 800 milionů Kč od mateřské OHL Central Europe, která má firmě pomoci z krize.

Hospodářské výsledky za loňský rok OHL ŽS zatím nezveřejnila. Brzezina ale uvedl, že do letošního roku vstupuje společnost se zásobou práce za více než sedm miliard korun. Letos chce dosáhnout výnosů ve výši osm miliard. Vyhrála některé železniční tendry. V pětiletém výhledu se chce OHL ŽS vrátit na čísla, na která byla firma zvyklá.