Cizinci na návštěve v Jihomoravském kraji nejradši ochutnávají místní speciality. Mezi takové patří i moravský vrabec, pochoutka z vepřového masa. Tento pokrm však může být brzy dostupný jen těm nejbohatším. Situace odvětví chovu prasat je už tak krizová, že může způsobit zdražení vepřového v průměru o dvacet procent. „Některé části prasete by zdražily více, jiné méně. Dvacet procent by byla dle našich odhadů ta nejnižší hranice,“ podotkl předseda Svazu chovatelů prasat Čech a Moravy Jaroslav Hajda.

Například v řeznictví Steinhauser je dnes cena oblíbené vepřové dušené šunky sto pětačtyřicet korun za jeden kilogram. Za několik měsíců by se však cena mohla vyšplhat na sto čtyřiasedmdesát korun. Vepřová panenka by stála skoro dvěstěpadesát, kotleta s kostí stopadesát.

Tato situace podle Hajda něj nemusí být vůbec tak vzdálená jak vypadá. „Může to být otázka několika málo měsíců. Za uplynulý rok jsou chovatelé prasat dvě a půl miliardy korun ve ztrátě a to je neúnosné. Není jisté, jak dlouho situaci ještě vydržíme,“ dodal Hajda. Výkupní cena kila živého prasete je kolem osmadvaceti korun, náklady jsou podle chovatelů kolem pětatřiceti. Státní dotace přitom zdaleka nestačí pokrýt výdaje. Pokud Ministerstvo zemědělství nevyhoví požadavkům Agrární komory, Zamědělského svazu a dalších organizací, farmáři budou stále ve větších dluzích. „Hlavně požadujeme zachování úhradu kadáverů z roku 2005, což je pět korun na kilogram prasete,“ vypíchnul prezident Agrární komory Jan Veleba. Kadávery jsou náklady spojené s odstraněním uhynulých prasat. Bez dotací bude domácí výroba stále klesat a bude převažovat zahraniční dovoz, což se odrazí v ceně masa.

„Dříve bývala jižní Morava prasečácká velmoc, dnes ale spousta podniků zkrachovala. My jsme museli chov přechodně uzavřít a čekáme, jak Ministerstvo zemědělství na naše podmínky zareaguje,“ řekl ředitel velkovýkrmny Jevišovka Karel Kamba. Společnost Moraviamaso je jedna z těch, kteří situaci nevydrželi. „Cena prasat už je několik let likvidativní, proto společnost ukončila svou činnost,“ řekl likvidátor Moraviamaso Jaromír Skřípský.

Agrární komora spolu s dalšími organizacemi se proto rozhodla k ráznému kroku. Jelikož ministr zemědělství Gandalovič jejich požadavky neuspokojil, oficiálně dnes v Brně ohlásili chystanou demonstraci. Návrh na demonstarci přišel od jihomoravského podniku Agro Jevišovice. „Demonstrace proběhne třiadvacátého listopadu od deseti hodin před Ministerstvem zemědělství v Praze,“ řekl dnes Veleba. Svých požadavků se zde budou dožadovat jak zástupci Agrární komory, tak členové Zemědělského svazu, Svazu chovatelů prasat, ale i běžní zaměstnanci zpracovatelských a zemědělských organizací. Farmáři také chtějí s problémem seznámit veřejnost. Celou demonstraci doprovodí živá zvířata.