Dobré výsledky šikovného truhláře se namíchaly s náhodou a štěstím, díky kterým dnes zajišťuje výrobu nábytku nejen jednotlivcům, ale i několika společnostem a architektonickým kancelářím.

První krůčky ke dřevu prý Fiala učinil už během svých mladých let. „Na chalupě jsme měli pár starších dřevoobráběcích strojů, takže nějaké pokusy o prvé dřevěné výrobky proběly velmi brzy,“ říká mladý truhlář.

„Na chalupě bylo vždycky co dělat. Pomáhal jsem spravovat stropy, vyřezával jsem ze dřeva, co šlo,“ vzpomíná s úsměvem podnikatel, který svůj vztah ke dřevu zpečetil nástupem na školu, kde se učil truhlářem. Ve stolárně začal pracovat hned po té, co se vyučil.

„Nastoupil jsem tam na čtyři roky a jako jediný ve firmě zůstal po celou dobu. Majitel, který se v té době rozhodl odejít do důchodu, mi nabídl, jestli od něj nechci firmu odkoupit,“ vypráví Fiala, který se po dlouhém přemýšlení nakonec rozhodl do zavedené společnosti investovat. Změna pracovní náplně prý byla radikální.

„Z běžného truhláře, který nábytek do té doby vyráběl, se ze mne prakticky přes noc stal někdo, kdo zakázky zajišťuje a dennodenně jedná s lidmi,“ tvrdí Fiala, který si ale na současné povinnosti nestěžuje. Kromě něj je ve firmě pracuje ještě osm stálých zaměstnanců. „Jelikož spolupracujeme s větším počtem stálých odběratelů, je přísun práce docela pravidelný, i když v únoru a březnu bývá práce podstatně méně,“ říká Fiala.

Podle něj je největší zájem především o vestavěné skříně a kuchyně. .„Děláme hlavně nábytek na zakázku, takže designer nejprve vytvoří se zákazníkem návrh, cenovou kalkulaci a pak teprve začneme s výrobou,“ uvádí truhlář, který přiznává, že si z práce často nosí deformaci. „Pozoruji nábytek kdekoliv jsem, v obchodech, restauracích, ve firmách. Je to už taková úchylka. Na druhou stranu jsem rád, že i běžní lidé zjišťují, že i ve skříních může být rozdíl,“ naráží Fiala na trend hypermarketů z posledních dob.

Truhlářství je tak podle něj opět vyhledávaným oborem i profesí. „Když se někdo snaží a pracuje na sobě, může být dobrým a zkušeným truhlářem klidně i za půl roku. Pravdou ale je, že někdo se to nenaučí nikdy,“ dodává Fiala.