Sešly se na Ekonomickém fóru uspořádaném na devětačtyřicátém Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Nejvýraznějším hostem druhého dne veletrhů se stal bývalý předseda české vlády Miloš Zeman.

Bývalý premiér se zúčastnil přednášky Energie – strategická surovina dneška. Ve svém vystoupení kritizoval chování největšího českého výrobce elektřiny, skupinu ČEZ, ale opřel se i do ekologů. Na ČEZu kritizoval skutečnost, že se firma ve většinovém vlastnictví státu snaží nasazovat evropské ceny energie, ale nebere ohledy na to, že v Česku nejsou evropské platy.
Přednášku Zemanovy skupiny si vyslech například návštěvník fóra Zdeněk Rybář. „Je to téma částečně z mého oboru. Zajímám se o obnovitelné energie a byl jsem zvědavý, jak se k tomu kdo staví,“ vysvětlil Rybář.

Fórum hodnotili i další pozitivně. „Bylo to velmi užitečné a inspirující, takových setkání by mělo být více“ uvedl například fyzik František Janouch. „Jako negativní jsme zhodnotili jen práci ministerstva průmyslu a obchodu,“ dodal Zeman.
V hotelu Voroněž se kromě energií debatovalo i o automobilovém průmyslu nebo o tom, jak perspektivní jsou východní trhy. „Vedoucími debatních skupin byli například Jiří Borovec z energetické společnosti ČEZ, generální ředitel České exportní banky Josef Tauber a Vratislav Kulhánek ze společnosti Škoda Auto. Odborníci z různých oborů si tak přišli na své,“ dodal manažer veletrhu Jiří Erlebach.

Od slov k činům
Veletrhy ale především patří jednotlivým firmám a prezentaci jejich výrobků. Řada společností chce navázat nové obchodní kontakty a možná si odnést i podepsané smlouvy.

To se povedlo například brněnské firmě Ekol, která na veletrhu podepsala kontrakt v hodnotě devadesáti milionů na dodávku parní turbíny pro spalování dřevoštěpky a balíkové slámy. „Jde o nejvýznamnější příspěvek české energetiky životnímu prostředí v letošním roce,“ uvedl generální ředitel společnosti DOTEC, která je dodavatel celého projektu, Lubomír Šanc.
Kromě obchodního úspěchu Ekol na výstavišti převzal tři certifikáty. „Zavazují nás k dodržováním přesně stanovených výrobních postupů pro zaručení kvality. Druhý certifikát je enviromentální a třetí se týká bezpečnosti a ochrany zdraví při práci,“ vysvětlil generální ředitel společnosti Stanislav Veselý.

Práce i zábava
Nějvětší setkání strojařů v Česku bude dnes pokračovat třetím dnem. V pavilonu H začne veletrh pracovních příležitostí Kariéra 2007. Desítky firem a institucí na něm budou nabízet práci.

Sejdou se také desítky firem na předem domluvených jednáních v rámci akce Kontakt–Kontrak.
Poprvé se návštěvníkům výstaviště představí také šou robotů, kteří budou hrát fotbal nebo tancovat. „Lidé budou mít dnes unikátní příležitost zažít cestu z Prahy do Brna a nazpátek šedesát let starou parní lokomotivou,“ dodal Erlebach. Vlak dorazí přímo na výstaviště o tři čtvrtě na dvanáct dopoledne, z areálu vyjíždí do Prahy o půl páté odpoledne.