Přívalové deště posledních dní lidem na jižní Moravě opět připomněly, že nebezpečí povodní není radno podceňovat. Prozíraví obyvatelé záplavových oblastí se mohou na brněnském výstavišti na ekologických veletrzích Envi Brno podívat, jak se velká voda chová. A jak se jí bránit.

Různá provizoria

Různé zábrany tam vystavuje Česká protipovodňová asociace a na místě poradí, jak situaci nouzově řešit.
„Provizorních řešení je nepřeberné množství. Od pytlů s pískem, přes fošny překryté nepromokavou plachtou až například po navozený hnůj. To je mnohem lepší než kopa písku. Hnůj není nasákavý, na rozdíl od písku, který se navíc snadno odplaví,“ řekl viceprezident České protipovodňové asociace Josef Piták.
Upozornil, že provizoria nefungují věčně, protože už jeden metr vody znamená jednu tunu tlaku. Lidé z ohrožených míst by proto podle Pitáka měli koupit profesionální zábrany.
„Ceny jsou různé, od deseti tisíc korun za metr čtvereční. Mohou ale být i mnohonásobně dražší,“ dodal Piták.

Hasiči nechybějí

Na výstavišti se tématu povodní, které jižní Moravu sužovaly minulý rok, věnují i hasičské sbory. Vystavily nejmodernější vybavení. „Do hasičského záchranného člunu se vejde až dvacet lidí, mobilní čerpací stanice dokáže odsát až dva tisíce litrů vody za sekundu,“ konstatoval mluvčí hasičů Petr Kopáček.
S vodou souvisí i další výstava na veletrzích, která ukazuje projekt Čistá Svratka. Jihomoravský kraj v něm usiluje o vyčištění řeky od látek, které podporují růst toxických sinic mimo jiné i v brněnské přehradě.
„Pokud bychom totiž nejprve vyčistili vodní nádrže a teprve potom řešili přísun živin, po krátké době by je sinice znovu zamořily,“ popsal smysl projektu náměstek jihomoravského hejtmana Václav Horák.
Práce na vyčištění Svratky podle něj od devadesátých let hodně pokročily. Rostou nové čistírny a zábrany na březích, aby deště do vody nesplavovaly hnojivo z polí. Pozornost úřadů se také stále silněji soustředí na lidi, kteří mají podél Brněnské přehrady domy nebo chaty. „Mnoho z nich totiž nemá žádnou jímku odpadních vod. Je nutné, aby si jejich majitelé nějakou vybudovali,“ řekl Horák.

Efekt vápnění

Vodu v přehradě zatím mají v přijatelném stavu udržet jednorázové zákroky, jako například vápnění. „Tato metoda se nám osvědčila a mohla by mít i dlouhodobější efekt,“ myslí si náměstek Horák.